Μητροπολίτης Ευσέβιος: «Έχει αρχίσει η άρση των μέτρων και πλέον θα μπορούν οι πιστοί να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία, από την Κυριακή 17 Μαϊου

Μητροπολίτης Ευσέβιος: «Έχει αρχίσει η άρση των μέτρων και πλέον θα μπορούν οι πιστοί να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία, από την Κυριακή  17 Μαϊου

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου – Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος.

Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού είχαν επιβάλλει και στις Εκκλησίες να λειτουργούν χωρίς πιστούς. Σταδιακά όμως έχει αρχίσει η άρση και πλέον θα μπορούν και οι πιστοί να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία, από την Κυριακή 17/05/20.

«Η εγκύκλιος η οποία έστειλε η Ιερά σύνοδος είναι εκείνη που μας δίνει τον «μπούσουλα» να ασχοληθούμε και με όλα εκείνα που απαγορεύονται αλλά και εκείνα τα οποία επιτρέπονται και συγχρόνως τα μέτρα που πρέπει να έχουμε όλοι μας για τους εκκλησιασμούς μέσα στην Αγία μας Εκκλησία.

Μάλιστα, ποτέ δεν απαγορεύτηκε η Θεία Κοινωνία από κανέναν και η Σύνοδος το τονίζει αυτό, ότι αναφορικά προς το αδικαιολογήτως αναφερόμενο ζήτημα των υποτιθέμενων κινδύνων που ελλοχεύουν κατά την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, όλοι μας εκφράζουμε την πικρία μας, την βαθιά μας λύπη και την εκ διαμέτρου αντίθεση μας για αυτά τα οποία αναγράφονται, αναμεταδίδονται, παρουσιάζονται προς τον διασυρμό των Ιερών Μυστηρίων της Ορθοδόξου πίστεώς μας και θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι είτε όσοι εξ αγνοίας, είτε απιστίας προσβάλλουν τα μυστήρια, τα ιερά, τα όσια, τα δόγματα, τους ιερούς κανόνες και ιδιαίτερα την Θεία Κοινωνία, γιατί η Θεία Κοινωνία είναι φάρμακο αθανασίας, είναι αντίδοτο».

«Δεν απαγορεύτηκε ποτέ η Θεία Κοινωνία, απλά δεν μπορούσαν να πάνε οι άνθρωποι να κοινωνήσουν, τότε οι ναοί μας ήταν κλειστοί και αυτή ήταν η απαγόρευση και όχι η μετάληψη της Θείας Κοινωνίας. Εξάλλου πολλοί από τους χριστιανούς μας κοινώνησαν αυτές τις ημέρες και θα κοινωνήσουν από την Κυριακή και μετά ελεύθερα και μάλιστα τονίζονται ότι και κατά την μετάδοση της θείας Κοινωνίας να κρατούνται οι αποστάσεις που πρέπει να κρατούνται».  

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Ιεράς συνόδου, κατά την προσέλευση για την Θεία Κοινωνία πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα, υγειονομικά μέτρα, αντισηπτικά για καθαρισμό, καθαριότητα, εξαερισμός των ναών.

Για τα οκτώ έργα που αφορούν εκκλησίες και καμπαναριά , που δυστυχώς μπήκαν σε απένταξη, ο Σεβασμιότατος ανέφερε:

«Αυτά τα έργα καλώς είχαν ενταχθεί για το νησί μας εκείνη την εποχή και είναι 8. Για να γίνουν αυτά τα έργα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν μελέτες και μάλιστα να είναι ώριμες αυτές οι μελέτες, για να μπορούν να απορροφήσουν τα χρήματα τα οποία θα διατεθούν. Τα χρήματα αυτά φαίνεται ότι δεν δύναται να διατεθούν σε όλα αυτά τα έργα, γιατί μόνο υπάρχει ώριμη μελέτη για τον Άγιο Θεόδωρο, που είναι πάρα πολλά τα χρήματα και νομίζω υπερβαίνουν αυτά τα οποία έχει και αναλογούν από την περιφέρεια για το νησί μας. Είπαμε ν’ αρχίσουν αυτά τα έργα και στην πορεία με την πρόοδο των εργασιών θα χρηματοδοτούνται».

Το συγκεκριμένο έργο έχει μελέτη, επίσης άλλο έργο που θέλει επικύρωση από το 1997 είναι του Αϊ Γιαννάκη, η Βροντιανή και ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Υδρούσσας που πρόκειται για μνημείο.

Zarbanis340X230    

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος. Μεγάλο

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Πρώτο «καμπανάκι» ΕΟΔΥ -2 νεκροί & 97 νέα κρούσματα το τετραήμερο. ΠΟΥ: Η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι διασωληνωμένοι – 2.186 νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ

Περισσότερα »