Μήπως το Στρατόπεδο «Μοσχονά» στους Μυτιληνιούς για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ ήταν το «τυράκι» στη φάκα;

ΠE Σάμου: Δωρεάν πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης και ενημέρωσης των αγροτών

Εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την υπόθεση που αφορά στην εξεύρεση νέου ΚΥΤ στο νησί, εφόσον το ήδη υπάρχον στην πόλη της Σάμου δεν καλύπτει τις ανάγκες της σωστής λειτουργίας του και παρατηρείται υπερπληθυσμός.

Στις 22 Ιουνίου 2018 υπήρξε έγγραφο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής/Γενική Γραμματεία Υποδοχής, που ζητά από το ΓΕΕΘΑ να της παραχωρηθεί το «ανενεργό» Στρατόπεδο Ανθυπολογαχού (ΠΒ) Γεωργίου Μοσχονά (που βρίσκεται στην είσοδο των Μυτιληνιών από Βαθύ), προκειμένου όπως αναφέρεται στο έγγραφο να προετοιμαστεί κατάλληλα για την υποδοχή υπηκόων τρίτων χωρών. Το συγκεκριμένο Στρατόπεδο ζητείται ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές ασφαλούς και ποιοτικής διαβίωσης των μεταναστών.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγο καιρό υπήρξε η επιστολή του Υπουργού κ. Βίτσα προς τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο για την εξεύρεση νέου μεγαλύτερου χώρου που θα προορίζεται για νέο ΚΥΤ. Φυσικά ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος το αρνήθηκε.

Έτσι σύμφωνα με το έγγραφο της 22ας Ιουνίου, υπήρξε η αναμενόμενη αναστάτωση στην Κοινότητα των Μυτιληνιών και προκλήθηκε η Λαϊκή Συνέλευση στην πλατεία του χωριού που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία και το ανάλογο ψήφισμα με λίγα λόγια έλεγε «ότι δεν επιθυμούμε τη δημιουργία νέου ΚΥΤ, ούτε στους Μυτιληνιούς, αλλά και σε κανένα μέρος της Σάμου και ακόμα την αποσυμφόρηση του ήδη υπάρχοντος ΚΥΤ”.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει μια τακτική του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ν’ αναζητά χώρους από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία χώρων στέγασης και διαμονής προσφύγων – μεταναστών, ειδικά σε ανενεργά Στρατόπεδα.

Το Στρατόπεδο Μοσχονά που χαρακτηρίζεται «ανενεργό» από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μόνο ανενεργό δεν είναι. Πρόκειται πλέον για χώρο εκπαίδευσης των Μονάδων της 79 ΑΔΤΕ, όπου εκεί 3-4 φορές το μήνα, μεταβαίνει το προσωπικό των ενεργών Μονάδων της Ταξιαρχίας, αλλά και οι Εθνοφύλακες, όπου πραγματοποιούν εκπαίδευση «αγώνα επί κατοικημένου τόπου».

Πως θα μπορούσε άραγε το Στρατόπεδο “Μοσχονά” με τα νέα δεδομένα να γίνει χώρος νέου ΚΥΤ, όπου δίπλα υπάρχουν σπίτια (ένα δρομάκι είναι το σύνορο), αλλά και διάφορες επιχειρήσεις;

00Mosxona02

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή και συγκεκριμένα στον Μάνο Στεφανάκη του Ράδιο – Αρμονία, ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι το Υπουργείο ψάχνει να βρει νέο χώρο μετεγκατάστασης του ήδη λειτουργούντος ΚΥΤ. Το νέο ΚΥΤ θα έχει χωρητικότητα 1.200 ατόμων περίπου, ενώ υπάρχουν τρείς λύσεις: α. Να προτείνει χώρο ο Δήμος Σάμου, β. Να βρει χώρο το Υπουργείο και γ. Να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.

Υπάρχει μεγάλη πίεση απ’ όλες τις μεριές να βρεθεί νέο ΚΥΤ στη Σάμο, γιατί όπως γράφηκε πιο πάνω υπάρχει υπερπληθυσμός. Συγκεκριμένα ο κ. Βίτσας δήλωσε: «Ο δικός μας στόχος είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο και στη Σάμο. Είναι αναγκαίο οι διαδικασίες εκεί να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Ο στόχος μας είναι από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά να φτάσουμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τους 10.000». Παράλληλα πρόσθεσε: «Υπάρχει μια περίεργη, κατά τη γνώμη μου υποκινούμενη, φημολογία ότι θα ανοίξουν καινούρια κέντρα στα νησιά. Αυτό δεν ισχύει. Σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, θα υπάρχει ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Υπάρχει μια πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα άλλο κέντρο στη Σάμο σε αντικατάσταση του υπάρχοντος. Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και το υπάρχον θα αποδοθεί στον δήμο για αξιοποίηση, αν προσχωρήσει το σχέδιο». 

Και από τους κατοίκους πλέον δεν γίνεται πιστευτό ότι και αν λέγεται εκ μέρους της Κυβέρνησης.

00Peiraiki01

Να γυρίσουμε το χρόνο περίπου 2,5 χρόνια πριν, όταν στη 2η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2016 και μέσα σε μια θυελλώδη συνεδρίαση είχαν κατατεθεί πέντε προτάσεις για εναλλακτικές θέσεις δημιουργίας HOT SPOT  στη Σάμο. Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την πορεία του μεταναστευτικού ζητήματος μετά και τις δηλώσεις εταίρων που κάνουν λόγο για τη δημιουργία στρατοπέδων στην Αθήνα χωρητικότητας 300 η 400 χιλιάδων μεταναστών.

Όσον αφορά στις εργασίες που είχαν ξεκινήσει στο πρώην πεδίο βολής ο κ. Αγγελόπουλος ενημέρωσε ότι αυτές έγιναν από τους «Γιατρούς χωρίς σύνορα» κατόπιν εντολής του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη.

Τα πέντε εναλλακτικά σημεία που είχαν προταθεί τότε ήταν τα εξής:Το πρώην εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής, το πρώην σφαγείο του κ. Κνίτη και τρία ιδιόκτητα οικόπεδα έκτασης δέκα και έντεκα στρεμμάτων αντίστοιχα στις περιοχές ΒΑΡΕΛΑ και ΚΟΚΚΑΡΙΟΥ και ένα ακόμη στην περιοχή «45» τα οποίο δεν διευκρινίστηκε αν προτάθηκε τελικά.

Για όλες αυτές τις προτάσεις κατατέθηκαν φάκελοι στο Υπουργείο το οποίο και θα αποφασίσει τελικά ποιο σημείο πληροί τις βασικές προϋποθέσεις.

Από την άλλη ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ενημερώσει το σώμα για τις πληροφορίες που υπάρχουν για την δημιουργία κέντρου μεταναστών στο πρώην πεδίο βολής καθώς έχει βρεθεί και η ανάδοχη εταιρία που θα διαμορφώσει τις εγκαταστάσεις.

00Peiraiki02

Και να θυμηθούμε ακόμα ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2016 ζητήθηκε να αποσυρθεί άμεσα το Φ.Ε.Κ που αφορά στην κατασκευή HOT SPOT στο πρώην πεδίο βολής ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου, ζητώντας να υπάρξει σε άλλο σημείο οργανωμένη δομή που θα πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Την πρόταση είχε καταθέσει ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος στην οποία ενσωματώθηκε και αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αίτημα αντισταθμιστικών μέτρων για την ανάπτυξη του τόπου.

Η πρόταση καταψηφίστηκε από 4 δημοτικούς συμβούλους. Συγκεκριμένα όχι ψήφισαν οι Διακοσταμάτης Γιώργος, Μανδουραράκης Γιάννης, Μαστροκωνσταντή Μαριάνθη και Τσερέ Ζωή. Η άλλη πρόταση που υπήρξε ήταν αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης όπου ο επικεφαλής της Κώστας Τζίχας εξήγησε τους λόγους που δεν συμφωνούν με τη δημιουργία hot spot, αφού όπως είπε πρόκειται για κέντρα διαλογής ανθρώπων και πρότειναν να υπάρχουν χώροι φιλοξενίας που θα έχουν όλες τις προδιαγραφές με κρατική μέριμνα ενώ οι μετανάστες θα μεταχειρίζονται σύμφωνα με όσα προβλέπει ο ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την ανατροπή ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία hot spot .

Τέλος ο Αντώνης Σίμος από την Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών τάχθηκε κατά της δημιουργίας hot spot σε οποιοδήποτε μέρος τεκμηριώνοντας τη θέση του ενώ πρότεινε κάποιο χώρο πλησίον της ΔΕΗ όπου οι μετανάστες θα ταυτοποιούνται και εντός 24ωρου θα φεύγουν με το πλοίο.

00Peiraiki03

Αυτά τότε τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα τα πράγματα και οι καταστάσεις έχουν ζορίσει περισσότερο. Αν θα γίνει νέο ΚΥΤ στη Σάμο, αυτό εκτιμούμε ότι θα γίνει ανάμεσα σε δύο σημεία. Στο πρώην σφαγείο «Κνίτη», αλλά αυτό δεν διαθέτει τόσο μεγάλο χώρο και ακόμα συνορεύει με κτήματα ιδιοκτησίας του ΓΕΕΘΑ, όπου βρίσκεται το πεδίο βολής «Στεφάνας» που χρησιμοποιείται πάρα πολύ από το προσωπικό των Μονάδων της 79 ΑΔΤΕ για βολές όπλων.

Άρα δια της ατόπου απαγωγής και με τα μέχρι τώρα δεδομένα οδηγούμαστε ότι ο χώρος του πρώην εργοστασίου της Πειραϊκής – Πατραϊκής είναι ο χώρος που ίσως βολέψει όλους. Αλλά κι εκεί υπάρχουν πολλές δυσκολίες με το ιδιοκτησιακό, που μόνο με πολύ χρήμα μπορεί να λυθούν.

Ένας χώρος μεγάλος, περίπου στα 50 στρέμματα, κοντά στο Νοσοκομείο, κοντά στο λιμάνι, κοντά στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Όλα αυτά είναι όμως μόνο εικασίες.

00Peiraiki04

Το Υπουργείο λέει ότι ψάχνει για ένα νέο ΚΥΤ χωρητικότητας 1.200 ατόμων, ώστε να φύγει το ήδη υπάρχον από την πόλη της Σάμου και να παραδοθεί στο Δήμο Σάμου. Όπως λένε όμως οι περισσότεροι πολίτες, κανείς δεν τους πιστεύει. Γιατί και στο παρελθόν άλλα έλεγαν και τελικά άλλα έκαναν (αυτοί που σχεδιάζουν το μεταναστευτικό – προσφυγικό).

Ο χρόνος θα δείξει. Και είναι ο μόνος που θα καταγράψει ποιοι είναι αυτοί που είπαν ψέματα και ποιοι αλήθειες.

Αναμένουμε…

Αλέξης Κομνηνός

00Navagos

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ελισαίος Μαυρατζώτης: «Σύμπνοια για να προχωρήσουμε, γενικό σχέδιο επανάστασης και ανασύνταξης του τόπου».

Ελισαίος Μαυρατζώτης: «Σύμπνοια για να προχωρήσουμε, γενικό σχέδιο επανάστασης και ανασύνταξης του τόπου».

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟ» κ. Ελισαίος Μαυρατζώτης. O κ.

Περισσότερα »
Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου: Ενόψει της ελαιο-συλλογής, κλπ) οι πολίτες ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου: Ενόψει της ελαιο-συλλογής, κλπ) οι πολίτες ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων αλλά και των ανέμων που θα πνέουν τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου υπάρχει επικινδυνότητα

Περισσότερα »
Κορονοϊός: 1388 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων και 2135 νέα κρούσματα. Από 1 νέο κρούσμα σε Σάμο και Ικαρία

Σήμερα ανακοινώνουμε 2135 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 95137, εκ

Περισσότερα »