Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η τριήμερη έκθεση «Ο τουρισμός συναντά τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας»

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η τριήμερη έκθεση «Ο τουρισμός συναντά τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας». Τριάντα και πλέον τοπικοί παραγωγοί από Σάμο, Ικαρία και Φούρνους, παρουσίασαν τα προϊόντα τους στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα που έδωσαν μια ιδιαίτερη ομορφιά στην παραλία της Σάμου (τμήμα για τους πεζούς). Επιτέλους το στοίχημα το κέρδισαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης και η πόλη φάνηκε να βρίσκει τη χαμένη της αίγλη.

10, 11 και 12 Αυγούστου και σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα αλλά και στην κεντρική σκηνή μιας διοργάνωσης που φιλοδοξεί να προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων, αλλά και όλων των tour operators και destination managers από τους  Ευρωπαϊκούς προορισμούς αλλά και από τη γειτονική μας χώρα.

Η 1η ημέρα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στον τρύγο και το μούστο.

00Otourismos02

Η πολιτιστική και λαογραφική αξία του Σαμιώτικου κρασιού και της αμπελοκαλλιέργειας προάγεται σε μια βιωματική «Γιορτή Τρύγου και Μουσταλευριάς».   Το πατροπαράδοτο «πάτημα» των εκλεκτών μοσχάτων σταφυλιών αναβίωσε σε ένα τεράστιο υπαίθριο πατητήρι, με τη βοήθεια  του «Ενιαίου  Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού  Σάμου» και των πολιτιστικών συλλόγων «Καπετάν Λαχανάς» και «ΧΟΡ.Ο.Σ». Στη διαδικασία συμμετείχαν ενήλικες, επισκέπτες αλλά και ντόπιοι, ενώ Σαμιώτισσες νοικοκυρές με μούστο από το πατητήρι έδειξαν την τεχνική παρασκευής της ονομαστής μουσταλευριάς σ’ ένα πρωτότυπο και απολαυστικό κέρασμα.

Η εκδήλωση ν’ αναφέρουμε ότι τελεί υπό την αιγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, καθώς θα τιμήσουν τη Σάμο με την παρουσία τους ο executive chef και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Μίλτος Καρούμπας και ο executive pastry chef, πρόεδρος του Chef’s Club Greece κ. Τάσος Πρωτοψάλτης. Παρουσιάστηκαν επί σκηνής, για πρώτη φορά στο πανελλήνιο και σε ένα ιδιαίτερο MASTER CLASS δύο διαφορετικές συνταγές, με έμπνευση από το Σαμιώτικο μοσχάτο σταφύλι και τη δυναμική του μούστου:

00Otourismos03

Ο executive chef, κριτής γαστρονομίας World Chefs και υπεύθυνος του παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη Σάμο Βαγγέλης Μπιλιμπάς  παρουσίασε χταπόδι sous vide σε ώσμωση με μούστο, σβησμένο με κρασί Samos Nectar, βυθισμένο σε σάλτσα από πετιμέζι, καπνισμένο με ξύλο άγριας κερασιάς και σερβιρισμένο με πέρλες μούστου, παλαιωμένου ξυδιού και μελιού.  

Ο  executive chef και καθηγητής  γαστρονομίας στο ΔΙΕΚ Σάμου Ασλάνης Παντερλής παρουσίασε ένα δημιουργικό ραβανί, αρωματισμένο με αρμπαρόριζα και τζίντζερ και εμπλουτισμένο με λευκή κρέμα μούστου, αφρό γλυκού κρασιού Samos Anthemis και φιλέ αμυγδάλου.

00Otourismos04

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκο Κατρακάζο και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Κυριαζή, επισκέφτηκαν όλα τα περίπτερα και χαιρέτησαν όλους τους παραγωγούς. Επίσης απηύθυναν και χαιρετισμούς. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Ταξίαρχος της 79 ΑΔΤΕ κ. Γιώργος Κουρής και ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος.

00Otourismos05

Τη 2η μέρα (Σάββατο 11 Αυγούστου) θα παρουσιαστούν συνταγές για ένα ξεχωριστό Σαμιώτικο πρωϊνό από το νικητή του Master Chef 2017 Λάμπρο Βακιάρο με ντόπια ποιοτικά προϊόντα και μόνο. Ο γνωστός Σαμιώτης chef, θα παρουσιάσει αναλυτικά ένα πρωϊνό γεμάτο έμπνευση και στοιχεία σαμιώτικης παράδοσης, προκειμένου αυτό να καθιερωθεί σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης του νησιού μας.

Η Κυριακή 12 Αυγούστου θα αφιερωθεί σε παρασκευές από λαχταριστά Σαμιώτικα «μπουρέκια» και σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό για τη μεγαλύτερη «κολοκύθα».

00Otourismos06

Οι εκδηλώσεις θα πλαισιώνονται από τα υπαίθρια περίπτερα με εκθέματα των ντόπιων παραγωγών, κεράσματα και καινοτοτομίες, καθώς η εύφορη γη της Σάμου έχει για μια ακόμη χρονιά «κοινό τόπο συνάντησης» με τον τουρισμό, μέσω tour operators και εκπροσώπων διεθνών τουριστικών γραφείων που θα παρευρεθούν.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών

Περισσότερα »
Καταστροφή πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής «ΣΤΕΦΑΝΑΣ»

Από 3 έως και 5 Απριλίου, καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής Στεφάνας

Καταστροφές πυρομαχικών της 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ» θα πραγματοποιηθούν στο Πεδίο Βολής Στεφάνας από 3 έως και 5 Απριλίου. Επικίνδυνη περιοχή, χαρακτηρίζεται αυτή που περικλείεται από

Περισσότερα »