Μία στις τέσσερις γεννήσεις, από αλλοδαπές στη Σάμο. «Εγκυμονεί» προβλήματα η λειτουργία της Μαιευτικής Κλινικής και πολλών άλλων τμημάτων στο Γ.Ν. Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στά πλαίσια τῶν Ποιμαντικῶν του δράσεων ἐν ὂψει τῶν ἑορτῶν τοῦ Πάσχα, τήν Πέμπτη 25 Ἀπριλίου, Χοροστάτησε καί ὁμίλησε στόν Ἱερό

Μία στις τέσσερις γεννήσεις, από αλλοδαπές στη Σάμο. «Εγκυμονεί» προβλήματα η λειτουργία της Μαιευτικής Κλινικής και πολλών άλλων τμημάτων στο Γ.Ν. Σάμου

Μία στις τέσσερις γεννήσεις από την αρχή του έτους 2018 μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου ιδίου έτους έχουν γίνει από αλλοδαπές. 171 γεννήσεις (συνολικά) από την αρχή τους έτους, ένα ποσοστό που μέχρι το τέλος του 2018 μπορεί και να γίνει και μεγαλύτερο. Το ποσοστό των κοριτσιών και γυναικών σύμφωνα με την ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστείας είναι 34% επί του συνόλου των διαμενόντων στο ΚΥΤ και γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες από αυτές τις χώρες τεκνοποιούν σε πολύ νεαρή ηλικία.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι Τούρκοι διακινητές έχουν την τακτική να επιβιβάζουν σε κάθε πλαστική λέμβο που έρχεται από τα απέναντι παράλια στη Σάμο 2-3 γυναίκες που είναι σε κατάσταση κύησης και μάλιστα στον 4ο ή 5ο μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στη Σάμο, στο ΚΥΤ αλλά και εκτός αυτού περίπου 270 γυναίκες κυοφορούσες. Μερικές απ’ αυτές τις γυναίκες μαζί με τις οικογένειές τους διαμένουν σε χώρους φιλοξενίας εκτός ΚΥΤ, εφόσον η εγκυμοσύνη τους είναι δύσκολη.

00NosokomeioSamou02

Αλλά… Το μεγάλο αλλά σ’ αυτή την υπόθεση είναι το εξής. Με το που θα γεννήσει κάποια αλλοδαπή είναι πιο εύκολες οι διαδικασίες να λάβουν άσυλο, τόσο αυτές, όσο και η οικογένειά της, επειδή το παιδί έχει γεννηθεί σε χώρα της ΕΕ. Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και για την υγειονομική μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΚΥΤ που δεν διαθέτει γυναικολόγο (αν και θα έπρεπε), αλλά προσπαθεί να εξυπηρετήσει την κατάσταση μία και μόνο Μαία (!!!!!) για όλες αυτές τις γυναίκες.

Έτσι όπως είναι αναμενόμενο το βάρος πέφτει και πάλι στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου και στη Μαιευτική κλινική, όπου στελεχώνεται από 3 γιατρούς γυναικολόγους και 4+2 μαίες – νοσηλεύτριες. Εδώ όμως είναι και το οξύμωρο της υπόθεσης. Οι 2 μαίες που είναι τοποθετημένες από το ΚΕΕΛΠΝΟ για υποστήριξη, αλλά σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει, εργάζονται πρωί και απόγευμα και όχι βράδυ και αργίες. Έτσι το βάρος πέφτει σε τέσσερα άτομα που κάνουν όλες τις βάρδιες σε όλο το μήνα. Και όπως γνωρίζουμε όλοι μας και από την προσωπική μας ζωή, η πίεση οδηγεί σε λάθη που μπορεί να γίνουν, άσχετα με το πόσο έμπειροι μπορεί να είμαστε. Όταν είσαι μόνος σου και καλείσαι ν’ αντιμετωπίσεις πολλά περιστατικά ίσως γίνει το λάθος… Η λειτουργία της μαιευτικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου με τις αποχωρήσεις μαιών και νοσηλευτριών είναι δύσκολη, παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν όλοι οι εναπομείναντες.

00NosokomeioSamou03

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό έφερε πολλά προβλήματα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Ένας τομέας είναι και η καθημερινή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου. Μερικά τμήματά του έχουν «χτυπηθεί» ανελέητα. Πολλά προβλήματα στο ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και Μαιευτικής Κλινικής. Μπορεί και αλλού. Στο θέμα της Μαιευτικής Κλινικής έχουμε και την ασυνεννοησία που επικρατεί μεταξύ των γιατρών και των γυναικών που εγκυμονούν με σύνδεσμο τους μεταφραστές. Ο γιατρός υπογράφει για επανεξέταση μετά από 20 μέρες πχ. και επειδή δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση εμφανίζονται μετά από ένα ή και περισσότερους μήνες.

Προβλήματα υπάρχουν και στην παιδιατρική κλινική. Δύο παιδίατροι για τόσα παιδιά. Και στο ΚΥΤ καμία παιδίατρος. Η μόνη και μοναδική που υπήρχε παραιτήθηκε. Και το βάρος της εξέτασης πάλι στο Νοσοκομείο. Προβλήματα και σε άλλα τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου Σάμου. Ακτινοδιαγνωστικό, ορθοπεδικό, αναισθησιολογικό, αιμοδοσία, παθολογικό, ΜΕΘ. Προβλήματα που έχουν μεταφερθεί από το Διοίκηση του Νοσοκομείου πολλές φορές εγγράφως στους αρμοδίους, αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού στη Σάμο.

Πολλές φορές δεν φτάνει η υπερπροσπάθεια και το φιλότιμο. Χρειάζεται και η υποστήριξη και βοήθεια από τους πολιτικούς προϊσταμένους. Η Υγεία είναι βασικό αγαθό και είναι πάνω απ’ όλα για όλους.

00VKDMarket

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ