Με τις γραβάτες καλά πάμε. Με τις καθημερινές αφίξεις και των υπερπληθυσμό στο ΚΥΤ Σάμου πως πάμε; 116 οι σημερινές αφίξεις

Αποχωρεί "μερικώς" η Ύπατη Αρμοστεία τέλος Ιουνίου 2018 από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης

Κι ενώ η Κυβέρνηση εξακολουθεί και διαφημίζει τις γραβάτες της, μάλλον εμείς εδώ στις άκρες του Αιγαίου, στην παραμεθόριο είμαστε τα αποπαίδια της χώρας που λέγεται Ελλάδα. Είμαστε εμείς που όπως έχει ήδη αποδειχτεί, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους έχει «θυσιάσει» στο βωμό του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Ένα πρόβλημα που είναι τόσο σκοτεινό, επειδή απλά διακυβεύονται πολλά χρήματα. Στο δικό μας τόπο κατά γενική ομολογία έχει «θυσιαστεί» η πόλη της Σάμου.

Και αυτό το λέμε γιατί όπως βλέπουμε τώρα ειδικά το καλοκαίρι, όλο το υπόλοιπο νησί ακολουθεί τους κανονικούς ρυθμούς, τους τουριστικούς ρυθμούς. Φαίνεται μέχρι στιγμής ότι τα πράγματα πάνε καλά, πλην των Τούρκων τουριστών που για φέτος έτυχε η υποτίμηση της Τουρκικής λίρας (μεγάλη διαφορά με το ευρώ 1:6) και οι εκλογές στη γείτονα χώρα. Ίσως τα πράγματα πάνε καλύτερα από δω και πέρα.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών. Η χώρα πλέον αδύναμη να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορα. Το Λιμενικό Σώμα (παίρνοντας εντολές άνωθεν) αλλά και η Frontex, απλά εκτελούν τις μεταφορές των αλλοδαπών από τη θάλασσα στα λιμάνια (Καρλόβασι και Βαθύ).

Η δύναμη του κέντρου σε τρελούς αριθμούς που πλέον προκαλούν ίλιγγο. Σ’ ένα κέντρο που η χωρητικότητά του είναι 648 άτομα, σήμερα Κυριακή βρισκόμαστε στα 3.514 άτομα.

Σήμερα Κυριακή (24/06) υπήρξαν τρία περιστατικά αφίξεων. Δύο στο Καρλόβασι (54+38) που εντοπίστηκαν από το σκάφος Frontex της Λετονίας και σε μία άλλη περίπτωση στο ακρωτήριο Πράσσο (24 άτομα) που εντοπίστηκαν από το Γερμανικό σκάφος της Frontex. Συνολικά με το καλημέρα 116 άτομα.

Και εδώ θα πρέπει ν’ αναφέρουμε τις σχεδόν μηδενικές ροές μεταφορών στην ενδοχώρα και τις σχεδόν ανύπαρκτες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Παρά τις υποσχέσεις, παρά τα μεγάλα σχέδια.

Φυσικά τίποτα δεν είναι τυχαίο, όπως λέει και ο Ελληνικός λαός. Η επιστολή και η προτροπή του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα προς τον Δήμο Σάμου για να βρεθεί νέος μεγαλύτερος χώρος για να φιλοξενηθεί η δομή, βρήκε αντίθετο τον Δήμο Σάμου. Αυτό όμως θα ελέγχεται κάθε μέρα για να δούμε μέχρι που θα πάει.

Φυσικά ο κ. Βίτσας δεν ζήτησε τυχαία από τη Σάμο αυτό, αφού γνωρίζει και γνωρίζουμε ότι στο ΚΥΤ υπάρχει πλέον υπερπληθυσμός. 3.514 άτομα σήμερα Κυριακή (24/06) σε ένα κέντρο που μπορεί να φιλοξενήσει 648 άτομα. Δηλαδή 1 προς 5,422 άτομα. Και αν δεν είναι αυτό υπερπληθυσμός, τότε κα Διοικήτρια του ΚΥΤ τι είναι;

Πως μπορεί όλος αυτός ο κόσμος (γιατί πλέον μιλάμε για ένα χωριό μεγαλύτερο ακόμα και από τους Μυτιληνιούς), να ελεγχθεί και να προφυλαχτεί από αρρώστιες που τουλάχιστον στην Ευρώπη είναι εξαφανισμένες εδώ και δεκαετίες;

Η δημιουργία του ΚΥΤ στις παρυφές της πόλης αποδείχθηκε και αποδεικνύεται πλέον ότι ήταν λάθος εξαρχής. Έστω κι αν έγινε λάθος στην κατασκευή του και στη λειτουργία του, καμία σκέψη, καμία συζήτηση, κανένας σχεδιασμός για το τι θέλουμε, τι πρέπει να γίνει, τι μπορούμε να κάνουμε. Τα πάντα στον αυτόματο πιλότο. Και για να φανταστείτε πως λειτουργεί ο αυτόματος πιλότος, το γνωρίζετε μερικοί, κάποιοι το μαθαίνετε τώρα, ότι εντός ΚΥΤ (πλην ενός σημείου), δεν υπάρχει πυροπροστασία. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Με το θέμα του ΦΠΑ για γέλια. Οι Ευρωπαίοι εταίροι λένε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση το σχεδίασε και θα το εφαρμόσει, η Ελληνική Κυβέρνηση λέει ότι οι της τρόϊκας το δημιούργησαν. Αλαλούμ γενικώς και αορίστως.

00metanastes01

Με την απογραφή του 2011 η Δημοτική Κοινότητα Σαμίων είχε 6.275 κατοίκους. Αν υπολογίσουμε και τη Δημοτική Κοινότητα Βαθέος με 2.875 κατοίκους, τότε το σύνολο είναι 9.150 κάτοικοι. Σε αναλογία με τους συνολικά διαμένοντες 3.757 αλλοδαπούς με ημερομηνία Κυριακής (24/06), η αναλογία είναι 1 αλλοδαπός/2,43 ντόπιοι.

Στην πόλη προσπαθούν κάποιοι να δώσουν ενέσεις «ντόπας» όσο αφορά τα καταστήματα, τη νυχτερινή ζωή, αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, χαρακτηριστικά είναι τα σημάδια κόπωσης και απογοήτευσης.

Αν ανατρέξουμε στις προ 2 ετών δηλώσεις των Υπουργών κ.κ. Καμμένου και Βίτσα, ότι το πολύ μέσα σε 72 ώρες οι αλλοδαποί θα φεύγουν από το νησί, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, εφόσον έχουμε φτάσει και τον ένα χρόνο παραμονής για κάποιους. Ακόμα μια υπόσχεση, που δεν ήταν παρά φτερό στον άνεμο, που παρασύρεται και εξαφανίζεται.

Κάποιοι έχουν μιλήσει για αλλοίωση πληθυσμού. Κάποιοι θα είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό, αν γίνει. Κάποιοι καταφέρονται κατά συμπολιτών μας που δουλεύουν για το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Δεν φταίνε αυτοί σε τίποτα. Δουλειά ψάχνουν και όποια δουλειά και αν κάνεις είναι τίμια. Οι «μεγαλοκαρχαρίες» είναι άλλοι και είναι λίγοι. Αυτοί που καρπώνονται τα πολλά χρήματα, που χαράζουν την πολιτική, τις μελλοντικές κινήσεις. Κάποτε που ίσως εμείς οι κοινοί θνητοί μάθουμε, που ίσως μπορεί και να μη μάθουμε. Η ομπρέλα του μεταναστευτικού – προσφυγικού ρίχτηκε με μεγάλη μαεστρία από πάνω μας, ενώ όπως αποδεικνύεται είχε σχεδιαστεί πολύ καλά. Ακόμα και στην τελευταία λεπτομέρειά του.

Μέχρι τότε, εμείς οι κάτοικοι αυτού του τόπου, πρέπει να τον αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο σε πείσμα ορισμένων, ν’ αφήσουμε τα πληκτρολόγια, να μιλήσουμε με τον συνάνθρωπό μας σε μια καφετέρια ή σε μια βόλτα στην παραλία και μόνο αν όλοι μαζί ενωμένοι, διεκδικήσουμε, μόνο τότε θα τα καταφέρουμε.

Αν δεν το κάνουμε τότε… Η πρόταση μπορεί να συμπληρωθεί από εσάς…

Αλέξης Κομνηνός

00Navagos

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορωνοϊός: Πρώτο «καμπανάκι» ΕΟΔΥ -2 νεκροί & 97 νέα κρούσματα το τετραήμερο. ΠΟΥ: Η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι διασωληνωμένοι – 2.186 νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ

Περισσότερα »
Νίκος Στεφανής: Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με προσοχή και ευθύνη

Νίκος Στεφανής: Όσοι θέλουν να κάνουν κριτική στη λειτουργία του Νοσοκομείου, θα ήταν καλύτερο πρώτα να ενημερώνονται από τη Διοίκησή του

Ως απάντηση στη συκοφαντική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί λειτουργίας των προγραμματισμένων ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι τα ραντεβού

Περισσότερα »