Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Απαράδεκτες καθυστερήσεις εξέτασης αιτημάτων στην Υπηρεσία Ασύλου»

Σύλληψη 31χρονου και 32χρονου, για το αδίκημα της κλοπής

Τη δραματική αύξηση του χρόνου επεξεργασίας και εξέτασης των αιτημάτων προς την Υπηρεσία Ασύλου, που παρατηρείται, παρά τις κατ’ επανάληψη επισημάνσεις για κυβερνητική ολιγωρία, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Υπηρεσία Ασύλου και στα Περιφερειακά της Γραφεία και ζητά να έρθουν στο φως, μεταξύ άλλων, όλα τα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου, το χρόνο εξέτασής τους, τις ημερομηνίες συνεντεύξεων των αιτούντων άσυλο και την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού. Ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», καταγράφεται το αμίμητο γεγονός αλλοδαπός να λαμβάνει ημερομηνία συνέντευξης το Δεκέμβριο του 2023, ενώ ταυτόχρονα εκκρεμούν 65.000 αιτήσεις ασύλου, με περίπου 5.500 να κατατίθενται κάθε μήνα.

«Αντί να επιχειρηθεί η κάλυψη των υφιστάμενων κενών προσωπικού με αποσπάσεις, μετατάξεις και κυρίως, ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επιδιώκει τη δημιουργία «κομματικού στρατού», με τη χορήγηση υπηρεσιακών προνομίων (αναγνώριση ετών υπηρεσίας για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, μείωση τυπικών προσόντων για μετατάξεις κτλ) σε άτομα που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου.», καταλήγει αναφερόμενος στην ανεπαρκή διοικητική διαχείριση που ακολουθείται από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ ζητά απαντήσεις, καθώς η τακτική του στρουθοκαμηλισμού που πάγια ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί  σε συνεχή διόγκωση και έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς: κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Απαράδεκτες καθυστερήσεις εξέτασης αιτημάτων στην Υπηρεσία Ασύλου

        Η κυβερνητική ολιγωρία και ανικανότητα στην διαχείριση, διοικητική και διαχειριστική, του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί. Οι απαντήσεις, όποτε και αν έχουν δοθεί, στην πλειονότητά τους παραμένουν κείμενα ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και η τακτική του στρουθοκαμηλισμού εξακολουθεί να τηρείται, με αποτέλεσμα κάποτε τα προβλήματα να διογκώνονται και τελικά να εκρήγνυνται.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στην Υπηρεσία Ασύλου και κυρίως στα περιφερειακά της Γραφεία. Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» αναδεικνύει τα δεδομένα που επικρατούν στα Περιφερειακά Γραφεία της Υπηρεσίας, κυρίως σε αυτά της Θεσσαλονίκης και των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου, όπου προφανώς λόγω ελλείψεως επαρκούς προσωπικού υφίσταται αδυναμία ελέγχου και διεκπεραιώσεως των αιτήσεων που κατατίθενται. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αυτές τις ημέρες αλλοδαπός έλαβε ημερομηνία συνέντευξης τον Δεκέμβριο 2023, την στιγμή που εκκρεμούν περίπου 65.000 αιτήσεις ασύλου, με περίπου 5.500 να κατατίθενται κάθε μήνα. Και η κατάσταση αυτή επικρατεί τη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός έχει πρόσφατα επισημάνει την μείωση των μεταναστευτικών ροών, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τους επίσημους αριθμούς. Θα πρέπει μάλιστα να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι μετά την λήξη των εχθροπραξιών στην Συρία, η οποία πλέον θεωρείται ασφαλής χώρα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν την εξέταση αιτημάτων ασύλου.

Αντί λοιπόν να επιχειρηθεί η κάλυψη των υφισταμένων κενών προσωπικού με αποσπάσεις, μετατάξεις και κυρίως ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επιδιώκει την δημιουργία «κομματικού στρατού» με την χορήγηση υπηρεσιακών προνομίων (αναγνώριση ετών υπηρεσίας για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, μείωση τυπικών προσόντων για μετατάξεις κλπ) σε άτομα που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Πόσες αιτήσεις ασύλου εκκρεμούν αυτή την στιγμή στην Υπηρεσία Ασύλου και σε κάθε Περιφερειακό του Γραφείο;

Από πότε έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις αυτές και για πότε έχει προγραμματιστεί η λήψη συνέντευξης των αιτούντων;

Ποιος είναι κατά μέσο όρο ο χρόνος εξετάσεως και λήψης απόφασης επί αιτήσεως ασύλου;

Από ποιες χώρες προέρχονται οι πρόσφυγες – μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ήδη εκκρεμούν;

Ποιά η υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού που υπηρετεί στην Υπηρεσία Ασύλου και στα Περιφερειακά της Γραφεία;

Πώς σχεδιάζεται να αντιμετωπισθεί στο άμεσο μέλλον η διόγκωση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου, καθώς και η έκδοση αποφάσεων επ’ αυτών;

Πως θα αντιμετωπισθεί η αρνητική στάση του συνόλου πλέον των ευρωπαϊκών χωρών σε ότι αφορά την υποδοχή προσφύγων – μεταναστών;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα