Νέο αδιέξοδο με το προσφυγικό

Σε αδιέξοδο έχει βρεθεί η κυβέρνηση όσον αφορά στο μεταναστευτικό – προσφυγικό λόγω της αύξησης των ροών στα νησιά, τα οποία βρίσκονται και πάλι σε οριακή κατάσταση. Από τις αρχές Οκτωβρίου έως και χθες, μέσα σε δέκα μόλις ημέρες, 1.205 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν διασχίζοντας το Αιγαίο. Ο αριθμός των καθημερινών αφίξεων έχει αυξηθεί από τον Αύγουστο. Τον Ιούλιο έφθασαν στα ελληνικά νησιά 2.249 άτομα, αλλά τον Αύγουστο οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 3.700 (στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ). Τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των αφίξεων παρέμεινε υψηλός, στους 3.519 ανθρώπους. Ειδικότερα τον μήνα αυτό στη Λέσβο έφθασαν 2.170, στη Χίο 567 και στη Σάμο 881. Την ίδια στιγμή, ελάχιστες είναι οι επαναπροωθήσεις μεταναστών προς την Τουρκία, όπως προβλέπει η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας (20 Μαρτίου 2016).

Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι προετοιμάζεται ένα ταξίδι επαναπροώθησης με τριάντα άτομα για την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο οι εγκλωβισμένοι στα νησιά έχουν ανέλθει στους 13.700.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Unmute

Οι υπάρχουσες δομές στα κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspots) σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο αδυνατούν να στεγάσουν και να εξυπηρετήσουν τους δεκάδες ανθρώπους που φτάνουν καθημερινά. Ετσι πολλοί παραμένουν σε σκηνές γύρω από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, σε πολύ δύσκολες συνθήκες ειδικά ενόψει του χειμώνα.

Παρόλο που η κυβέρνηση δημοσίως επιδεικνύει ψυχραιμία, ωστόσο χθες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το θέμα. Μάλιστα ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας, στον απόηχο του θανάτου του πεντάχρονου παιδιού σε σκηνή στη Μόρια (το οποίο φέρεται να έπασχε από ανίατη ασθένεια), ζήτησε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης της ευαλωτότητας των ανθρώπων που φθάνουν στα νησιά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι κρίνονται «ευάλωτοι» από κλιμάκια ελέγχου που υπάρχουν στα νησιά εξαιρούνται του γεωγραφικού περιορισμού που επιβάλλεται σε όσους φθάνουν στα νησιά μετά τις 20 Μαρτίου 2016, και μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο του 2017 υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση σε αυτό το σημείο στην αλυσίδας υποδοχής των μεταναστών. Οι ΜΚΟ που είχαν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα αποχώρησαν από τα ΚΥΤ επειδή έληξε η σύμβασή τους, ωστόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει αναλάβει τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού δεν απέστειλε έγκαιρα ανθρώπους. Ωστόσο, η διαδικασία μεταφοράς των ευάλωτων στην ενδοχώρα δεν αποτελεί λύση για την αποσυμφόρηση των νησιών όταν ο μέσος όρος όσων φτάνουν καθημερινά είναι πάνω από 100-120 άτομα.

Επιστροφές

Από την πλευρά της αστυνομίας σχεδιάζεται άμεσα η επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο που η αίτησή τους απορρίπτεται και σε δεύτερο βαθμό, με την επιστροφή και Σύρων. Εως τώρα, παρά το ότι προβλέπεται στην Κοινή Δήλωση Ε.Ε., δεν έχει επιχειρηθεί καμία αναγκαστική επιστροφή Σύρου από τον φόβο των αντιδράσεων τόσο από τις ΜΚΟ όσο και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα νησιά παραμένουν περίπου 2.000 Σύροι –κάποιοι για περισσότερο από ένα χρόνο–, οι οποίοι μετά την απόρριψη του αιτήματός ασύλου τους σε πρώτο βαθμό έχουν προσφύγει σε δευτεροβάθμια επιτροπή. Ωστόσο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθούν απορριπτικές αποφάσεις από τις επιτροπές, οπότε και θα ανοίξει ο δρόμος για την επαναπροώθηση Σύρων στην Τουρκία.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σταμάτης Φιλιππής: «Το Νοσοκομείο της Σάμου είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας, σε όλα τα τμήματά του»

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας: Νέα προκήρυξη για 500 μόνιμους γιατρούς – Σε ποιες περιοχές ανοίγουν οι θέσεις

Την πρόσληψη 500 μόνιμων υπαλλήλων στην Υγεία προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης πριν από λίγες μέρες. Ειδικότερα, δήλωσε πως τις προσεχείς ημέρες θα

Περισσότερα »
Σχόλιο του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου: Να στελεχωθούν άμεσα με προσλήψεις τα Κέντρα Υγείας σε Βαθύ και Καρλόβασι και να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Eργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, απαιτεί το αυτονόητο, ότι θα έπρεπε ήδη να έχει προετοιμαστεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προκειμένου

Περισσότερα »