Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η άσκηση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο σεισμού «Ευπαλίνος 2017»

Άσκηση ετοιμότητας για ενδεχόμενο σεισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (15/03) από το πρωί με ευθύνη του Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιου Λέκκα (Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παρουσία της Περιφερειάρχη κας Χριστιάνας Καλογήρου, της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου με επικεφαλή τον κ. Νίκο Κατρακάζο, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δήμου, της 79 ΑΔΤΕ και όλων των εμπλεκομένων στην Πολιτική Προστασία υπηρεσιών καθώς και των εθελοντών πυροσβεστών Βαθέος και Παλαιοκάστρου, του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου των διασωστών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, αλλά και ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας. Για τη συγκεκριμένη άσκηση ν’ αναφέρουμε ότι βρέθηκαν στη Σάμο και τέσσερα άτομα – διασώστες από την Ικαρία που ανήκουν στην ΕΠΟΜΕΑ.

00AskisiSeismou01

Το σενάριο προέβλεπε περιστατικά σε διάφορα σημεία της ανατολικής πλευράς του νησιού, στις παραλίες Γάγκου, Ποσειδωνίου, στο Ευπαλίνειο Όρυγμα και σε άλλα σημεία. Στην παραλία Γάγκου το σενάριο προέβλεπε διάσωση και απεγκλωβισμό τραυματιών, την τοποθέτηση γαιόφωνων για τυχόν εγκλωβισμένους, την διάσωση εγκλωβισμένων και την μεταφορά τους με φορείο και εναέρια με σχοινιά, με ταυτόχρονο συμβάν και κατάσβεση πυρκαγιάς στο γκρεμισμένο κτίριο, ενώ το πρώτο επεισόδιο που δόθηκε αφορούσε σε ασφαλή και γρήγορη εκκένωση των γραφείων από το προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

00AskisiSeismou03

Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου έλαβε κλήση από το συντονιστικό της ΠΠ ΠΕ Σάμου στις 10:50 για να μεταβεί στο Ποσειδώνιο. Στις 11:05 το σκάφος του συλλόγου Τ.Σ 137 ΓΟΡΓΩ ομάδα 3 αυτοδυτών αναχώρησε από το λιμάνι Μαλαγαρίου. Στις 11:40 κατέφθασε στο Ποσειδώνιο της Σάμου και περισυνέλλεξε 4 άτομα από τα οποία δύο είχαν κάποιους μικροτραυματισμούς στο κεφάλι και στο χέρι. Στις 11:50 έγινε μετεπιβίβαση των διασωθέντων στο πλωτό του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ 171). Η επιχείρηση έληξε στις 12:35 με την ασφαλή επιστροφή του σκάφους της Σ.Α.Σ στο λιμάνι Μαλαγαρίου.  Στους τραυματίες παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το ασθενοφόρο της 79 ΑΔΤΕ. H Ομάδα της Ελληνικής Διάσωσης παρείχε υποστήριξη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου και ειδικά στη μεταφορά τραυματιών και νεκρών. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης οι: ΕΚΑΒ Σάμου, η ΔΕΔΔΗΕ, η ΥΠΑ, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Σάμου.

Επίσης κατά τη διεξαγωγή της άσκησης δόθηκαν έξτρα σενάρια που μερικές φορές το ένα ανέτρεπε το άλλο, κάνοντας ακόμα πιο ρεαλιστική τη διεξαγωγή της άσκησης.

00AskisiSeismou04

Στις δράσεις ενεπλάκησαν  όλες οι δυνάμεις υπό τον συντονισμό αξιωματικού της Πυροσβεστικής, ενώ από το κέντρο επιχειρήσεων συντόνιζε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος. Επιτόπου στην παραλία Γάγκου η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, καθώς και ο καθηγητής-πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας, που έκαναν δηλώσεις στο Radio Cafe 102.4.

Μετά την λήξη των δράσεων της άσκησης υπήρξε συγκέντρωση όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων στον χώρο του Μαλαγαρίου, όπου η 79 ΑΔΤΕ, είχε στήσει σκηνή υποδοχής, καθώς και παράθεσης πρόχειρου φαγητού. Σύμφωνα με το σενάριο εκεί θα μεταφέρονταν όσοι σεισμόπληκτοι είχαν πρόβλημα με τα σπίτια τους και θα φιλοξενούνταν σε σκηνές, ενώ ο Στρατός με τα κινητά του μαγειρεία θα τους σίτιζε.

00AskisiSeismou05

Στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης της Περιφερειακής Ενότητας ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα με τα συμπεράσματα από το σύνολο των δράσεων της άσκησης, καθώς και τα εύσημα σε όλους από την Περιφερειάρχη και τον κ. Ευθύμη Λέκκα.

Ο κ. Νίκος Κατρακάζος αφού διαπίστωσε και ο ίδιος κάποια προβλήματα κατά τη διεξαγωγή της άσκησης (ειδικά στις επικοινωνίες και σε προβλήματα στο HOT SPOT). Όπως είπε όλα αυτά που προέκυψαν θα μελετηθούν και θα εκτιμηθούν ανάλογα.

Όλοι οι επικεφαλείς των εμπλεκομένων ομάδων πήραν το λόγο και ανέφεραν ότι από την άσκηση έβγαλαν όλοι τους χρήσιμα συμπεράσματα και ευχήθηκαν να ξαναγίνει κάτι ανάλογο με μεγαλύτερη συμμετοχή.

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τι δήλωσαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας και χαρακτηριστικές εικόνες από τη σημερινή άσκηση «Ευπαλίνος 2017».

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα