Με λαμπτήρες LED θα φωτίσει όλη την Έδεσσα ο Δήμος! Στη Σάμο του 2017 δεν έχουμε οδοφωτισμό και με κανονικούς λαμπτήρες σε πολλούς δρόμους

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και συνακόλουθα την αυτοδιοίκηση, μεταξύ άλλων έχει αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα και αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Για παράδειγμα προσπαθούμε να υλοποιήσουμε έργα και δράσεις που έχουν πολυεπίπεδο χαρακτήρα και συμβάλουν στην επίτευξη περισσότερων σκοπών ταυτόχρονα, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι αναζητούμε συνδυασμούς δράσεων που θα μας δώσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Στο Δήμο Έδεσσας είχε επισημανθεί εδώ και καιρό το πολύ υψηλό κόστος του δημοτικού φωτισμού, τόσο σε ενέργεια όσο και σε κόστος για τη συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού. Ταυτόχρονα, η ποιότητα του φωτισμού είναι σαφές ότι επιδέχεται βελτιώσεων…

Η συμμετοχή του Δήμου Έδεσσας στο Σύμφωνο των Δημάρχων και η συμμετοχή μας στη μεγάλη προσπάθεια για μείωση των εκπομπών αερίων, μας έδειξε το δρόμο! Αρχικά προχωρήσαμε στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων με στόχο την μείωση αφενός του κόστους θέρμανσης και αφετέρου του ενεργειακού αποτυπώματος της περιοχής. Στη συνέχεια κάνοντας σημειακές παρεμβάσεις αντικαταστήσαμε μέρος των λαμπτήρων παλιάς τεχνολογίας με σύγχρονους λαμπτήρες τύπου LED και ενθουσιαστήκαμε από τα αποτελέσματα.

Αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε το σύνολο των λαμπτήρων στην πόλη και τα χωριά του Δήμου Έδεσσας με λαμπτήρες τύπου LED. Χρήματα για μία τέτοια επένδυση δεν είχαμε και φυσικά δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που να μας επιχορηγήσει αυτή την προσπάθεια. Έτσι απευθυνθήκαμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που χρηματοδοτεί με χαμηλότοκα δάνεια τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για αναπτυξιακά έργα. Κάναμε τις σχετικές μελέτες και υπολογίσαμε τα κόστη αποπληρωμής. Ήταν μία συμφέρουσα πρόταση, τόσο οικονομικά όσο και από όλες τις άλλες απόψεις.

Προχωρήσαμε τη διαδικασία και σήμερα έχουμε ήδη προκηρύξει τον δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, ούτως ώστε σε λίγους μήνες να ξεκινήσει η αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων του Δήμου Έδεσσας, ένα έργο με προϋπολογισμό 1.770.000 € περίπου. Με την ολοκλήρωση του έργου θα προσεγγίσουμε κατά πολύ το στόχο για μείωση κατά 20% του ενεργειακού αποτυπώματος της περιοχής μας και θα έχουμε μία σημαντική πρωτοπορία σε επίπεδο χώρας, να αντικαταστήσουμε το σύνολο του οδοφωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED. Είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι, διότι η αυτοδιοίκηση είναι ένας ευέλικτος και ζωντανός θεσμός.

Η ιδέα είναι απλή! Κάνουμε ότι κάνει ο κάθε νοικοκύρης στο σπίτι του, αλλάζουμε τις λάμπες και κάνουμε τεράστια οικονομία. Ταυτόχρονα βελτιώνουμε τον φωτισμό και μειώνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος.

Δημήτρης Γιάννου

Δήμαρχος Έδεσσας

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα