Μύθοι και αλήθειες για αντιβιοτικά και εμβόλια

Μια πολύ χρήσιμη και ενημερωτική ομιλία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ (18/12) στην αίθουσα του Δήμου, με πρωτοβουλία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου και του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, με ομιλήτρια την καθηγήτρια παθολογίας-λοιμώξεων  του ΕΚΠΑ κα Κυριακή Κανελακοπούλου.

Την εκδήλωση συντόνισε η προϊσταμένη του τμήματος προστασία και προαγωγής της δημόσιας υγείας του Δήμου Σάμου, Μακή Τριτσινιώτου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του απουσιάζοντος Δημάρχου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Αμυρσώνης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου Δημήτρης Μαυρατζώτης, ο οποίος αποδοκίμασε την απουσία του ιατρικού κόσμου από το λιγοστό έτσι κι αλλιώς ακροατήριο.

00ImeridaAntiviotika02

Η κα Κανελακοπούλου ήταν άκρως κατατοπιστική, με απλό και κατανοητό τρόπο και την ταυτόχρονη επίδειξη διαφανειών, επεσήμανε την θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στην αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών, διαλύοντας κάθε μύθο γύρω από την αναγκαιότητα λήψης αντιβιοτικών για κάθε περίπτωση νόσησης. Όπως διέλυσε και τους μύθους και τις δοξασίες γύρω από την άρνηση εμβολιασμού, επιμένοντας στις αλήθειες και για τις δύο περιπτώσεις.

Μετά την ομιλία της ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, σχετικά με διάφορες απορίες. Σε ερώτηση για πιθανούς κινδύνους από τον συγχρωτισμό του ντόπιου πληθυσμού με τους μετανάστες, που βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό στο νησί και συνεχώς καταφθάνουν η κα Κανελακοπούλου, αφού ξεκαθάρισε ότι θεωρεί όλους αυτούς τους ανθρώπους ανεμβολίαστους, λόγω των κακών υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν στις χώρες προέλευσής τους, λόγω πολέμων ή άλλων αιτιών, τόνισε την ανάγκη  εμβολιασμού του ντόπιου πληθυσμού σαν ασπίδα προστασίας απέναντι στους μη εμβολιασμένους εισερχόμενους, χωρίς όπως είπε να έχει παρατηρηθεί κάποιο ανησυχητικό φαινόμενο μέχρι στιγμής.

Η ομιλία της κας Κανελακοπούλου ήταν πολύτιμη και  χρήσιμη από πλευράς πρόληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας, κρίμα όμως που δεν έτυχε της ανάλογης ανταπόκρισης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Σάμου, η Ενημερωτική Εκδήλωση για τους Δημότες με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου.

Η Εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Σάμου, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, με την υποστήριξη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Κέρκυρας, στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κατοίκων, επαγγελματιών υγείας της περιοχής και εκπρόσωποι από το Λιμενικό Σώμα και το Σώμα Στρατού Ξηράς. Τη συζήτηση συντόνισαν η κ. Γραμματική Τριτσινιώτου, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας Δήμου Σάμου και ο κ. Δημήτριος Μαυρατζώτης, Γαστρεντερολόγος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σάμου. Στο βήμα κλήθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Αμυρσώνης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Σάμου. Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι  κ.κ. Αναστάσιος Καλατζής και Χριστόδουλος Σεβαστάκης, ο κ. Κυριάκος Πατσίδης, Πρόεδρος Σαμιακής Αρωγής Δήμου Σάμου, η κ. Άννη Ανδρεάδου, Πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ, καθώς και μέλη του Δ.Σ. του Δήμου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημαντική συμμετοχή του Δήμου Σάμου, μέλους του Δικτύου μας, στην Πανελλαδική μας Εκστρατεία. Για τέταρτη συνεχή χρονιά εξειδικευμένοι ιατροί λοιμωξιολόγοι διατρέχουν όλη την Ελλάδα με στόχο να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας με τον πιο έγκυρο τρόπο, για το πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών αλλά και να προστατεύουν την υγεία τους με όλα τα εγκεκριμένα για τους ενήλικες εμβόλια. Θα συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια προς όφελος των πολιτών σε κάθε σημείο της χώρας μας».

Την ενημέρωση πραγματοποίησε η κ. Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ. Η κ. Κανελλακοπούλου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικά είναι τα αντιβιοτικά για την υγεία μας, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά. Παρουσιάστηκαν, μάλιστα, παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Ακόμη, παρατέθηκαν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό μας. Επισημάνθηκε δε, ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας αν ληφθεί υπόψη ότι αντιμετωπίζουμε το τέλος των αντιβιοτικών εφόσον δεν φαίνεται ότι θα κυκλοφορήσουν νέα αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους.

Στο τέλος, αναπτύχθηκε το θέμα της πρόληψης των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (το Νοέμβριο κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του ιατρού τους.

Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η μεγάλη αλήθεια: μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »
2η συνεχόμενη ήττα για την ομάδα του Καρλοβάσου στο μπάσκετ

Δύσκολη αποστολή για το Καρλόβασι στη Μύκονο. Σκέψεις για την αναστολή των πρωταθλημάτων της ΕΟΚ λόγω κορονοϊού

Για την τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, το Καρλόβασι βρίσκεται ήδη στη Μύκονο, όπου την Παρασκευή (30/10) στις 14:30

Περισσότερα »
Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων, πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο

Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων, πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο

Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου, πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες σήμερα (29 Οκτωβρίου 2020) στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Ειδικότερα, στη Λέσβο ορκίστηκαν

Περισσότερα »