Μάνος Βαλής: «Θεωρώ ότι το 2020 για εμάς είναι χαμένο. Βλέπω πως κάθε μέρα ότι γίνεται είναι στο χειρότερο και όχι στο καλύτερο»

Μάνος Βαλής: «Θεωρώ ότι το 2020 για εμάς είναι χαμένο. Βλέπω πως κάθε μέρα ότι γίνεται είναι στο χειρότερο και όχι στο καλύτερο»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, κ. Μάνος Βαλής.

«Όλοι ακούσαμε τα μέτρα για τον τουρισμό, σίγουρα είναι σημαντικά και σε θετική κατεύθυνση, αλλά θεωρώ ότι μερικά μέτρα που έχουν παρθεί, δεν έχουν ουσία. Θα πω ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε. Λένε για μείωση του ΦΠΑ ειδικά στα ξενοδοχεία, είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο, θα βοηθήσει τη ρευστότητα ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε ένα κίνητρο να ξεκινήσουν κάποια ξενοδοχεία να δουλεύουν. Αλλά ένα ξενοδοχείο που δεν θ’ ανοίξει η θα έχει μηδενική πληρότητα, είτε πέσει, είτε δεν πέσει ο ΦΠΑ δεν έχει να κερδίσει τίποτα.

Δίνει κάποια κίνητρα ώστε τα ξενοδοχεία να μπορούν να έχουν μικρότερο μισθολογικό κόστος, πολύ σωστό, αν δεν ανοίξει ένα ξενοδοχείο ή αν έχει χαμηλή πληρότητα συζητάμε ότι θα δουλέψει το 1/3, οι μισοί υπάλληλοι από αυτούς. Άρα στην ουσία τα μέτρα είναι σωστά, αλλά είναι μια τρύπα μέσα στο νερό γιατί το πρόβλημα είναι ότι δεν θ’ ανοίξουν ή θα υπολειτουργήσουν τα ξενοδοχεία.

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει ειδικά εδώ στη Σάμο, είναι ότι οι περισσότεροι tour operator έχουν ακυρώσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτό που θεωρώ ότι ήταν καταστροφή είναι η ακύρωση της TUI και ειδικά της TUI NORDIC, ακυρώσανε οι Ιταλοί, ακυρώσανε Ισραηλινοί, ακυρώσανε οι Τσέχοι.

Φτάνουμε αυτή την στιγμή σε μια κατάσταση πανικού. Εμείς αυτή την στιγμή σαν όμιλος ΔΟΡΥΣΣΑ δεν μπορούμε να πάρουμε καμία απόφαση. Γιατί δεν μπορούμε να σταθμίσουμε ακριβώς ποιοί έχουν μείνει και αυτοί που έχουν μείνει, οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί, στην ουσία οι κρατήσεις δεν είναι 100% επιβεβαιωμένες».

Γεγονός παραμένει ότι δεν έχουν ανοίξει ακόμα και τα σύνορα για Γερμανία, Ολλανδία, ενώ και η ελάχιστη ελπίδα αρχίζει να μειώνεται καθώς τα μηνύματα δεν είναι θετικά.

«Η κατάσταση που βιώνουμε αυτή την στιγμή είναι έξω από κάθε σκέψη που είχαμε. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το 70% των πελατών μας ήδη έχουν αποφασίσει να μην έρθουν στη Σάμο».

Οι επαγγελματίες του νησιού είναι διχασμένοι, άλλοι δεν θα ανοίξουν και άλλοι θα υπολειτουργήσουν, ίσως με τον μισό χώρο και τις μισές υπηρεσίες. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα καθυστερήσουν να ανοίξουν τα σύνορα δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη δύσκολη κατάσταση, καθώς το πώς θα κυλίσει ο τουρισμός είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, παρόλο την τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις.

«Ενώ από τη φύση μου είναι πάρα πολύ αισιόδοξος, είναι πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που θυμάμαι, που πραγματικά δεν μπορώ να το δω θετικά αυτό το θέμα φέτος. Θεωρώ ότι το 2020 για εμάς είναι χαμένο. Βλέπω ότι κάθε μέρα ότι γίνεται είναι στο χειρότερο και όχι στο καλύτερο».

Ελπίδες για το 2021 με την καλύτερη προετοιμασία και την βοήθεια του Δήμου, πιστεύει ο κ. Βαλής, ότι θα καταφέρει ο Νομός να πάρει μεγάλη τουριστική μερίδα. Τόνισε δε, ότι τα κονδύλια για την τουριστική προβολή από την ΠΕ Βορείου Αιγαίου θα έπρεπε να είναι αναλογικά με την δυναμικότητα του κάθε νησιού.

Σε συνάντηση με τοπικούς φορείς και επαγγελματίες του Πυθαγορείου, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και πλάνα άμεσα για την σεζόν του 2021. Στο πλάνο είναι και βελτιωτικές διορθώσεις στην περιοχή του Πυθαγορείου με αφαίρεση φωτεινών πινακίδων, πεζοδρόμηση παραλίας 24ωρη, στην καθαριότητα και την ανακύκλωση αλλά και στον διαβατηριακό έλεγχο.

Armodios Banner

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Το ΚΥΤ και το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου επισκέφθηκε ο Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης

Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Πιστεύω πως με τη μεταφορά των μεταναστών-προσφύγων στου «ΖΕΡΒΟΥ», θ’ απαλλαγεί το Βαθύ απ’ αυτή την αθλιότητα»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Βουλευτής Σάμου, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και μίλησε για τα θέματα που ταλανίζουν το νησί της

Περισσότερα »
Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου

Νότης Μηταράκης: Το σχέδιο αποσυμφόρησης θα επεκταθεί, πέρα από τα νησιά και σε ολόκληρη τη χώρα

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-2021. Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές της εθνικής

Περισσότερα »