Μάριος Θράβαλος: Είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και μέχρι τώρα κανείς δεν σκύβει το κεφάλι του ούτε καν να τα διαβάσει»

Μάριος Θράβαλος: Είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και μέχρι τώρα κανείς δεν σκύβει το κεφάλι του ούτε καν να τα διαβάσει»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ατόμων με ειδικές Ανάγκες «ΙΚΑΡΟΣ», κ. Μάριος Θράβαλος.

Το νησί είναι πολύ αφιλόξενο ως προς την προσβασιμότητα στην πόλη και στα χωριά, ατόμων ΑΜΕΑ, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές αλλά ούτε η ανάλογη παιδεία.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία Β. Αιγαίου επισκέφτηκε τη Σάμο και την Ικαρία και θα εστιάσει στα προβλήματα που βιώνουν τα ΑΜΕΑ στα νησιά και θα εστιάσει στην καλυτέρευση των συνθηκών.

«Είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα και μέχρι τώρα δεν σκύβει κανείς το κεφάλι του ούτε καν να τα διαβάσει». Όπως εξηγεί ο κ. Θράβαλος, γίνονται προτάσεις, βγαίνουν αποφάσεις από Δ.Σ και μάλιστα ομόφωνες, αλλά η απάντηση αυτή βρίσκεται σε κάποια συρτάρια και δεν ασχολείται ο υπεύθυνος υπάλληλος, με πρόφαση την πολύ δουλειά. Οπότε περνάει χρόνος και οι αποφάσεις εκκρεμούν.

Ευελπιστεί πως ο νέος Δήμος θα δει τα θέματα πιο σωστά και θα ασχοληθεί σοβαρά και με την ευκαιρία της επίσκεψης της προέδρου της ομοσπονδίας κας Μιχάλα, θα πραγματοποιηθεί ένα δρώμενο την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, με συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου και θα κάνουν κάποια απόσταση άτομα ΑΜΕΑ, αλλά και μητέρες με παιδικά καρότσια ή άτομα με τύφλωση και ίσως και άτομα με δεμένα μάτια, ώστε να κατανοήσει ο κόσμος πόσο δύσκολη είναι η κίνηση και η πρόσβαση όταν δεν υπάρχει π.χ. διάδρομος για τυφλούς, αμαξίδια ή καρότσια. Μεγάλο θέμα δημιουργείται και από την αλόγιστη χρήση των πεζοδρομίων με τραπεζοκαθίσματα ή εμπορεύματα που δυσχεραίνουν την κατάσταση και την κινητικότητα.

Το 10% των ανθρώπων που κατοικούν στο νησί είναι εμποδιζόμενα άτομα, άτομα με προβλήματα, αναπηρία, αλλά και μητέρες με παιδικά καροτσάκια.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν το νησί και υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας και στις παραλίες καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός (see track) που βοηθάει άτομα ΑΜΕΑ να απολαύσουν τη θάλασσα.

Συνάντηση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου, με τους Δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

Κύριε Δήμαρχε,

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου πρόκειται να επισκεφτεί το νησί της Σάμου, προκειμένου να συναντήσει τα Σωματεία Α. με Α. – μέλη της και να συζητήσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Α.μεΑ. και οι οικογένειές τους, που διαμένουν στο νησί, με σκοπό την αναζήτηση λύσεων, ενισχύοντας τον αγώνα ενάντια στην αδιαφορία και την ανευθυνότητα των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών.

Η αντιπροσωπεία της Π.Ο.Α. με Α. Β. Α. θα επισκεφθεί τον εκ νέου συσταθέντα Δήμο Καρλοβασίου και το Δήμο Βαθέος με τις Διοικήσεις των Συλλόγων Α.μεΑ., «Πανσαμιακό Σωματείο Α.μεΑ. και Φίλων Νίκος Μένεγας – Ο ΙΚΑΡΟΣ και του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αναπτυξιακή Υστέρηση Π. Ε. Σάμου «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» και θα συναντηθεί με τους Δημάρχους, στους οποίους θα θέσουν ζητήματα όπως η πρόσβαση στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον, στα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στην Υγεία –Πρόνοια και στην εφαρμογή των Δικαιωμάτων των Α.μεΑ., όπως αυτά περιγράφονται στη σύμβαση του Ο.Η.Ε., την οποία έχει υπογράψει και η χώρα μας με τον Ν. 4074/2012.

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου τα μέλη της αντιπροσωπείας θα παρακολουθήσουν αθλητική δράση στο κλειστό γήπεδο του Δήμου Βαθέος, που περιλαμβάνει φιλικούς αγώνες μεταξύ των αθλητικών ομάδων του Δήμου Βαθέος. Συμμετέχει και το αθλητικό τμήμα παιδιών με αναπηρία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπτυξιακή υστέρηση «Η ΜΕΛΙΣΣΑ».

Την Δευτέρα 4/11 στις 10.00 π.μ. η αντιπροσωπεία μαζί με μέλη και φίλους του Πανσαμιακού Σωματείου ΑμεΑ και φιλων “Νίκος Μένεγας ο Ικαρος” μαθητές Δημοτικού και άλλων πολιτών θα βρίσκεται στη πλατεία Καρλοβασίου στην αρχή της οδού Γοργύρα και θα συναντήσει τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου τον οποίο θα προσκαλέσει να κάνουν βόλτα με αναπηρικά αμαξίδια, δεμένα μάτια και πατερίτσες στην οδό Γοργύρα, κεντρικό δρόμο του Δήμου και δημόσια κτίρια και με την υποστήριξη της Τροχαίας να εντοπίσουν τα απροσπέλαστα σημεία της διαδρομής. Στη δράση αυτή θα συμμετέχουν παιδιά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρλοβασίου. Στις 11 πμ θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο Δήμο Δυτικής Σάμου. Παρακαλούμε για την κάλυψη.

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου και ώρα 9:30 θα συναντηθούμε με τον Δήμαρχο Aνατολικής Σάμου, με τον οποίο θα πραγματοποιήσουμε τη δράση «Βόλτα στην πόλη», μαζί με τα παιδιά, ακολουθώντας τη διαδρομή από το Δημαρχείο προς τον ΕΦΚΑ Σάμου και επιστροφή στην κεντρική πλατεία του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Παρακαλούμε την Τροχαία για την ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Την ίδια μέρα και ώρα 11:30 θα επισκεφθούμε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σάμου και το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με συνάντηση της αντιπροσωπείας με το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Ευχαριστούμε πολύ

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Α. με Α.Β.Α.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΑ   ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΞΥΛΑΣ

teleion maketa16

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »
2η συνεχόμενη ήττα για την ομάδα του Καρλοβάσου στο μπάσκετ

Δύσκολη αποστολή για το Καρλόβασι στη Μύκονο. Σκέψεις για την αναστολή των πρωταθλημάτων της ΕΟΚ λόγω κορονοϊού

Για την τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, το Καρλόβασι βρίσκεται ήδη στη Μύκονο, όπου την Παρασκευή (30/10) στις 14:30

Περισσότερα »
Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων, πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο

Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων, πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο

Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου, πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες σήμερα (29 Οκτωβρίου 2020) στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Ειδικότερα, στη Λέσβο ορκίστηκαν

Περισσότερα »