Μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Παλαιοκάστρου για τις ενοικιάσεις σπιτιών σε Μ.Κ.Ο. Μικρής έντασης επεισόδια στην πλατεία του χωριού (video)

Κατάμεστη από εβδομήντα και πλέον άτομα η αίθουσα συνεδρίασης του τοπικού συμβουλίου Παλαιοκάστρου και άλλα τόσα άτομα από κάτω στην πλατεία του χωριού. Το φλέγον θέμα η συζήτηση για παραχώρηση σπιτιών σε Μ.Κ.Ο. για τη φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών.

Στην ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιοκάστρου κ. Γιώργος Ξαγοράρης είπε ότι:  «Υπάρχει αντίδραση από μεγάλο μέρος των συγχωριανών μας για την ενοικίαση σπιτιών σε Μ.Κ.Ο και μετά σε μετανάστες – πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία σπίτια που έχουν δοθεί για ενοικίαση (τελικά όπως αποδείχθηκε από το ρεπορτάζ είναι μόνο ένα). Προτείνω να γίνει ψήφισμα και να σταλεί στον Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, Ταξίαρχο και Διευθυντή Αστυνομίας. Η άποψή μου είναι κατά της ενοικίασης οικιών. Δεν επιθυμώ για κανένα λόγο να χαλάσει η γαλήνη και η ηρεμία του χωριού».

00Paliokastro02

Ο Αντιπρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαιοκάστρου κ. Γιώργος  Καπνιάς είπε ότι συμφωνεί με τον πρόεδρο, ενώ η κα Σοφία Παπανικολάου είπε ότι: «Χαίρομαι πάρα πολύ για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, όταν σε προηγούμενες συνεδριάσεις που έχουμε κάνει και συζητήθηκαν σοβαρά θέματα, η συμμετοχή των συγχωριανών ήταν σχεδόν μηδενική. Αναρωτηθήκατε ποτέ, αυτοί οι άνθρωποι γιατί είναι εδώ; Επιλέξανε να έρθουνε; Είχανε και αυτοί τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να φύγουν από τη χώρα και να πάνε αλλού. Και τι θα γίνει αν μείνουν εδώ στο χωριό τρείς οικογένειες; Θα συμβεί κάτι τραγικό; Ζούνε σε μια φυλακή 3.000 ατόμων και είναι εγκλωβισμένοι στο νησί».

Το λόγο πήρε και ο κ. Βασίλης Βασιλείου της κίνησης ΣΑΜΟΣ – SOS και ανέφερε: «Χαίρομαι για τη συμμετοχή των πολιτών. Το νησί μας είναι σε κατοχή, δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, υπάρχουν καταγραφές παραβατικών συμπεριφορών,. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πρόσφυγες, είναι μετανάστες και στη συνέχεια λαθρομετανάστες. Υπάρχουν τα συμφέροντα των Μ.Κ.Ο. και αλληλέγγυων. Ζούμε σε περιοχή που καταρρέει, μας κυβερνούν εθνικοί μειοδότες. Γιατί άραγε δεν δίδεται εντολή στο Στρατό να φυλάει τα σύνορά μας; Μόνη λύση είναι ο μαζικός μας ξεσηκωμός».

00Paliokastro03

Ο κ. Κώστας Τζίχας Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παίρνοντας το λόγο είπε: «Έχει σημασία ότι ζούμε σε εύφλεκτη περιοχή, με μαζεμένες όλες τις μεγάλες δυνάμεις, λόγω των κοιτασμάτων πετρελαίου στις θάλασσές μας. Το Αιγαίο είναι δρόμος – κόμβος μεταφοράς ενέργειας και γίνεται μεγάλος καυγάς για το ποιος θα ελέγχει την περιοχή. Η σημερινή κυβέρνηση μπαίνει σ΄αυτό το παιχνίδι, για να προασπίσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Επεμβαίνουν σε χώρες, δημιουργούν συρράξεις και σε λίγο θα έρθει και η σειρά μας. Υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να στρέψουμε την οργή μας σε σωστή κατεύθυνση. Σε αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα και όχι στον συνάνθρωπο. Η λύση είναι μία. Κινητοποιήσεις. Να φύγει το ΝΑΤΟ, η FRONTEX, να μην συμμετέχει η Ελλάδα σε πολυεθνικές αποστολές».

Ν’ αναφέρουμε ότι ο κ. Κώστας Τζίχας δέχθηκε τα «πυρά» των παρευρισκομένων, όταν αναφερόταν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας οι παρευρισκόμενοι ότι κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με καμία μεγάλη δύναμη. Πήγαν ν’ ανάψουν τα αίματα, αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, η κατάσταση ηρέμησε.

Και λίγη ώρα πριν η κατάσταση πήγε να ξεφύγει όταν εκπρόσωποι των Μ.Κ.Ο. θέλησαν να ενημερώσουν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενοικίασης σπιτιών, αλλά δεν τους δόθηκε ο λόγος και αποχώρησαν από την αίθουσα μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες.

00Paliokastro04

Τελικά η πρόταση του προέδρου πέρασε με ψήφους 2-1 και εκεί τελείωσε η συζήτηση του θέματος που ήταν αρκετή έντονη, όπως μπορείτε να δείτε και μέσα από τα videos. Επίσης το λόγο πήραν και αρκετοί κάτοικοι της Κοινότητας Παλαιοκάστρου, εκφράζοντας την άποψή τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή – Λαθουρά και κ. Κυριάκος Πατσίδης, αλλά περίπου ένα 20λεπτο μετά την έναρξη της συνεδρίασης αποχώρησαν.

Λίγα λεπτά πριν τις 8 το βράδυ κι ενώ είχε τελειώσει η συνεδρίαση του Τοπικού συμβουλίου, σημειώθηκε αψιμαχία και μικρός διαπληκτισμός μεταξύ δύο μελών Μ.Κ.Ο. και κατοίκων του χωριού στην πλατεία, ειδοποιήθηκε η ΕΛ.ΑΣ., ένα περιπολικό κατέφθασε άμεσα και όλα τελείωσαν ειρηνικά.

Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί για να την παρακολουθήσουν, ο Δήμαρχος Σάμου και επικεφαλής Δημοτικών παρατάξεων, αλλά δεν προσήλθε κανείς, πλήν του κ. Κώστα Τζίχα.

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα