Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΣΑΜΟΥ: Δικαίωμα στη μάθηση για τα προσφυγόπουλα

Τα προσφυγόπουλα στη Σάμο ξαναγίνονται παιδιά, με χαμόγελα και μια μεγάλη αγκαλιά τα υποδέχτηκαν εκπαιδευτικοί και γονείς λίγο πριν περάσουν το κατώφλι του σχολείου και καθίσουν στα θρανία. Κόντρα στα σημεία των καιρών η αγάπη αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει σύνορα δεν ξεχωρίζει ανθρώπους. Αυτές οι στιγμές θα μείνουν χαραγμένες στην ιστορία του τόπου μας, μα περισσότερο θα γίνουν η πιο γλυκιά ανάμνηση των παιδικών χρόνων αυτών των παιδιών που προσπαθούν να ξανα-επιστρέψουν από την κόλαση του πολέμου και του φόβου στην κανονικότητα.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα συνιστούν το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο η ανθρωπότητα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα ειρηνικό και ευοίωνο μέλλον για όλους τους ανθρώπους. Το δικαίωμα στη μάθηση ανήκει σε όλα εκείνα τα ξεχασμένα παιδιά που θέλουν να μορφωθούν· σε όλα εκείνα τα τρομαγμένα παιδιά που επιθυμούν ειρήνη· σε όλα εκείνα τα παιδιά που τους έχουν στερήσει τον λόγο και λαχταρούν την αλλαγή. Κάθε πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να οραματίζεται μέσα από τις πανανθρώπινες αξίες.

Όλα τα παιδιά είναι ίσα και πρέπει να προστατεύονται από διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Η Σάμος του Πυθαγόρα για άλλη μια φορά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και αποτελεί ασπίδα στην ξενοφοβία και το ρατσισμό, η εκπαίδευση όλων των παιδιών είναι καθήκον των σύγχρονων κοινωνιών για την προετοιμασία των μαθητών/μαθητριών ως πολιτών μίας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, οι οποίοι/οποίες θα σέβονται τη γλωσσική και πολιτισμική ετερότητα και θα διατηρούν παράλληλα την πολιτισμική τους ταυτότητα.

Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΣΑΜΟΥ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα