Μετακίνηση του Επιθεωρητή Ασφαλείας και Υγείας από τη Σάμο στον Πειραιά (;)

Στην πιθανή μετακίνηση του Επιθεωρητή Ασφαλείας και Υγείας από τη Σάμο στον Πειραιά, αναφέρεται με επιστολή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου, που επισημαίνει ότι σε όλο το Βόρειο Αιγαίο (Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Αγ. Ευστράτιος, Ψαρά και Οινούσες) δηλαδή για 9 νησιά υπάρχει ένα Τμήμα Υγιεινής και Ασφαλείας με έδρα τη Χίο, όπου υπάρχουν 3 εργαζόμενοι. Μικτή Επιτροπή Ελέγχου δεν υπάρχει στη Σάμο, ενώ για όλο το Β. Αιγαίο λειτουργεί μόνο στη Χίο.

Στο Νομό Σάμου με την εφαρμογή του ΠΔ 113/2014 («Κανονισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας») έχει καταργηθεί το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης που υπήρχε προηγούμενα.

Σε όλο το Βόρειο Αιγαίο (Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Αγ. Ευστράτιος, Ψαρά και Οινούσες) δηλαδή για 9 νησιά υπάρχει ένα Τμήμα Υγιεινής και Ασφαλείας με έδρα τη Χίο, όπου υπάρχουν 3 εργαζόμενοι. Μικτή Επιτροπή Ελέγχου δεν υπάρχει στη Σάμο, ενώ για όλο το Β. Αιγαίο λειτουργεί μόνο στη Χίο.

Για να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και στα τρία νησιά του Νομού ένας Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας εργάζεται σταθερά στη Σάμο, συστεγαζόμενος στα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Σάμου και πάλι δεν επαρκεί. Ο Επιθεωρητής είναι αποσπασμένος από την Υπηρεσία του Πειραιά.

Από πληροφορίες μάθαμε ότι ο εν λόγω υπάλληλος καλείται να επανέλθει στον Πειραιά. Ενώ διεκδικούσαμε το πλήρες άνοιγμα γραφείου στη Σάμο και την στελέχωσή του, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των τριών νησιών μας, χάνουμε τώρα και τον μοναδικό Επιθεωρητή που είχαμε, έστω και αποσπασμένο.

Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, εάν υλοποιηθεί, θα είναι ιδιαίτερα άσχημο για τους εργαζόμενους και έχει δοκιμαστεί κατά το παρελθόν. Αυτή η ενέργεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας είναι εγκληματική.

Δεν υπάρχει εργασιακός κλάδος στα νησιά μας που να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας και με την εντατικοποίηση της δουλειάς (Ξενοδοχεία, Οικοδομές, εμπόριο, μεταφορές, ΔΕΗ κλπ), με καταγεγραμμένες πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που δεινοπαθούν σε αυτούς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε εργατικά ατυχήματα ακόμη και θανατηφόρα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται πάνω από 130 επιτόπιοι έλεγχοι τον χρόνο, καταγγελίες, εργατικά ατυχήματα κ.λ.π.

Μετά το «οριστικό κλείσιμο του Τμήματος» στο νομό, με την επαναφορά του μοναδικού Επιθεωρητή στον Πειραιά, ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας δεν θα τηρούνται από την εργοδοσία γιατί έχουν οικονομικό κόστος γι αυτήν, ενώ οι κίνδυνοι εργατικού ατυχήματος θα μεγαλώσουν. Και όλα αυτά διότι η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων για την κυβέρνηση και την εργοδοσία μετριέται με χρήμα.

Η μόνιμη παρουσία του Επιθεωρητή Ασφαλείας με την λειτουργία του γραφείου στη Σάμο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ν’ αντικατασταθεί με κάποιους περιοδικούς ελέγχους από την Χίο ή τον Πειραιά και με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα αραιά ακτοπλοϊκά δρομολόγια κλπ

Προς τούτο ζητάμε

να σταματήσει ΤΩΡΑ η μετάθεση του υπαλλήλου

να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του γραφείου με την άμεση  και πλήρη στελέχωση της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης, με προσλήψεις προσωπικού, βάσει των αναγκών των εργαζομένων.

να γίνονται πιο τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει τώρα άμεσα μέτρα.

Για τη Διοίκηση

Η Πρόεδρος                  Ο Γεν. Γραμματέας

Βασιλική Βρυνιώτη     Μανώλης Νεοφώτιστος

Προς : 1) Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

2) ΣΕΠΕ Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού

Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία

ΚοινΚόμματα της Βουλής

Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ

Σωματεία Ε.Κ.Σ. και ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ

Μ.Μ.Ε.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ευχαριστήρια Επιστολή της Δνσης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας προς τον Δήμο Δυτικής Σάμου

Ευχαριστήρια Επιστολή της Δνσης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας προς τον Δήμο Δυτικής Σάμου

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Δυτικής Σάμου και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Λυμπέρη, τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Διακοσταμάτη και τη Σχολική επιτροπή παιδείας του Δήμου

Περισσότερα »
Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας η πανήγυρις της Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού

Μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. (ΠΟ.Κ.Ε.Α.) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος

Μετά ἀπό πρόταση τοῦ  Ἀρχηγείου τῆς Ἑλληνικῆς Ἀστυνομίας καί Ἀπόφαση τοῦ Ὑπουργείου Προστασίας τοῦ Πολίτη, μέ τήν ὑπ’ ἀριθμ. 346 Σ.Υ.Ο.Δ.Α. ἀπό 06.05.2020 ΦΕΚ, ὁ

Περισσότερα »