Με Ιερά κατάνυξη τελέσθηκε η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος, στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού (φωτογραφίες και video)

Με ιερά κατάνυξη τελέσθηκε σήμερα Μ. Τετάρτη (04/04) στις 17:00 η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου.

Η Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος τελείται δραματοποιημένη και με κατανυκτικό ύφος στα Ιεροσόλυμα, στην Πάτμο και εδώ και πολλά χρόνια στο νησί της Σάμου και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στους Μαυρατζαίους.

Στην κατανυκτική αυτή ακολουθία «λαμβάνουμε πολλά μηνύματα γιά τήν κατά Χριστόν πνευματική προκοπή μας, μεταφερόμενοι νοερῶς στό μέγα ἐκεῖνο ἐστρωμένο ἀνώγεον, ὅπου ὁ Κύριός μας Ἰησοῦς Χριστός, πρότοῦ Μυστικοῦ Δείπνου, ἐζώσθηκε λέντιον καί ἔνιψε τούς πόδας τῶν μαθητῶν του, παραδίδοντας σέ ὅλους μας παράδειγμα ταπεινοῦ φρονήματος καί θυσιαστικῆς ἀγάπης καί προσφορᾶς πρός τόν πλησίον», σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιο.

H Ακολουθία πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής και με το τέλος αυτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου – Ικαρίας και Κορσεών δήλωσε:

«Είναι μια πολύ ωραία Ιερή Ακολουθία, που προέρχεται από πολύ πολύ βαθιά, βυζαντινή παράδοση αλλά που έχει καθιερωθεί στο νησί μας από την Σιωνίτιδα Εκκλησία, δηλαδή από τα Ιεροσόλυμα. Καθότι ήρθε στο νησί μας από τους Πατριάρχες, τους Αρχιερείς και τους μοναχούς, οι οποίοι διακόνησαν σε αυτή την εκκλησία των Ιεροσολύμων και αυτή η Ιερή Ακολουθία ήρθε από εκεί. Όλα αυτά τα χρόνια εμείς διατηρούμε αυτή την παράδοση και μεταφέρουμε τα μηνύματα τα οποία εμπεριέχει. Τα μηνύματα της ταπεινώσεως, της διακονίας, της αγάπης, τα οποία μας δίδαξε ο Κύριός μας για να τα προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας.

00AkolouthiaNiptiros01

Γι’αυτό και φέτος σε αυτό εδώ το ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, ήμασταν όλοι συμπροσευχόμενοι. Μάλιστα σε μια εποχή που μας χρειάζεται και η ταπείνωσης και η αγάπη και η αλληλοσυμπόρευση και η ειρήνη της καρδιάς αλλά και η ενότητα όλων μας για να πορευθούμε προς το μέλλον. Η ελπίδα μας είναι στο Σωτήρα μας και λυτρωτή μας Ιησού Χριστό που κατευθύνει την πορεία της ζωής μας. Εξάλλου ο Κύριος μας χθες, σήμερα, Αυτός εις τους αιώνας.    

Παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, , ο Ταξίαρχος Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ κ. Δημήτρης Βακεντής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Αμυρσώνης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου κ. Αντώνης Σαραντίδης, εκπρόσωποι των Όπλων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος αποτελεί μια από τις ωραιότερες και παραστατικότερες ακολουθίες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι ρίζες της εντοπίζονται στους πρώτους αιώνες διάδοσης του χριστιανισμού· με ποικίλες προσθήκες, αφαιρέσεις και παραλλαγές η συγκεκριμένη ακολουθία αναπαριστάται αδιαλείπτως από αιώνων με μεγάλη επισημότητα το πρωινό της Μεγάλης Πέμπτης στην Αγία Αυλή του Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και στο ιερό νησί της Πάτμου· τελείται επίσης με κατάνυξη το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης σε κάθε ορθόδοξο ναό σε ανάμνηση της πράξης του Κυρίου, που έπλυνε τα πόδια των μαθητών του στο υπερώο του Μυστικού Δείπνου.

Σε ένδειξη ταπεινοφροσύνης και αγάπης ο Κύριος μας, Ιησούς Χριστός, σηκώνεται από το τραπέζι του δείπνου, αποχωρίζεται τα ιμάτια Του, ζώνεται το λέντιον και πλένει τα πόδια των μαθητών Του. Δεν είναι μια τελετουργική πράξη, αλλά συμβολική έκφραση ταπεινοφροσύνης και αντιαυταρχικής νοοτροπίας. Εάν, λοιπόν, έπλυνα τα πόδια σας εγώ, που είμαι ο Κύριος και ο Διδάσκαλος, πολύ περισσότερο οφείλετε να κάνετε τούτο εσείς και να πλύνετε ο ένας τα πόδια του άλλου με αγάπη και ταπεινοφροσύνη και να έχετε την διάθεση να κάνετε την πλέον ταπεινωτική υπηρεσία χάριν των άλλων ανθρώπων. Με αυτό που έκαμε, τους έδωσε  το τέλειο παράδειγμα, για να κάνουν και αυτοί  το ίδιο. Ὑπόδειγμα γάρ δέδωκα ὑμῖν(Iω.13,15).

Συγκλονιστικό ήταν το παράδειγμα του Κυρίου για τους Μαθητές. Η ταπείνωσή Του, τους επανέφερε στη θεία ατμόσφαιρα, τους έκανε να αισθανθούν απέραντο σεβασμό προς τον ταπεινωθέντα Κύριο και τους προετοίμασε να παρακολουθήσουν με λατρευτική κατάνυξη την παράδοση του μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας, που θεμελίωσε τη Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Ο υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι (Ματθ.10:45). Και αυτή είναι η προτροπή Του προς όλους μας.

00AkolouthiaNiptiros01

Η ταπείνωση και η φιλανθρωπία είναι η βάση των αρετών. Τίποτα δεν εξαγιάζει τον άνθρωπο τόσο, όσο η αρετή της ταπείνωσης. Ο Κύριος αποτελεί ύψιστο παράδειγμα ταπείνωσης. Γεννήθηκε  σε ένα σπήλαιο, έζησε απλά, αθόρυβα και φτωχικά την ζωή του, διακόνησε τον άνθρωπο, δηλαδή κήρυξε, θεράπευσε, ανέστησε, λίγο πριν το Πάθος Του έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του και τέλος πέθανε ως τελευταίος κακούργος πάνω στον Σταυρό. Η ταπείνωση είναι, λοιπόν, μίμηση του Χριστού. Σαφές το μήνυμα της ακολουθίας του Νιπτήρος, πως για να κληρονομήσει ο άνθρωπος την επουράνιο και ανέσπερο βασιλεία του Θεού, πρέπει απαραίτητα να αποκτήσει ταπείνωση, που ανεβάζει τον άνθρωπο στον Θεό και τον καθιστά δεκτικό της χάρης Του.

ταπείνωση βέβαια δεν έχει σχέση με την ταπεινοσχημία ούτε με ατομικά συμπλέγματα κατωτερότητας. Την ταπείνωση ο χριστιανός την βιώνει ως πρόσωπο – υπόσταση στις σχέσεις του με τον Θεό και τον πλησίον. Και όπως επιμένουν ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής και ο Γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ: οι σχέσεις με τον πλησίον προηγούνται και είναι αυτές που μας ανάγουν και μας μυσταγωγούν στην σχέση μας με τον Θεό. Ο Χριστός πριν ταπεινωθεί και υπακούσει στο θέλημα του Ουρανίου Πατρός στην Γεθσημάνειο Προσευχή, ταπεινώθηκε και έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του. Πέρασε σε αυτούς βιωματικά το μήνυμα της καταλλαγής του Θεού με τους ανθρώπους. Ετοίμασε με αυτόν τον τρόπο τα αισθητήριά τους για το μέγα και ακατάληπτο μυστήριο του Σταυρού. Τον τρόπο του Χριστού ακολουθούν και οι άγιοι, σύγχρονοι και παλαιοί. Πρώτα αγκαλιάζουν τον άνθρωπο και τον διακονούν ώστε να δει την αγάπη του Θεού στο δικό τους πρόσωπο και ύστερα του μιλούν για τον Θεό.

Φώτιος Αποστολός, Δρ. Θεολογίας

BlueRoots1

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »