Μαρίνα Γιουτλάκη: Η λογοθεραπεία δεν έχει ηλικία. Απευθύνεται σε βρέφη, παιδιά, εφήβους, ενήλικες αλλά και ηλικιωμένους που μπορεί να εμφανίσουν δυσκολίες στην επικοινωνία

H 11η Μαΐου θεσπίστηκε το 2013 από τον ΣΕΛΛΕ ως η Πανελλαδική Ημέρα Λογοθεραπείας (ΠΗΛ) και εορτάζεται ανά την Ελλάδα με ημερίδες ενημέρωσης, διανομή έντυπου υλικού, αρθρογραφία στον τύπο και δωρεάν ατομικές συναντήσεις με επιστήμονες λογοθεραπευτές.

Στόχος του ΣΕΛΛΕ με αυτή την πρωτοβουλία είναι η ενημέρωση του κοινού για την επιστήμη της Λογοθεραπείας και η ευαισθητοποίηση του σε θέματα σχετικά με τις διαταραχές του λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, φωνής και κατάποσης.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, το Samostoday, απευθύνθηκε στην λογοθεραπεύτρια κα Μαρίνα Γιουτλάκη και της θέσαμε ερωτήματα:

Samostoday: κα Γιουτλάκη τι είναι η λογοθεραπεία και ποιος είναι ο στόχος αυτής;

Μαρίνα Γιουτλάκη: Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές του λόγου, της ομιλίας, της φωνής και της κατάποσης. Τα αίτια αυτών των διαταραχών ποικίλουν και μπορεί να είναι εξελικτικά, νευρολογικά, ανατομικά ή λειτουργικά. Στόχος της είναι η πρόληψη, η αξιολόγηση, η διάγνωση αλλά και η παρέμβαση των διαταραχών αυτών, δηλαδή, η βελτίωση και η μέγιστη αποκατάσταση της επικοινωνίας.

Samostoday: Με τι ασχολείται ένας λογοθεραπευτής;

Μαρίνα Γιουτλάκη: Ένας λογοθεραπευτής ασχολείται με αρθρωτικές διαταραχές, φωνολογικές, διαταραχές ρυθμού ομιλίας, στοματοπροσωπικές μυολειτουργικές διαταραχές, διαταραχές φωνής, με δυσκολίες μάσησης και κατάποσης, καθυστέρηση λόγου, διάφορα σύνδρομα, νοητική υστέρηση και σχιστίες. Ακόμη, ασχολείται με αναπτυξιακές διαταραχές, την εγκεφαλική παράλυση, λαρυγγεκτομές, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, την άνοια, την αφασία αλλά και νευρολογικές εξελικτικές παθήσεις όπως είναι η νόσος του Parkinson και πολλαπλή σκλήρυνση.

Samostoday: Όλες οι ηλικίες εντάσσονται στη λογοθεραπεία;

Μαρίνα Γιουτλάκη: Ναι, όλες οι ηλικίες εντάσσονται στην λογοθεραπεία. Η λογοθεραπεία δεν έχει ηλικία. Απευθύνεται σε βρέφη, σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες αλλά και ηλικιωμένους που μπορεί να εμφανίσουν δυσκολίες στην επικοινωνία.

Samostoday: Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος για να επισκεφθεί λογοθεραπευτή;

Μαρίνα Γιουτλάκη: Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος για να επισκεφθεί τον λογοθεραπευτή ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία αλλά και την διαταραχή που παρουσιάζει. Συνήθως εμφανίζονται με δυσκολίες στην έκφραση, στην κατανόηση αλλά και στην χρήση του λόγου. Αυτό σημαίνει πως το άτομο το οποίο παρουσιάζει μια δυσκολία, δεν συντάσσει σωστά το μήνυμα που θέλει, οι προτάσεις του είναι ελλιπείς ή χρησιμοποιεί λανθασμένους χρόνους για να περιγράψει ένα γεγονός. Ακόμα μπορεί να δυσκολεύεται να κατανοήσει μια λέξη, μια ερώτηση ή μια οδηγία. Όσον αφορά στην χρήση του λόγου, η δυσκολία προσδιορίζεται στους κανόνες που διέπουν τη ορθή χρήση του λόγου ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται το άτομο.

Samostoday: Σίγουρα θα υπάρχουν και οι ενδοιασμοί. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Μαρίνα Γιουτλάκη: Πράγματι υπάρχουν. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Γι΄ αυτό προτείνω, να μη διστάζετε να επικοινωνείτε με τους ειδικούς για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρείτε στα παιδιά σας ή σε κάποιον δικό σας άνθρωπο. Ο ειδικός θα μπορέσει να σας ενημερώσει κατάλληλα.

Samostoday: Πόσος χρόνος χρειάζεται για ν’ αποκατασταθεί το πρόβλημα;

Μαρίνα Γιουτλάκη: Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος. Η θεραπεία ολοκληρώνεται μετά την μέγιστη βελτίωση των δυσκολιών, της λειτουργικότητας αλλά και των στόχων που έχουν τεθεί.

Samostoday: Στη Σάμο υπάρχει το πρόβλημα;

Μαρίνα Γιουτλάκη: Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στη Σάμο υπάρχει μια αύξηση των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία. Αυτό, όμως, είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η ενημέρωση για τα θέματα της ανάπτυξης του λόγου και της ομιλίας έχει βοηθήσει τους γονείς αλλά και τους άλλους ειδικούς που σχετίζονται με τα παιδιά να γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για την λογοθεραπεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντοπίζουν τις δυσκολίες, να ευαισθητοποιούνται νωρίτερα και να παραπέμπουν ολοένα και περισσότερα παιδιά στον λογοθεραπευτή.

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου,  στέκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία προσφοράς, αγάπης και βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, που επλήγησαν από την

Περισσότερα »