Με απόλυτη επιτυχία η ημερίδα της 79 ΑΔΤΕ «Η Σάμος στη διαδρομή της ιστορίας»

Την απόλυτη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που διοργάνωσε η 79 ΑΔΤΕ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου το απόγευμα της Δευτέρας (06/02). Η ημερίδα είχε θέμα «Η Σάμος στη διαδρομή της ιστορίας» και ήταν χωρισμένη σε τρείς ενότητες.

Η πρώτη είχε θέμα «Η Σάμος κατά την αρχαιότητα» και μίλησαν η κα Μαρία Βιγλάκη – Σοφιανού (επίτιμη προϊσταμένη τμήματος προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ) όπου αναφέρθηκε στην ιστορία της Σάμου, από τους προγεωμετρικούς έως και τους πρώϊμους αρχαϊκούς χρόνους μέσα από τα πρόσφατα αρχαιολογικά δρώμενα και ο κ. Παναγιώτης Πανταζάκος (καθηγητής φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ), αναφέρθηκε στον Πυθαγόρα και στον Σωκράτη, σοφία και φιλοσοφία.

00Hmerida79adte03

Στη δεύτερη ενότητα που είχε θέμα «Η Σάμος στη μετά Χριστόν περίοδο» η Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος, έκανε ιστορική αναδρομή από την εποχή των Αγίων Αποστόλων μέχρι και σήμερα, ο κ. Χρίστος Λάνδρος (φιλόλογος αρχιαολόγος και τέως προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων Κράτους (Γ.Α.Κ.) Νομού Σάμου), αναφέρθηκε στη Σάμο του 19ου αιώνα, ενώ η κα Αγγέλα Χατζημιχάλη (προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Νομού Σάμου), αναφέρθηκε στη Σάμο του 2ου αιώνα και στις διαδρομές ιστορίας ενός νησιωτικού χώρου στις Ανατολικές άκρες του Ελληνικού κράτους.

Άξιο αναφοράς στην ημερίδα όταν κάποια στιγμή έγινε διακοπή ρεύματος για 15 περίπου λεπτά, εντούτοις βρέθηκαν αμέσως τα κεριά και οι φακοί και η παρουσίαση της κας Χατζημιχάλη συνεχίσθηκε κανονικά.

00Hmerida79adte02

Προς το τέλος της ημερίδας και στην τρίτη ενότητα  ο Ανχης (ΠΒ) κ. Ηλίας Αρβανίτης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από τις εργασίες του προσωπικού της 79 ΑΔΤΕ με θέμα τη νήσο Σάμο. Το συντονισμό της ημερίδας είχε ο Σχης (ΠΒ) κ. Αναστάσιος Πολύχρονος.

Μία ώρα πριν την έναρξη της ημερίδας στην είσοδο του Δημαρχιακού μεγάρου, υπήρχε έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής του Στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού της 79 ΑΔΤΕ, ενώ με το τέλος της ημερίδας υπήρξε βράβευση όλων αυτών που οι φωτογραφίες και οι πίνακες ζωγραφικής ξεχώρισαν. Την βράβευση έκανε ο Ταξίαρχος Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ κ. Δημοσθένης Βιτεντζάκης.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ.κ. Ευσέβιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου κ. Κώστας Αμυρσώνης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Κυριάκος Πατσίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Σίμος, εν ενεργεία Αξιωματικοί – Υπαξιωματικοί, Απόστρατοι και Έφεδροι Αξιωματικοί, εκπρόσωποι των Σωμάτων ασφαλείας και αρκετός κόσμος στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού μεγάρου.

00Hmerida79adte01

Η βραδιά συνεχίσθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σάμου, όπου εδόθησαν αναμνηστικά σε όσους πήραν μέρος στην Ημερίδα, αλλά και στους επικεφαλείς των επιτροπών που διάλεξαν τις καλύτερες φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής.

Η 79 ΑΔΤΕ πάντα πρωτοπόρος σε σχετικές εκδηλώσεις, φροντίζοντας όχι μόνο να προστατεύει τη ζώνη ευθύνης της σε στρατιωτικά πλαίσια, αλλά και να προβάλλει και να διδάσκει τον τοπικό πολιτισμό. Κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες όλοι εμείς που ζούμε στο συγκεκριμένο τόπο.

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

Σημείωση: Στις φωτογραφίες και τους πίνακες ζωγραφικής, έχει τοποθετηθεί ο τίτλος «79 ΑΔΤΕ», για ευνόητους λόγους, προστατεύοντας τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »