Με επιτυχία και σε ρεαλιστικό σενάριο η άσκηση έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα

Η «Ανατροπή» επισκέφθηκε τα Σκουραίικα

Με επιτυχία και σε ρεαλιστικό σενάριο πραγματοποιήθηκε η άσκηση έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο της μικτής επιχείρησης «Ποσειδών 2018» την Τρίτη (25/09) στη Σάμο και στην τοποθεσία βόρεια βορειοανατολικά νήσου Σάμου, εκεί που τις περισσότερες φορές συμβαίνουν τα περιστατικά έρευνας και διάσωσης.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 11 περίπου το πρωί όπου σύμφωνα με το σενάριό της, μετά από επείγουσα κλήση στον αριθμό 112 καλούνταν τα σωστικά μέσα για βοήθεια σε αλλοδαπούς που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση Β-ΒΑ της νήσου Σάμου. Το σενάριο προέβλεπε επίσης ότι στο κινητό τηλέφωνο του καλούντος δεν υπήρχε κάρτα SIM, ώστε να γίνει ακόμα πιο εύκολος ο εντοπισμός των αλλοδαπών.

00AskisiDiasosis01

Σύμφωνα πάντα με το σενάριο της άσκησης, ένα σκάφος ιστιοπλοϊκό με 140 επιβαίνοντες, εντοπίζεται  από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φύλαξης Συνόρων (FRONTEX),  της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και των Αυτοδυτών, τη στιγμή κατά την οποία πέντε άτομα έχουν πέσει στη θάλασσα. Επίσης ένα ελικόπτερο Super Puma φτάνει αμέσως στο σημείο  και περισυλλέγει τους δύο από τους τρεις ναυαγούς (μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών), ενώ οι υπόλοιποι τρεις οδηγούνται  από τα πλωτά μέσα με ασφάλεια πάνω σε πλοίο της FRONTEX.

Ο συντονισμός της άσκησης έγινε από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος Αντιπλοίαρχο κ. Γιώργο Χριστιανό, παρουσία και του Λιμενάρχη Σάμου  Αντιπλοίαρχου κ. Νίκου Κωνσταντέλλη από το πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης 080 «ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ». Το πλήρωμα δε του συγκεκριμένου πλοίου αποτελείται από 27-28 άτομα.

00AskisiDiasosis03

Όπως προαναφέρθηκε στην άσκηση πήρε μέρος και ελικόπτερο Super Puma όπου η εκπαίδευση  σε πραγματικές συνθήκες  και ο συντονισμός των εναέριων μέσων διάσωσης με τις υπόλοιπες δυνάμεις αποτελεί το κύριο μέλημα για τα πληρώματα των ελικοπτέρων στο πλαίσιο διαλειτουργικότητας και τυποποίησης διαδικασιών με τα μέσα της FRONTEX.

00AskisiDiasosis04

Την Δευτέρα (24/09) πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Σάμου η πρώτη ημέρα της διημερίδας με τη συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του FRONTEX, της Ελληνικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού (Κλιμάκιο Σάμου), του Υποδιοικητή της 79 ΑΔΤΕ, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου, ενώ παρακολούθησαν ακόμα τις εργασίες της διημερίδας ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, εκπρόσωπος της Ι.Μ Σάμου και Ικαρίας Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος, εκπρόσωπος του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Παράρτημα Σάμου), του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου και του Ναυτικού Ομίλου Σάμου. Οι τρείς τελευταίοι σύλλογοι έλαβαν μέρος και στην άσκηση.

00AskisiDiasosis06

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης, τη Διοίκηση, την Ειδική Μονάδα Έρευνας και Διάσωσης της Ελληνικής Αεροπορίας, την υποστήριξη EUROSUR (Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων) καθώς και την επικοινωνία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης.

Μετά το τέλος της άσκησης ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Γιώργος Χριστιανός τόνισε την σημασία της συγκεκριμένης άσκησης  που είχε σκοπό τον συντονισμό σε πραγματικές συνθήκες όλων των δυνάμεων που παίρνουν μέρος στην έρευνα και τη διάσωση.

00AskisiDiasosis05

Στην ίδια γραμμή και ο Λιμενάρχης Σάμου κ. Νίκος Κωνσταντέλλης ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων κυρίως και των τοπικών εθελοντικών ομάδων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και των Αυτοδυτών Σάμου που συνδράμουν πολλές φορές και συμβάλλουν σημαντικά στο έργο της διάσωσης.

Όπως δήλωσε ο Αντιπλοίαρχος κ. Γιώργος Χριστιανός η συγκεκριμένη άσκηση για το 2018 ξεκίνησε από τη Σάμο, ενώ θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Λέσβο.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

00VKDMarket

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα