Μήνυμα συμπαράστασης και νίκης για Χριστιάνα Καλογήρου και Νίκο Κατρακάζο από την Όλγα Κεφαλογιάννη

Σαφές  μήνυμα για την στήριξη στο ψηφοδέλτιο της Χριστιάνας Καλογήρου στην Περιφέρεια και  στον Νίκο Κατρακάζο στον Δήμο έστειλε από το Πυθαγόρειο της Σάμου η  βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Τουρισμού,  Όλγα Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο της εκδήλωσης  με θέμα «Σάμος. Τουρισμός Δύναμη Ανάπτυξης» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Την εκδήλωση  που πραγματοποιήθηκε  στο  νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου,  άνοιξε ο Δήμαρχος Σάμου Χριστόδουλος Σεβαστάκης  ο οποίος αφού καλωσόρισε την πρώην υπουργό, την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και όλους τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής  στην προβολή του νησιού, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που επηρέασε το τουριστικό προϊόν, περιορίζοντας ωστόσο  τις συνέπειες.

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο Αντιπεριφεριάρχης Σάμου και υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Κατρακάζος  ο οποίος έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου της Περιφέρειας λέγοντας ότι κατάφεραν να εντάξουν στο ΕΣΠΑ  την Περιμετρική Πυθαγορείου, το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στο νομό προϋπολογισμού 18.740.000,00 ευρώ. Επίσης ο κ. Κατρακάζος  αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα του μεταναστευτικού που σήκωσε στις πλάτες της όπως είπε και το διαχειρίστηκε μόνη της η τοπική αυτοδιοίκηση.

«Που ήταν όλοι αυτοί οι δήθεν σωτήρες που σήμερα ζητούν τη ψήφο σας, οι τεχνοκράτες με τις πολλές γνωριμίες για να βοηθήσουν τα νησιά που στέναζαν λόγω της υπερσυγκέντρωσης χιλιάδων μεταναστών στα νησιά της Περιφέρειας;» τόνισε με έμφαση ο Αντιπεριφερειάρχης.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε για την συνεργασία που είχε στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου με τον Νίκο  Κατρακάζο   ενώ   εξήρε το έργο της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας  Όλγας Κεφαλογιάννη   την οποία και  αποκάλεσε φίλη της Σάμου  αφού  ήταν πάντα όταν την χρειάστηκε το νησί  κοντά στους Σαμιώτες από τη θέση της υπουργού.

Η κα Κεφαλογιάννη μίλησε για τα βήματα που  είχαν γίνει  στον τομέα  του τουρισμό  από την Νέα Δημοκρατία, αναφέρθηκε στην πολιτική «ξεπουλήματος» του ΣΥΡΙΖΑ  ακόμη και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τόνισε ότι ο πολιτισμός πρέπει να συμβαδίζει με τον τουρισμό για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Επικεντρώνοντας  στις εκλογές  είπε ότι «η επόμενη ημέρα θα είναι για όλους μας μία πρόκληση και σε αυτήν την πρόκληση, σε αυτήν την μάχη χρειάζεται εκπροσώπηση από πολιτικούς όπως είναι η Χριστιάνα Καλογήρου  στην Περιφέρεια και ο  Νίκος Κατρακάζος στο Δήμο. Για την καλύτερη αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων αλλά και των παραμέτρων για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην Σάμο, για την πραγματοποίηση του αναπτυξιακού οράματος που έχουν για την Σάμο και τις προσπάθειες τους να μετατρέψουν το νησί  σε ιδανικό προορισμό. Με περιπατητικό τουρισμό αλλά και όλες τις δραστηριότητες υπαίθρου, την ανάπτυξη του αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού. Την αύξηση του μεριδίου της Σάμου στην κρουαζιέρα. Αξίζουν τα εύσημα στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί μόνη και αβοήθητη οργάνωσαν σχέδιο αντιμετώπισης και δράσης για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τις προσφυγικές ροές.00KefalogianniSamos02

Τα αποτελέσματα  είναι ορατά,  τα κατάφεραν.  Τα πεπραγμένα τους είναι η απόδειξη της εμπειρίας τόσο της Χριστιάνας Καλογήρου όσο και του Νίκου Κατρακάζου. Έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την τεχνογνωσία τα αντανακλαστικά και το κυριότερο τη θέληση να βρουν τις ιδανικές λύσεις σε ότι αφορά στα σύγχρονα προβλήματα και τις πιέσεις . Η  Σάμος και  τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου,  φίλες και φίλοι,  έχουν  μπροστά μία μεγάλη πρόκληση, ένα μεγάλο στοίχημα με την ιστορία μπορεί και πρέπει να κερδίσει ξανά τις μεγάλες πλειοψηφίες του παρελθόντος. Έχουμε λίγους μήνες ακόμα μέχρι τη στιγμή της Μεγάλης πολιτικής αλλαγής της μεγάλης αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος για να πάει μπροστά και αυτή η πολιτική αλλαγή ξεκινάει από τα εκλογικά αποτελέσματα της 26ης Μαΐου στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ένα ηχηρό μήνυμα από τον Ελληνικό λαό. Η  Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάρει εντολή να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά προόδου και ευημερίας.

Λοιπόν να δώσουμε και αυτή την κρίσιμη μάχη μαζί και να την κερδίσουμε καταγράφοντας μία νέα μεγάλη ιστορική νίκη με ανθρώπους στο τιμόνι όπως η Χριστιάνα Καλογήρου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Νίκο Κατρακάζο στο Δήμο Ανατολικής Σάμου» είπε κλείνοντας την ομιλία της.

Αναλυτικά η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και υποψήφιου Δημάρχου Ανατολικής Σάμου κ. Νίκου Κατρακάζου:

«Σας καλωσορίζουμε όλους στη μητρόπολη του τουρισμού στο νησί μας, το Πυθαγόρειο.

Τα 5 χρόνια της Περιφερειακής Αρχής έγινε μεγάλο έργο στον τόπο μας. Ένα έργο που όσο και εάν προσπαθούν κάποιοι δεν μπορεί να κρυφτεί.

Έργα υποδομής, έργα συντήρησης της υποδομής, έργα υλοποίησης κοινωνικών δράσεων, έργα πέρα από την στενή έννοια της αρμοδιότητας. Να θυμίσω ότι από αυτήν την αίθουσα η Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του μεγαλύτερου έργου σε προϋπολογισμό που έχει γίνει ποτέ στον νομό μας, την παράκαμψη Πυθαγορείου-Μυτιληνιών-Χώρας. Να θυμίσω την τεράστια συμβολή μας, ανεξαρτήτως αρμοδιότητας, στην ολοκλήρωση του έργου συντήρησης και ανάδειξης του Ευπαλινείου, τη συμβολή μας στην υλοποίηση των συνοδών έργων, όπως ο δρόμος από τη βόρεια έξοδο στους Μυτιληνιούς, το μονοπάτι επιστροφής στη νότιο έξοδο αλλά και για τα απαιτούμενα βοηθητικά κτίρια στις δύο εισόδους. Να θυμίσω τη πρωτοφανή σε έκταση για το νησί μας συντήρηση του επαρχιακού δικτύου. Να θυμίσω τα λιμενικά έργα στο λιμάνι Πυθαγορείου που επέτρεψαν να δέχεται μεγάλα κρουαζιερόπλοια, τα λιμενικά έργα στο Βαθύ και το Καρλόβασι για την αποκατάσταση των ζημιών στην υποδομή τους. Να θυμίσω τέλος το Επικούρειο πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο. Δεκάδες έργα λοιπόν που έχουν άμεση συμβολή στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας.

Μεγάλο έργο έγινε και στον Τουρισμό.

Συντονίσαμε τους φορείς, δημιουργήσαμε εργαλεία, προβάλαμε με σύγχρονο τρόπο τα νησιά μας και τα πλεονεκτήματα τους, αναλάβαμε πρωτοβουλίες και δράσεις και δαπανήσαμε σημαντικούς πόρους που έφεραν όμως μετρήσιμα αποτελέσματα. Άλλωστε η βαθιά γνώση στον τουρισμό και η εμπειρία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια αποκτήσει αποτελέσαν ισχυρά όπλα στην προσπάθεια αυτή.

00KefalogianniSamos03

Θα μου επιτρέψετε να πω, στηριζόμενος στο αποτέλεσμα γιατί στον τουρισμό αυτό μετράει, ότι ήταν ευτύχημα για το νησί μας το ότι διαχειρίστηκε αυτή η Περιφερειακή Αρχή την κρίση στον τουρισμό ως αποτέλεσμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος. Εντελώς μόνοι μας, οργανωθήκαμε, συντονίσαμε φορείς και επαγγελματίες. Γυρίσαμε την Ευρώπη αλλά και φιλοξενήσαμε με δική μας δαπάνη εκατοντάδες διαμορφωτές της κοινής γνώμης για να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία. Οργανώσαμε μαζί με το Επιμελητήριο και άλλους φορείς ειδικές διαδικτυακές δράσεις και δώσαμε εργαλεία σε όλους. Και μπορεί να ματώσαμε, τη μάχη όμως την κερδίσαμε. Και την κερδίσαμε εντελώς αβοήθητοι από την Κυβέρνηση, την Υπουργό Τουρισμού και τον ΕΟΤ. Δεν θα ξεχάσω ότι αμέσως μετά την εκλογή της ήρθε στο Λονδίνο και ακύρωσε επί τόπου δράση που είχαμε οργανώσει για στήριξη των νησιών με τον Υπηρεσιακό Υπουργό…γιατί θα κάναμε ζημιά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και δεν έφτασαν επίσης οι υποσχέσεις του κ. Φλαμπουράρη όταν απελπισμένοι τον επισκεφτήκαμε και απολύτως τίποτα δεν υλοποιήθηκε.

Αλλά συγχωρήστε με, μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω που ήταν όλοι αυτοί οι σημερινοί νεόκοποι σωτήρες με τα οφίτσια, τα πτυχία και τις γνωριμίες, όταν εμείς παλεύαμε για το τόπον μας;Συντονίσαμε, πήραμε πρωτοβουλίες, οργανώσαμε δράσεις και φέραμε αποτέλεσμα. Βρήκαμε μια απαρχαιωμένη τουριστική προβολή των προηγούμενων δεκαετιών και οργανώσαμε και τρέξαμε μια σύγχρονη με έμφαση στο διαδίκτυο. Σήμερα το 90% των προωθητικών μας δράσεων στηρίζεται σε ηλεκτρονικά μέσα. Να αναφέρω την ιστοσελίδα vısıt samos που με σημαντική δαπάνη εκσυγχρονίσαμε και συνεχώς ανανεώνουμε ώστε να αποτελεί σήμερα την ναυαρχίδα της τουριστικής μας προβολής με εκατομμύρια επισκέπτες. Να αναφέρω επίσης την ιστοσελίδα dıscover samos που οργανώσαμε μαζί με το Επιμελητήριο και αποτέλεσε επιπλέον εργαλείο την περίοδο της κρίσης.

Συμμετείχαμε σε δεκάδες εκθέσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα στους φορείς και τους επαγγελματίες να προβάλουν τον τόπο μας αλλά και να κλείσουν συμφωνίες. Οργανώθηκαν μια σειρά από προωθητικές δράσεις με παρουσίαση των νησιών με στόχευση σε νέες αγορές . Να θυμίσω τις βαλκανικές και πρώην ανατολικές χώρες, όπου σήμερα έχουμε πλέον tour operetor που οργανώνουν προγράμματα.

Από την πρώτη στιγμή, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η κύρια πηγή τουριστικού εσόδου είναι στο νησί μας ο μαζικός τουρισμός, πιστεύοντας ότι το νησί μας έχει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στις ειδικές μορφές τουρισμού κινηθήκαμε με σχέδιο και μεθοδικότητα στην ανάπτυξη τους με στόχο και όνειρο να κάνουμε το νησί μας παράδεισο των ειδικών μορφών τουρισμού.  

Μελετήσαμε και σήμερα εκτελείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας μας ένα μεγάλο έργο. Το δίκτυο των ηλεκτρονικά σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών hıke samos που ξεπερνά τα 240 χιλιόμετρα. Φιλοδοξούμε και σχεδιάζουμε προβολή του έργου αυτού ώστε να κάνουμε το νησί μας τον ευρωπαϊκό παράδεισο του περιπατητή.

Αναθέσαμε και χρηματοδοτήσαμε μελέτη που ήδη παραδόθηκε και είμαστε στη φάση της εύρεσης χρηματοδότησης για τη δημιουργία δικτύου 15 σηματοδοτημένων διαδρομών ποδηλασίας βουνού, συνολικού μήκους 358 χιλιομέτρων και 6 αναρριχητικών πεδίων. Τα αναφέρω γιατί είναι έργα πνοής, διαδρομές που αφορούν την ανατολική πλευρά που σήμερα μας φιλοξενεί αλλά φυσικά έχουν σχεδιαστεί και άλλες για όλο το νησί.

1)Περιμετρική οδός Βαθέος-λόφος Θειός/προφήτης Ηλίας-Καμάρα-όρμος Ψιλή Άμμος-Γαλάζιο –Περιφερειακή οδός Βαθέος 20,7 χιλμ.2)Πυθαγόρειο- ανεμογεννήτριες- μονή Αγίας Τριάδας-Μεσόκαμπος- Μυτιληνιοί- Αγιάδες- Πυθαγόρειο. (27,4 χιλμ)

3)Τρεις Εκκλησιές- Αλυκή- Ψιλή Άμμος- Άγιος Χαράλαμπος (13χλμ)

4) Μυτιληνιοί-Μαυρατζαίοι-Χώρα-Μυτιληνιοί(24,3 χλμ)

5)Κοκκάρι-Μυτιληνιοί-Κάστρο Λουλούδας-Κοκκάρι (30,8 χλμ)

6) Διάσχιση Καρβρούνη (Κοκκάρι-Βουρλιώτες-Λάζαρος-Κοντακαίικα) 38 χλμ

7) Κουμαραδαίοι-Λάζαρος 17 χλμ

8) Ποτοκάκι-Ηραίο-Παγώνδας-Μύλοι-Χώρα 27 χλμ

9) Πύργος-Βεργή-Μονή Ευαγγελιστρίας-Σπαθαραίοι-Πύργος. 33 χιλμ

Αναρριχητικά πεδία :

Αναρριχητικό πεδίο Ζωοδόχος Πηγή, όπου δημιουργούμε 25 νέες διαδρομές και συντηρούμε 21 υφιστάμενες.

Αναρριχητικό πεδίο Ευπαλίνειο, όπου δημιουργούμε 20 νέες διαδρομές και συντηρούμε 15 υφιστάμενες.

Αναρριχητικό πεδίο Ανεμογεννήτριες, όπου δημιουργούμε 30 νέες διαδρομές.

Μετά από προετοιμασία 2 και πλέον ετών σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς είμαστε έτοιμοι για την ανάπτυξη της ορνιθοπαρατήρησης (bırd watchıng) στην περιοχή της Αλυκής. Έχουμε επιστημονικά τεκμηριώσει τον πλούτο και τη μοναδικότητα των πτηνών αλλά και της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού μας. Είμαστε μάλιστα στο τελικό στάδιο λειτουργίας σχετικής ιστοσελίδας και με τουριστική στοχεύση. Υποβάλαμε στο leader μελέτη για έργο που δημιουργεί σύγχρονες θέσεις παρατήρησης στην Αλυκή και ήδη οργανώνουμε τη συμμετοχή για προβολή του νησιού μας ως προορισμού ορνιθοπαρατήρησης στην μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στον κόσμο που γίνεται το καλοκαίρι στην Αγγλία, την bırd fair.

Πιστεύουμε στην ανάγκη ενίσχυσης και ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού σε ένα ιδανικό τόπο, όπως είναι το νησί μας και θέλουμε να είμαστε δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες τόσο από τοπικούς φορείς όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τέλος, με χαρά βλέπουμε τα πρώτα σκάφη στο Ηραίον να είναι κοντά στην έναρξη της δράσης του αλιευτικού τουρισμό που έμπρακτα προσπαθούμε να ενισχύσουμε για να ξεκινήσει.

Θέλω να αναφερθώ στον τουρισμό από τη γείτονα χώρα, τη Τουρκία. Το 2014 οι Τούρκοι τουρίστες ήταν περίπου 12.000 και η Σάμος τελευταία στο Βόρειο Αιγαίο. Η κοινή δράση μαζί με τους φορείς το Επιμελητήριο και τους επαγγελματίες έφερε αποτέλεσμα, φτάσαμε στο απίστευτο αριθμό των 50.000. Να θυμίσω τις δαπανηρές και με πολύ κόπο οργανωμένες εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, τις στοχευμένες εκδηλώσεις με επικεφαλής την Περιφερειάρχη. Να θυμίσω δράσεις με το Επιμελητήριο της Σμύρνης, τα προξενεία μας, τις δεκάδες φιλοξενίες Τούρκων διαμορφωτών κοινής γνώμης και tour operator.

Ο τουρισμός της κρουαζίερας ήταν στις δράσεις που με έργο και αποτέλεσμα υλοποιήσαμε. Συμμετείχαμε σε κλαδικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, οργανώσαμε και στη Σάμο ανάλογες. Υποστηρίξαμε με σύγχρονο υλικό την προβολή των νησιών μας μέσω των εταιρειών κρουαζιέρας. Ξέρετε τα κρουαζιερόπλοια δεν περνάνε έξω από το λιμάνι και βλέποντας φως προσεγγίζουν. Σίγουρα κάποιοι έχουμε κουραστεί για να απολαμβάνει ο τόπος σημαντικό αποτέλεσμα σήμερα.

Η ακτοπλοΐα με το κέντρο αλλά και περιφερειακά έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. 5 χρόνια πριν ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τόπο μας. Σήμερα στο νησί μας προσεγγίζουν τα καλύτερα πλοία της ακτοπλοΐας μας και το νησί μας είναι συγκοινωνιακός κόμβος με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Ούτε αυτό έγινε με θαύμα, κάποιοι προσπαθήσαμε. Η συμμετοχή της Περιφερειάρχη στη σύνθεση του ΣΑΣ ήταν καθοριστική.Θέλω να πω και 2 λόγια για κάτι που θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό. Αναφέρομαι στην προσπάθεια σύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Μια προσπάθεια που από την πρώτη στιγμή έφερε σημαντικά αποτελέσματα σε όλους. Δεν χρειάζεται να περιγράψω αναλυτικά τις δεκάδες δράσεις που ως Περιφέρεια οργανώσαμε και που σήμερα αποτελούν καλές πρακτικές για μίμηση σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Θεωρώ ότι προσπάθειες, όπως ήταν για παράδειγμα το σαμιώτικο πρωινό, είναι επενδύσεις που θα δώσουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Ζω από τον τουρισμό και είμαι μέσα στον τουρισμό 35 ολόκληρα χρόνια. Σίγουρα δεν είμαι σε αυτούς που πιστεύουν ότι όλα είναι τέλεια, ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν. Όμως και ο πιο κακόπιστος δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει τη μεγάλη προσπάθεια, ήμασταν πάντα παρόντες με όρεξη και όραμα ανεξάρτητα αρμοδιότητας. Ο δρόμος είναι σίγουρα δύσκολος, όμως έγιναν βήματα σημαντικά προς τα μπροστά. Και νομίζω συμφωνείτε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο αυτό είναι αυτό που λέμε κράτος. Αυτό που δεν μπορεί ή δεν θέλει να αλλάξει τους αντιαναπτυξιακούς χωροταξικούς νόμους, αυτό που δεν μπορεί να καθαρίσει ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους από τα χόρτα. Αυτό, που επειδή είναι ανίκανο να προσλάβει προσωπικό, καταδικάζει τον τόπο και ακυρώνει τον αγώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα