Μεγάλες αλήθειες(!;!;!;) από τον Υπουργό Δημήτρη Βίτσα στην επίκαιρη ερώτηση του Δημήτρη Σεβαστάκη για το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Από τη σημερινές απαντήσεις του Υπουργού Δημήτρη Βίτσα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σάμου, μάθαμε μεγάλες αλήθειες… όχι μάθαμε, απλά επιβεβαιωθήκαμε για πολλά που συμβαίνουν καιρό τώρα.

1. Αυτή τη στιγμή στη Σάμο, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, βρίσκονται πλήρως καταγεγραμμένοι τρεις χιλιάδες εξακόσιοι ογδόντα έξι πολίτες τρίτων χωρών σε ένα μικρό ΚΥΤ των εξακοσίων πενήντα στην ουσία, για να λέμε όλη την αλήθεια. Για το πώς προέκυψε αυτή η κατάσταση θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ολόκληρη συζήτηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τη δημιούργησαν οι πολίτες της Σάμου.

2. Το ένα γεγονός είναι διαχρονικό, δηλαδή η μη συνεργασία κυρίως της Αντιπεριφέρειας στο να διαμορφωθεί ένας άλλος χώρος -γιατί το ΚΥΤ στην ουσία κρέμεται πάνω από το Βαθύ- ο οποίος θα ήταν πιο απλόχωρος και πιο άνετος και όπου θα μπορούσαν τα πάντα να λειτουργήσουν καλύτερα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα μπορούσατε εδώ και πολλά χρόνια, εφόσον η Αντιπεριφέρεια δεν συνεργάζεται, να κάνετε πρόσκληση ενδιαφέροντος για εξεύρεση οικοπέδου, όπως κάνατε τώρα. Άλλωστε υπάρχουν εδώ και 2 χρόνια 4 προτάσεις από τον Δήμο Σάμου.

3. Η συμφωνία μας με το Υπουργείο Υγείας είναι να προστεθούν δύο γιατροί στα μέσα του Φεβρουαρίου, ώστε να προχωράνε πιο γρήγορα οι διαδικασίες ευαλωτότητας. Ενώ δηλαδή κάποιος που κάνει αίτηση βούλησης ασύλου, όταν δεν είναι ευάλωτος, η διαδικασία συνολικά ολοκληρώνεται σε περίπου τρεις με τέσσερις μήνες, όταν δηλώνει ευαλωτότητα, αυτοί οι μήνες πολλαπλασιάζονται. Μιλάω για όλες τις διαδικασίες. Και είναι πρόβλημα ότι στη Σάμο έχουμε έναν γιατρό μερικής απασχόλησης ο οποίος κάνει αυτό που μπορεί να κάνει, αλλά το αποτέλεσμα είναι πενιχρό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα μπορούσατε με μόνο μια απλή Υπουργική απόφαση να τοποθετήσετε όχι δύο αλλά σαράντα δύο γιατρούς. Άρα τα παραπάνω είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε όπως λέει ο λαός. Και δεν πρέπει να σας φταίει ο ένας και μοναδικός γιατρός. Αυτό που μπορεί, αυτό κάνει. Μέρα-νύχτα, όλες τις ημέρες της εβδομάδας και του μήνα.

4. Έχει βρεθεί ένας χώρος, ο οποίος δεν επηρεάζει ούτε το Βαθύ – θα τα λέω με τα ονόματά τους, γιατί ξέρουμε ότι όλα αυτά περνάνε – ούτε τους Μυτιληνιούς, ώστε εκεί να αναπτυχθεί ένα καινούργιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια. Μιλάμε για τα πρώην «σφαγεία Κνίτη» αλλά να είστε έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσετε και τις αντιδράσεις των κατοίκων σε μια ευαίσθητη Στρατιωτική περιοχή.

5. Είναι εμφανές ότι ένθεν και ένθεν, δηλαδή και από την πλευρά της Σάμου και από την πλευρά της Τουρκίας, είναι φανερό ότι λειτουργούν κάπως δυνατά εγκληματικά κυκλώματα. Και είναι πολύ παράξενο –μπορώ να έχω και ημερήσιες αναφορές- ότι στη Σάμο έφτασαν πρόσφυγες και μετανάστες με οκτώ μποφόρ θάλασσα. Είμαστε πολύ τυχεροί που δεν θρηνήσαμε, θα έλεγε κανένας, ναυάγια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα μπορούσατε να αποσπάσετε προσωπικό της Αστυνομίας και της ΕΥΠ από την Αθήνα και να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν, ώστε ν’ αντιμετωπισθούν τα κυκλώματα. Συνεπώς η τοπική Αστυνομία και η ΕΥΠ δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, άσχετα αν ισχύει το αντίθετο. Τουλάχιστον εμείς που μένουμε εδώ το γνωρίζουμε.

6. Κοιτάξτε, και η εντολή της FRONTEX, εάν θέλετε τη γνώμη μου, πρέπει να αλλάξει, γιατί με μια έννοια λειτουργούν πολλές φορές ως Επιτροπή Υποδοχής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό που λέμε κι εμείς χρόνια αλλά καλή θέληση αντιγράφουμε τα δελτία τύπου του Λιμενικού Σώματος. Άρα δεν είναι εντοπισμός και σύλληψη αλλοδαπών. Είναι επιτροπή υποδοχής αλλοδαπών.

Υστερόγραφο: Και η «ρετσινιά» έχει ήδη κολλήσει. Όλοι οι πολίτες της Σάμου που στις 7 Φεβρουαρίου θα διαμαρτυρηθούν για το αυτονόητο, είναι ήδη απέναντί τους…

dreams3

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Η πιο γλυκιά «Τούρτα της μαμάς» στην ΕΡΤ1. Συμμετείχε στο πρώτο επεισόδιο ο μετρ σεφ Ανδρέας Λαγός

Η πιο γλυκιά «Τούρτα της μαμάς» στην ΕΡΤ1. Συμμετείχε στο πρώτο επεισόδιο ο μετρ σεφ Ανδρέας Λαγός

Ευρηματικό σενάριο, ανατρεπτικές και ξεκαρδιστικές καταστάσεις, δηκτικό χιούμορ και εξαιρετικό καστ ηθοποιών είναι μερικά από τα βασικά συστατικά της επιτυχημένης… συνταγής για την «Τούρτα της μαμάς», τη

Περισσότερα »