Μάνος Λογοθέτης: Την Τετάρτη (08/01) υπάρχει διυπουργική συνάντηση με όλους τους Περιφερειάρχες, τους Βουλευτές των περιφερειών και τους Δημάρχους, στις οποίες σχεδιάζονται ή υπάρχουν νέες δομές

Μάνος Λογοθέτης: Την Τετάρτη (08/01) υπάρχει διυπουργική συνάντηση με όλους τους Περιφερειάρχες, τους Βουλευτές των περιφερειών και τους Δημάρχους, στις οποίες σχεδιάζονται ή υπάρχουν νέες δομές

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε και μίλησε τηλεφωνικά ο Ειδικός Γραμματέας πρώτης υποδοχής, κ. Μάνος Λογοθέτης.

Την Τετάρτη (08/01) υπάρχει διυπουργική συνάντηση με όλους τους Περιφερειάρχες, τους βουλευτές των περιφερειών και τους Δημάρχους, στις οποίες σχεδιάζονται ή υπάρχουν νέες δομές.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί από την αρχή για την αποσυμφόρηση των νησιών, με διάφορους τρόπους οι οποίοι έχουν ένα αποτέλεσμα σημαντικό, όμως δεν βγαίνει το νούμερο πια, γιατί υπάρχει συνεχόμενη ροή. Την οποία ροή δεν την ελέγχουμε εμείς. Υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, έχουν κάποιες μέρες αποτελέσματα, κάποιες άλλες όχι. Είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο για την χώρα και γι αυτό δεν υπάρχει και μέτρο για να το κρίνουμε».

Το 2019 ξεπεράστηκε ο αριθμός των 70.000 σε αφίξεις, ενώ παλιότερα ο αριθμός αυτός ήταν για 2 έτη. Όπως είχε τονίσει το προηγούμενο διάστημα ο κ. Λογοθέτης , αναμένονται αυξήσεις στις ροές εξαιτίας των διάφορων γεγονότων στη Μέση Ανατολή. Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας, δυστυχώς έχει και ορισμένες δυσάρεστες επιπτώσεις, όπως το γεγονός ότι είναι η χώρα που θα δεχτεί πρώτη το πλήγμα από μια μεταναστευτική ροή.

Για τα θαλάσσια σύνορα γίνεται προσπάθεια συντονισμού όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να γίνεται καλύτερη διάχυση της πληροφορίας και πιο γρήγορη ενημέρωση και με τους απέναντι γείτονες. Το διεθνές ναυτικό δίκαιο επιβάλλει την διάσωση και αυτό είναι υποχρεωμένη να κάνει η κυβέρνηση.

Οι ροές είναι συνεχείς οπότε σε αυτό το κομμάτι, «ουσιαστικά προσπαθείς να βρεις σε όλα τα επίπεδα λύσεις, η μία είναι να ενισχύσεις την διπλωματική πίεση προς την Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής οδούς κυρίως, για να μην βοηθά ή συνδράμει με την στάση της ώστε να γίνονται πιο έντονές οι ροές, η οποία έχει πάντα σαν απάντηση, στερεότυπα πια από την Τουρκία, ότι έχουν 7.000.000 μετανάστες και είναι λογικό να έχουν μία μικρή διασπορά προς τους γείτονες».

«Δεύτερη λύση πάνω στο κομμάτι αυτό, είναι η επιτήρηση των συνόρων, το οποίο έχουμε όσο μπορέσει ενισχύσει με τον ενιαίο φορέα διαχείρισης και επιτήρησης των συνόρων, ο οποίος βοηθά στο να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ όλων των σωμάτων που έχουν επιβαρυνθεί με την επιτήρηση των συνόρων και επίσημη ενίσχυση με μέσα, όπως το ελικόπτερο. Αυτό έχει γίνει και έχει ένα αποτέλεσμα μετρήσιμο, μπορεί να μην είναι εντυπωσιακό και να μην έχουν σταματήσει οι ροές, αλλά έχει μια αποτελεσματικότητα από την εφαρμογή του προσμετράτε και προσπαθούμε να την βελτιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Από εκεί και πέρα, από την στιγμή που θα έρθουν αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν 2 ζητήματα, το ένα είναι το ζήτημα της φιλοξενίας και το δεύτερο είναι της κρίσης επί του ασύλου.

Όσον αφορά το άσυλο, πήραμε κυβερνητική πρωτοβουλία, από 01/1/20 ισχύει ο νέος νόμος , ο οποίος είναι λίγο πιο ξεκάθαρος».  

Για τα αρματαγωγά του Π.Ν που ήρθαν στην Σάμο, «τα αρματαγωγά ήρθαν προληπτικά, γιατί επίκειται να έρθει μία μεγάλη κακοκαιρία» και όπως ενημέρωσε ο κ. Λογοθέτης αύριο (Τετάρτη) θα φύγουν από το νησί.

Αυτό που έκανε το υπουργείο ήταν ότι, «ζητήσαμε από την Πολιτική Προστασία που είναι μία γραμματεία που ανήκει στο ίδιο υπουργείο, να κινητοποιήσει ενόψει των καιρικών φαινομένων τα περιφερειακά όργανα, τα οποία θα πρέπει να συνεδριάσουν και να δουν τι θα κάνουν και τι θα γίνει σε κάθε περιοχή για την αντιμετώπιση των εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Το αρμόδιο όργανο για τις φυσικές καταστροφές είναι η Πολιτική Προστασία».

Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες πανελλαδικά, βάση των σχεδιασμών, αλλά στη Σάμο, όπως τόνισε ο κ. Λογοθέτης, υπάρχει μία μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω των αλλοδαπών που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ. Ένα μόνιμο πρόβλημα που παρουσιάζεται πλέον στη Σάμο, είναι ότι δεν υπάρχει χώρος ικανός να στεγάσει τους πρόσφυγες, αν και εφόσον υπήρχε ανάγκη. Έτσι αποφασίστηκε η αποστολή των αρματαγωγών ως έκτακτη λύση, αλλά κρίθηκε από την Πολιτική Προστασία ότι δεν είναι απαραίτητο να μπει κόσμος.    

00Nefeli01

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας & Κορσεών σε σειρά επαφών στην Αθήνα για ζητήματα της Ιεράς Μητροπόλεως

Ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας & Κορσεών σε σειρά επαφών στην Αθήνα για ζητήματα της Ιεράς Μητροπόλεως

Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κατά τήν ὁλιγοήμερη παραμονή του στήν Ἀθήνα ἐπισκέφθηκε καί συναντήθηκε γιά θέματα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας καί Κοινοῦ ἐνδιαφέροντος γιά τά νησιά

Περισσότερα »