Νίκη Βεργίνη, Διοικητής Τμήματος Τροχαίας Σάμου: Η κυκλοφοριακή αγωγή θα πρέπει να θεσπιστεί ως βασικό μάθημα από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού

Δυστυχώς ακόμη δεν τηρούμε τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης, όπως να μην οδηγούμε έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ, να φοράμε ζώνη ασφαλείας και να μην αφήνουμε τα παιδιά να καθίσουν μπροστά.

Επιπλέον ίσως και λόγω της χαλαρότητας του καλοκαιριού όλο και πιο συχνά παρατηρείται η χρήση κινητού τηλεφώνου (ομιλία ή και μηνύματα) κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Την κακή οδηγική συμπεριφορά διαπιστώνουν καθημερινά οι κατά τόπους υπηρεσίες της τροχαίας, που διενεργούν εντατικούς ελέγχους σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων τροχονομικών παραβάσεων, τώρα το καλοκαίρι που η κίνηση είναι αυξημένη.

Στο πρωϊνό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, παραχώρησε συνέντευξη η Διοικητής της Τμήματος Τροχαίας Σάμου η Αστυνόμος Α΄κα Νίκη Βεργίνη, σχετικά με θέματα της αρμοδιότητάς της.

00Troxaio01

Radio Café 102.4: Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα τροχαία ατυχήματα – δυστυχήματα αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι σοβαρότερες παραβάσεις από τους οδηγούς, που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα;

Νίκη Βεργίνη: Οι σοβαρότερες παραβάσεις που τελούνται από τους οδηγούς οχημάτων και οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα είναι οι λεγόμενες «Επικίνδυνες παραβάσεις» και είναι: Μέθη, ταχύτητα, αντικανονικό προσπέρασμα, είσοδος στο αντίθετο ρεύμα, παραβίαση προτεραιότητας, παραβίαση πινακίδα «STOP», παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, επικίνδυνοι ελιγμοί κατά την οδήγηση, χρήση εκτυφλωτικών φώτων, απόσπαση προσοχής οδηγού – υπνηλία, χρήση κινητού τηλεφώνου, φθαρμένα ελαστικά, κακή συντήρηση του οχήματος, μη χρήση ζώνης και κράνους. Δυστυχώς αρκετοί οδηγοί υποπίπτουν σε κάποιες από τις παραβάσεις που προανέφερα, των οποίων ο βαθμός επικινδυνότητας για την τέλεση τροχαίου ατυχήματος που θα έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό, αλλά ακόμα και το θάνατο των εμπλεκομένων είναι πολύ υψηλός.

Radio Café 102.4: Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόκληση των οδικών ατυχημάτων;

Νίκη Βεργίνη: Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόκληση των τροχαίων ατυχημάτων είναι πρωτίστως η οδηγική συμπεριφορά των οδηγών, η μη τήρηση των κανόνων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, η υπερβολική ταχύτητα και η χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι δευτερεύοντες παράγοντες, όπως η κατάσταση του οδοστρώματος, οι καιρικές συνθήκες, τυχαία συμβάντα κάποιες φορές, όπως ρίψη λαδιών στο οδόστρωμα, αλλά και η τέλεση όλων εκείνων των παραβάσεων που αποκαλούνται «επικίνδυνες». Επίσης η κούραση – υπνηλία των οδηγών που οδηγεί σε απόσπαση της προσοχής, καθώς και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών – κινητών τηλεφώνων που επίσης οδηγούν σε απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση.

00Troxaio02

Radio Café 102.4: Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικούς τρόπους πρόληψης – περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων;

Νίκη Βεργίνη: Ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα πρέπει να βαδίσουν όλοι ανεξαιρέτως οι οδηγοί έτσι ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα είναι η βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς, γεγονός που άμεσα εξαρτάται από την τήρηση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η τήρηση των κανόνων του Κ.Ο.Κ. και η αποφυγή τέλεσης των επονομαζόμενων επικίνδυνων παραβάσεων, θα πρέπει να γίνεται όχι γιατί θα μας «σταματήσει» όπως λένε η Τροχαία και θα μας επιβάλλει πρόστιμο, αλλά διότι δίνουμε την αξία που πρέπει στη ζωή μας και στη ζωή των συνανθρώπων μας. Φροντίζουμε να μετακινούμαστε με ασφάλεια για μας και για τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και για όλους τους συμπολίτες μας.

Radio Café 102.4: Στη Σάμο αν δεν κάνω λάθος και αν κάνω διορθώστε με, νομίζω ότι έχουμε μια έξαρση των τροχαίων ατυχημάτων. Στατιστικά που βρισκόμαστε;

Νίκη Βεργίνη: Αυτά κυμαίνονται στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, με μικρή αύξηση στα ελαφρών σωματικών. Φυσικά είθισται ειδικά σε τουριστικά μέρη όπως η Σάμος τους θερινούς μήνες να υπάρχει πάντα μια αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων ένεκα των τουριστών και των επισκεπτών οι οποίο δεν γνωρίζουν τους δρόμους. Έμφαση δίνεται πρωτίστως φυσικά στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και ακολούθως σ’ αυτά που έχουν σαν συνέπεια τον τραυματισμό ανθρώπων. Στόχος της Υπηρεσίας μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση ή και αποφυγή των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων αλλά και των ατυχημάτων που επιφέρουν τραυματισμό.

00Troxaio03

Radio Café 102.4: Έχω παρατηρήσει ότι πολλές πινακίδες σήμανσης είναι πεσμένες στο έδαφος, άλλες αποκρύπτονται από κλαδιά ή τέντες, άλλες είναι λάθος βαλμένες. Είναι αρμοδιότητα της Τροχαίας να υποδείξει στις Υπηρεσίες τυχόν λάθη;

Νίκη Βεργίνη: Κοιτάξτε, σε πολλά μέρη της χώρας συμβαίνει αυτό. Είτε από φυσική φθορά, είτε λόγω των καιρικών συνθηκών, είτε λόγω έκτακτων συμβάντων (πχ. Φωτιά) και διαφόρων άλλων λόγων υπάρχουν φθορές στην κάθετη, αλλά και στην οριζόντια σήμανση των οδών. Η υπηρεσία μας σε μηνιαία βάση, καταγράφει όλες τις τυχόν φθορές, καταστροφές, αλλοιώσεις και αποστέλλει έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες όπως στο Δήμο ή στη Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, οι οποίες οφείλουν ν’ αποκαταστήσουν τα προβλήματα. Η Υπηρεσία μας παρακολουθεί τον βαθμό αποκατάστασης και ανάλογα πράττει κάθε φορά αποστέλλοντας εν νέου έγγραφα και ενημερώνοντας τους αρμοδίους για την άμεση αποκατάσταση.

Radio Café 102.4: Πολλοί συμπολίτες μας λένε ότι το προσωπικό της Τροχαίας πρώτα πρέπει να επεμβαίνει συμβουλευτικά και μετά αν κάποιος δεν συμμορφώνεται να κόβει το πρόστιμο. Εσείς τι λέτε;

Νίκη Βεργίνη: Πολλές φορές έχουμε απευθύνει εκκλήσεις για την τήρηση των κανόνων του Κ.Ο.Κ. και την αυξημένη προσοχή κατά την ώρα της οδήγησης. Σε πολλές περιπτώσεις οι Αστυνομικοί της Τροχαίας προειδοποιούν τους οδηγούς των οχημάτων. Το καλύτερο μέτρο είναι η πρόληψη και πρωτίστως με παραινέσεις που κάνουμε μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των οδηγών. Στις επικίνδυνες παραβάσεις που όπως ανέφερα και προηγούμενα, θεωρούνται υπεύθυνες για τα σοβαρά και θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, εκεί θα τηρείται το γράμμα του Νόμου με την όποια αυστηρότητα αυτό επιφέρει.

00Troxaio04

Radio Café 102.4: Για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο η Τροχαία Σάμου θα επισκεφθεί τα σχολεία για να κάνει κάποιες ομιλίες στους μαθητές, σχετικά με την παιδεία που πρέπει να έχουμε στους δρόμους:

Νίκη Βεργίνη: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Τροχαία Σάμου μέσα στο πλαίσο της ενημέρωσης των διαφόρων ομάδων των πολιτών, θα οργανώσει ομιλίες, συζητήσεις μετά από συνεννόηση με την Α΄θμια και Β΄Θμια Εκπαίδευση έτσι ώστε οι συμβουλές μας, οι οδηγίες μας, οι όποιες γνώσεις μας να μεταλαμπαδευτούν στα παιδιά αυτά που βρίσκονται στην πιο ευαίσθητη ηλικία τους έτσι ώστε μεγαλώνοντας να μπορέσουν να διαμορφώσουν μια σωστή οδηγική συμπεριφορά. Φυσικά οι επισκέψεις θ’ αφορούν και πιο μικρές τάξεις του Δημοτικού.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η κυκλοφοριακή αγωγή θα πρέπει να θεσπιστεί ως βασικό μάθημα από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, έτσι ώστε από την μικρή ηλικία τα παιδιά να καταλάβουν τη σοβαρότητα του θέματος της κυκλοφοριακής αγωγής και μεγαλώνοντας ως ενήλικες να έχουν διαμορφώσει μια σωστή οδηγική συμπεριφορά, εφαρμόζοντας συνειδητά τους κανονισμούς του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »
2η συνεχόμενη ήττα για την ομάδα του Καρλοβάσου στο μπάσκετ

Δύσκολη αποστολή για το Καρλόβασι στη Μύκονο. Σκέψεις για την αναστολή των πρωταθλημάτων της ΕΟΚ λόγω κορονοϊού

Για την τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, το Καρλόβασι βρίσκεται ήδη στη Μύκονο, όπου την Παρασκευή (30/10) στις 14:30

Περισσότερα »
Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων, πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο

Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων, πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο

Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου, πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες σήμερα (29 Οκτωβρίου 2020) στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Ειδικότερα, στη Λέσβο ορκίστηκαν

Περισσότερα »