Μήνυμα Βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη: Η Επέτειος του Πολυτεχνείου και η περιφρούρηση της Δημοκρατίας μας

Το Νοέμβρη του 1973, η σπουδάζουσα νεολαία, οι φοιτητές, οι άνθρωποι με δημοκρατικό φρόνημα, ύψωσαν θαρραλέα τη φωνή τους και υπερασπίστηκαν τις αξίες της Δημοκρατίας, απέναντι στο ακροδεξιό καθεστώς που καταδυνάστευε τη χώρα μας. Φοιτητές θυσιάστηκαν, άλλοι βασανίστηκαν, πολλοί ακόμη διώχθηκαν. Εξάλλου, η καταστολή κάθε αντίδρασης στη Χούντα, οι εξορίες και οι βασανισμοί δεν ήταν κάτι καινούριο για ένα καθεστώς  που από το 1967 μέχρι το 1974, αποδόμησε συστηματικά την κοινωνία, την σκέψη , τα ανθρώπινα δικαιώματα και  ολοκλήρωσε  με το πραξικόπημα και την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Πολλοί από εμάς έχουμε πικρές μνήμες, στερηθήκαμε γονείς, συγγενείς, φίλους γιατί αρνήθηκαν να απεμπολήσουν το δημοκρατικό ιδεώδες, αρνήθηκαν τη Χούντα, αρνήθηκαν τον κοινωνικό και πνευματικό σκοταδισμό.

Σήμερα, που η Ιστορία αμφισβητείται για μια ακόμη φορά, σήμερα που η ακροδεξιά προπαγάνδα διαβρώνει την κοινωνία μας και επιχειρεί να αποσαθρώσει τη Δημοκρατία μας, σήμερα που το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, σημαντική κατάκτηση και επιλογή του λαού μας,  απειλείται από κυβερνήσεις ακραίες και διασπαστικές, χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση και να υπερασπιστούμε όσα έχουμε κατακτήσει. Να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία μας, γιατί μόνο έτσι μια κοινωνία μπορεί να προοδεύσει και να ανθίσει. 

Το πρώτο μεγάλο βήμα έχει γίνει.  Ο οκταετής βασανιστικός κύκλος των μνημονίων έκλεισε. Μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία, σταδιακή αποκατάσταση αδικιών, επέκταση οικονομικών και θεσμικών ενισχύσεων στο πολίτη,  στροφή του οικονομικού  κλίματος ,  μεγαλύτερες ελπίδες επιτέλους. Οι δυσκολίες και οι πληγές  υπάρχουν ακόμα. Ανισότητες , ανασφάλειες, θύλακες διαφθοράς, μεγάλη προσφυγική πίεση. Θα τις υπερβούμε. 

Ο λαός μας είναι χτισμένος σε γερά θεμέλια.

Ας μην αφήσουμε στην τοπική κοινωνία των νησιών μας  να υπερισχύσουν οι ακραίες φωνές, τα ψεύδη και ο λαϊκισμός, που απειλούν την κοινωνική μας συνοχή και ειρήνη. Τώρα που επιτέλους μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα, να ελπίσουμε ξανά,  ας μην επιτρέψουμε να καταλυθεί κάθε έννοια δικαίου, κάθε δημοκρατική λογική στη χώρα μας, σε στιγμές ιστορικές και κρίσιμες για την ανάκαμψή της.

Οι αγώνες των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973, η  επέτειος της 17 Νοέμβρη, ας είναι μια μέρα μνήμης για εκείνους που πάλεψαν για τα δημοκρατικά ιδεώδη στην πατρίδα μας. Ας είμαστε και εμείς έτοιμοι κάθε στιγμή να υπερασπιστούμε αυτό που με κόπο δημιουργήσαμε: την Ελληνική Δημοκρατία. 

ds2

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης στη συνεδρίαση του LIBE

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης στη συνεδρίαση του LIBE

Αναλυτική παρουσίαση των έργων που μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι στη Λέσβο παρέθεσε  ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος

Περισσότερα »