N. Μηταράκης: «Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων για την προάσπιση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της χώρας μας»

N. Μηταράκης: «Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων για την προάσπιση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της χώρας μας»

Την πολυπλοκότητα της διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης και την διασύνδεση της με θέματα Εθνικής Ασφαλείας, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην συνάντηση εργασίας υψηλού επιπέδου με θέμα «Διαχείριση Διακρατικών Κρίσεων», που διοργανώνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Θέσαμε δύο στρατηγικούς στόχους. Την μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Καταλυτικό ρόλο στην μείωση των ροών επιτελούν ο ταχύς διαχωρισμός προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες, με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου. Με παρεμβάσεις και διαδικαστικές και νομοθετικές. Δεύτερον, ο δραστικός περιορισμός των παροχών, περιορίζοντας το χρόνο καταβολής επιδομάτων και στέγασης, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. Τρίτον, οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Είτε προς την Τουρκία με χρήση της κοινής δήλωσης του 2016 και μέσω διμερών ή πολυμερών συμφωνιών.  Τέταρτον, η λειτουργία κλειστών ελεγχόμενων κέντρων. Ξεκινώντας εντός του 2020 από Σάμο, Κω, Λέρο στα νησιά και ένα αριθμό κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι  «αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικότητα την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και δυστυχίας με στόχο την επίτευξη γεωπολιτικών βλέψεων.  Αποδείξαμε ότι όχι μόνο έχουμε σύνορα, αλλά και ότι γνωρίζουμε πως να τα φυλάξουμε. Καταδείξαμε όμως ότι έχει αλλάξει ουσιαστικά η φύση των μεταναστευτικών ροών».

Στο αμφιθέατρο της σχολής Ικάρων, ο κ. Μηταράκης ανέλυσε την μεγάλη πρόκληση που αφορά την ολοκλήρωση του νέου Κανονισμού Μετανάστευσης. «Δίνουμε μια διαρκή μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Και αυτός ο διπλωματικός αγώνας λαμβάνει συχνά χαρακτηριστικά κρίσης και «χαρακωμάτων». Ειδικά, όταν για το μέλλον της μετανάστευσης έχεις να αντιπαρατεθείς με σχολές σκέψης και ομαδοποιήσεις χωρών αλλεργικές προς την ανακατανομή των μεταναστευτικών βαρών στην ήπειρο», είπε.

Ο Υπουργός εξήρε το έργο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, συνδέοντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής που  δέχτηκε η χώρα στα σύνορα του Έβρου, με τον  μέγιστο βαθμό ετοιμότητας που επέδειξαν οι άνδρες και οι γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας. «Η Ελλάδα ήταν πρωταγωνιστής και όχι όμηρος των στιγμών, κάτι που αναγνώρισε σύσσωμη η ηγεσία της Ε.Ε. που βρέθηκε στον Έβρο», κατέληξε χαρακτηριστικά.

00Dodekanisos

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »