Μιχάλης Αγγελόπουλος: Δεν έχω καμία ενημέρωση για μετεγκατάσταση του ΚΥΤ Σάμου

Στην εκπομπή «Ραδιοφωνικές αναζητήσεις» στο Radio Café 102,4 φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος. Αναφέρθηκε στο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που είδε το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις επικείμενες εργασίες που πρόκειται να ξεκινήσουν για την μετεγκατάσταση του ΚΥΤ Σάμου σε άλλο χώρο. Ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος είπε:

«Δεν έχω καμία ενημέρωση και σημειώνω εδώ πως το ξέρει το θέμα ο Γενικός Γραμματέας, χωρίς να το ξέρουμε εμείς. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας είναι αυτός που έστειλε τότε το έγγραφο προς την Ταξιαρχία για το στρατόπεδο Μοσχονά στους Μυτιληνιούς. Θέλω να πω ότι δεν δίνω καμία βάση και καμία πίστη στο περιεχόμενο αυτών των εγγράφων, θεωρώ ότι εστάλη για να σταματήσει το χρόνο και να μεταφέρει τη συζήτηση ενδοσκοπικά, δηλαδή να την κάνει ένα ακόμα δύσκολο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, έτσι ώστε να κερδίσει κάποιο χρόνο και μπορεί αυτό το έγγραφο να έχει αποσταλεί και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αρμόδιες διευθύνσεις για να δείξει ότι υπάρχει μία πρόοδος σε σχέση με τη γραπτή δέσμευση του Υπουργού του κ. Βίτσα ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα έχει αποχωρήσει ένας αριθμός 10 χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών συνολικά από τα νησιά που έχουν hot spots και κυρίως από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου».

«Για μας παραμένει το μείζον ζήτημα της αποσυμφόρησης, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε ν’ αφορά ένα μεγάλο τμήμα που ετοιμάζει και έχει έτοιμο το ίδιο το Υπουργείο όπως ανακοινώνει φυσικά το Υπουργείο και βεβαίως μέσα σ’ αυτό να εμπεριέχεται η προστασία των ευάλωτων ομάδων, ενώ η αποσυμφόρηση από το νησί μας πρέπει να είναι της τάξεως των 2.000 περίπου ατόμων σ’ αυτή τη φάση πολιτών απ’ όλες τις χώρες που έχουν προσφυγικό καθεστώς. Νομίζω ότι το έγγραφο αυτό εστάλη έτσι για να σταλεί, ενώ κάθε τρεις μήνες έρχεται κι ένα έγγραφο. Δε νομίζω ότι έχει περισσότερο βάθος από άλλες επιστολές πέρα από την αναφορά «εκτός αστικού ιστού» που αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μία ένδειξη στις προθέσεις, είναι μία δήλωση προθέσεως διότι όλα αυτά γράφονται από ανθρώπους που δεν ξέρουν να γράψουν, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, αναθεωρήσεις πολλών πολιτικών αποφάσεων».

Ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος ρωτήθηκε αν ισχύουν ακόμα τα ίδια σημεία που είχαν προταθεί για τη δημιουργία Hot Spots και είχαν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου.

«13 Ιανουαρίου του 2016 όταν είχε κοινοποιηθεί το ΦΕΚ και μας «ήρθε στο κεφάλι», χωρίς να ξέρει κανείς κάτι περί ίδρυσης του hot spot στο παλαιό πεδίο βολής, το οποίο ήμουνα αντίθετος από την αρχή και πολύ πριν από οποιαδήποτε ανάμειξη με τοπική αυτοδιοίκηση, εδώ και μία δεκαετία το έλεγα. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει μία απόφαση με ευρεία πλειοψηφία το οποίο έλεγε για την ανάκληση της υπάρχουσας δομής και εναλλακτική σε τέσσερις περιοχές που είχαν μιαν αρτιότητα, οι τρεις από τις οποίες ήταν ιδιωτικοί χώροι, αυτή ήταν η θέση του δημοτικού συμβουλίου η οποία και παραμένει μέχρι τώρα.

00Aggelopoulos

Και μόνο που θα έχει χρονική διάρκεια παραμονής για τους ευρισκόμενους του χώρου το maximum των 7 ημερών. Αυτή είναι η εξέλιξη της θέσης του δημοτικού συμβουλίου και η θέση ότι κάποιος πρέπει να καταγράφει όταν φτάνουν παράνομα και αυτό αποτελεί την πραγματικότητα τη σημερινή. Άρα λοιπόν εμείς θέλουμε οπωσδήποτε να κλείσουμε το υπάρχον Hot Spot και προϋπόθεση να κλείσει και να μεταφερθεί σε ιδιοκτησία ή να παραχωρηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για να μην έχουμε εκπλήξεις.

Το γεγονός ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει από τις παραπάνω ροές, αυτό αφορά το κεντρικό υπουργείο και την κυβέρνηση που τόσους μήνες και έχουν ξεπεράσει τα δύο χρόνια, προετοιμάζει και προετοιμάζεται, αλλά τ’ αποτελέσματα τα βλέπουμε, είναι εξαιρετικά αρνητικά για τα νησιά μας».

Ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος ρωτήθηκε αν είναι ενήμερος για αγορά ή ενοικίαση όμορων οικοπέδων του ΚΥΤ Σάμου σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μετεγκατάστασή του:

«Καταρχάς η παραχώρηση του ΚΥΤ στο Δήμο Σάμου είναι η διαδικασία που αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η δυσκαμψία ή η ταχύτητα, είναι ανάλογα πόσο γρήγορα θέλει να το τρέξει. Είχαμε κάνει αίτηση διακοπής εργασιών τότε που γινόταν τα έργα στο ΚΥΤ, αλλά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι είναι δική του περιουσία και δεν μπορεί κανείς να διακόψει τις εργασίες. Δεν έχω ακούσει κάτι και αγορά των όμορων οικοπέδων. Δεν μπορεί να γίνει η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος και τα υπόλοιπα νησιά ως τόπος μόνιμης εγκατάστασης αυτών των ανθρώπων».

ds2

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ν. Μηταράκης: «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των χωρών μας, των πολιτών μας και των νόμιμων κατοίκων μας»

Επιστολές Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου προς την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και τον Εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Η απώλεια ζωών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί από τις τουρκικές αρχές εάν είχαν επέμβει όταν η λέμβος των μεταναστών ζήτησε βοήθεια εντός των τουρκικών

Περισσότερα »
Συνάντηση του Δημάρχου κ. Στάντζου με την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπλήκτων

Συνάντηση του Δημάρχου κ. Στάντζου με την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπλήκτων

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου μεταξύ του Δημάρχου, κ. Γεώργιου Στάντζου και μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποκατάσταση και αποζημίωση

Περισσότερα »