Μάνος Λογοθέτης: «…στο νησί μας το πλήθος των φιλοξενουμένων είναι επτά (7) φορές περισσότερο από τη δυναμική μας…»

Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα της ΠΕ Σάμου για τον Αλιευτικό Τουρισμό

Ο συντονιστής του ιατρικού κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Σάμο, βιοπαθολόγος Μάνος Λογοθέτης μιλά στον διευθυντή του «Σαμιακού Βήματος», Μάνο Στεφανάκη, για τις συνθήκες στο ΚΥΤ Σάμου, την «υγειονομική βόμβα», την κρίση στο μεταναστευτικό ζήτημα…

1) κ. Λογοθέτη, σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή σας στο «Ράδιο Αρμονία», αναφερθήκατε σε μία εν δυνάμει «υγειονομική βόμβα» στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης(ΚΥΤ) Σάμου. Είναι τόσο επικίνδυνη η κατάσταση που επικρατεί;

Μάνος Λογοθέτης: Η τοποθέτηση μου αυτή έγινε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και που αδιαμφισβήτητα ξεπερνούν τις δυνατότητές μας. Καλούμαστε να παρέχουμε υγειονομικές υπηρεσίες σε ένα κέντρο που κανονικά θα έπρεπε, σύμφωνα με τις δυνατότητές του, να φιλοξενεί 700 περίπου μετανάστες-πρόσφυγες και σήμερα φιλοξενεί πάνω από 4.000! Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω ότι κατά το παρελθόν, με λιγότερο από το μισό αυτό πληθυσμό, δηλαδή με περίπου 1.500 άτομα στο ΚΥΤ δραστηριοποιούνταν 3 ή ακόμα και 4 διαφορετικές ομάδες ιατρών, σήμερα έχουμε απομείνει μόνοι μας.

Μία ομάδα με έναν ιατρό και 6 νοσηλευτές που καθημερινά φροντίζουν για την υγεία 4.000 χιλιάδων ατόμων σε δύο βάρδιες από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η εκτέλεση του καθήκοντός μας είναι αδύνατη υπό αυτές τις συνθήκες. Οι πόροι που διατίθενται είναι μηδενικοί, πέραν της κάλυψης της μισθοδοσίας του προσωπικού, και ουσιαστικά καλούμαστε πλέον με ιδίους πόρους να φροντίσουμε ακόμα και για την προστασία μας. Για να το θέσω πιο απλά, τα γάντια που φοράμε τα αγοράζουμε πλέον μόνοι μας. Η επιλογή του κλισέ όρου της «υγειονομικής βόμβας» έγινε από μέρους μου με διάθεση να γίνει αντιληπτή από όλους τους αρμόδιους φορείς η κρισιμότητα της περιόδου και η ανάγκη άμεσης συνδρομής προς αντιμετώπισή των ελλείψεων, τόσο σε έμψυχο όσο και σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Περισσότερο δε ήθελα να επισημάνω σε όλους πως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε παρενέργειες υγειονομικού χαρακτήρα, τόσο στον τοπικό πληθυσμό όσο και στους επισκέπτες του νησιού μας, οφείλεται κυρίως στις υπεράνθρωπες προσπάθειες μίας μικρής ομάδας εργαζομένων που καθημερινά μάχονται τόσο στο ΚΥΤ όσο και στο Νοσοκομείο της Σάμου προκειμένου να ανταποκριθούν σε ένα έργο πολύ πιο μεγάλο από αυτό που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να εκτελούν.

00Logo01

2) Εκτός από τις υγειονομικές δυσκολίες, πως θα περιγράφατε τις συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ Σάμου καθημερινά;

Μάνος Λογοθέτης: Ο υπερπληθυσμός αλλά και οι εξαιρετικά απαιτητικές και δύσκολες συνθήκες εργασίας ενός υποστελεχωμένου κέντρου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κρίσεις επί του έργου όλων των υπηρεσιών του ΚΥΤ. Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, Ελληνική Αστυνομία και Ελληνικός Στρατός μαζί με εμάς του υπουργείου Υγείας δίνουμε καθημερινά μία άνιση μάχη. Μπορεί να επαναλαμβάνομαι αλλά η κυρίαρχη αιτία των προβλημάτων είναι ότι ο σχεδιασμός της λειτουργίας του συγκεκριμένου κέντρου έχει προ πολλού ξεπεραστεί από το πλήθος των φιλοξενούμενών του. Για να το εκφράσω πιο γραφικά, φανταστείτε σε ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών που υπό κανονικές συνθήκες θα φιλοξενούσε μία 4μελή οικογένεια να πρέπει να φιλοξενήσετε επί μακρόν πάνω από 30 άτομα.

Κάτι που επίσης οφείλω να επισημάνω προκειμένου να γίνει αντιληπτό γιατί η κατάσταση στη Σάμο είναι πιο δύσκολή από όποιο άλλο νησί με ΚΥΤ, είναι ότι στο νησί μας το πλήθος των φιλοξενουμένων είναι επτά (7) φορές περισσότερο από τη δυναμική μας όταν στη Μυτιλήνη είναι μόλις 3,5 φορές η δυναμική του κέντρου. Για να γίνω αντιληπτός η Μυτιλήνη θα είχε αναλογικά το ίδιο πρόβλημα με εμάς στη Σάμο αν έπρεπε να φιλοξενήσει 21.000 ενώ φιλοξενεί 10.400 σήμερα. Δικαιολογημένα επομένως διαμαρτυρόμαστε οι Σαμιώτες και αν με ρωτήσετε οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε ακόμα περισσότερο.

00Logo02

3) Επειδή είστε από τους λίγους που τοποθετούνται δημόσια για την κατάσταση με το μεταναστευτικό ζήτημα στο νησί μας, σε πολλούς Σαμιώτες έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έχετε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στη γενικότερη διαχείριση του προβλήματος. Αληθεύει κάτι τέτοιο;

Μάνος Λογοθέτης: Ο μοναδικός μου ρόλος είναι αυτός του συντονιστή-ιατρού του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου. Ως ιατρός υπό υπαλληλική σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχω διατεθεί στο ΚΥΤ Σάμου και προσφέρω τις υπηρεσίες μου καθημερινά. Πέραν αυτού ουδέν. Οι αρμοδιότητές μου περιορίζονται καθαρά στο ιατρικό κομμάτι και στο συντονιστικό του υπολοίπου προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ. Εκτός από το ιατρικό και ψυχοκοινωνικό κλιμάκιο στο ΚΥΤ λειτουργούν και άλλα κλιμάκια, όπως αυτό της ασφάλειας από την Ελληνική Αστυνομία, της Επιστασίας και Σίτισης από τον Ελληνικό Στρατό αλλά και της Διοίκησης από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Το ΚΥΤ Σάμου όπως κάθε δημόσιος φορέας διαθέτει διοικητή, στην περίπτωσή μας διοικήτρια, και αρμόδιο υπουργείο για την λειτουργία του, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι υπόλοιποι φορείς λειτουργούμε συνεπικουρικά και υπό πλήρη εποπτεία και καθοδήγησή της ηγεσίας της δομής.  

00Logo05

4) Έχετε συμμετοχή στο μεταναστευτικό ζήτημα ως ιατρός από την αρχή της κρίσης, από το 2015. Κατά την άποψή σας ποια είναι, επιγραμματικά, τα βασικότερα λάθη στην διαχείρισή του;

Μάνος Λογοθέτης: Δύο είναι κατά την άποψή μου τα θεμελιώδη λάθη. Το πρώτο, μεγαλύτερο και συνεχιζόμενο μέχρι και σήμερα λάθος πολιτικής είναι η αλλαγή του δόγματος της φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας. Το δόγμα φύλαξης από αποτρεπτικό το 2015 άλλαξε σε μεταφορικό-διασωστικό, αυτό έχει ως συνέπεια την αθρόα είσοδο μεταναστών/προσφύγων. Αν επιθυμούμε να περιοριστεί η είσοδος πρέπει να επαναφέρουμε τη φύλαξη και την αποτροπή στην καθημερινότητα των σωμάτων ασφαλείας που περιπολούν στα σύνορα της χώρας μας. Εν συνεχεία κατά την γνώμη μου απαράδεκτο είναι το γεγονός των ανοικτών δομών από την πρώτη μέρα εισόδου καθώς παραποιούν το μήνυμα που επιθυμούμε να εκπέμπουμε ως χώρα προς τους επίδοξους μετανάστες.

Όπως περιγράφεται και στην σχετική νομολογία τα κέντρα υποδοχής οφείλουν να είναι κλειστές δομές στις οποίες οι παράνομα/παράτυπα εισερχόμενοι πολίτες τρίτης χώρας θα ελέγχονται εξονυχιστικά, σχολαστικά, με άνεση χρόνου και επαρκής πόρους και θα κατηγοριοποιούνται σχετικά με το δικαίωμα να εισέλθουν ως πρόσφυγες στη χώρα μας. Τότε και μόνο τότε θα έχουν το δικαίωμα να φιλοξενηθούν σε ανοικτές δομές οι οποίες θα βρίσκονται αποκλειστικά στην ενδοχώρα. Όσοι δεν δικαιούνται ασύλου οφείλουμε να τους κρατούμε μέχρι την επιστροφή τους στη χώρα προέλευσής τους είτε μέχρι την επαναπροώθησή τους προς την Τουρκία.

00Logo03

Οι ανοικτές δομές υποδοχής λειτουργούν ελκυστικά προς όσους επιθυμούν να έλθουν στη χώρα μας ενώ παράλληλα δυσκολεύουν αρκετά   τόσο το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου όσο και την καθημερινή ζωή των πόλεων που τις φιλοξενούν. Δεν εμφανιζόμαστε ως μία ευνομούμενη και οργανωμένη χώρα αλλά ως μία χώρα χαλαρή και ανοικτή προς το κύμα μεταναστών και προσφύγων. Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω προς πρόσφατα με ρώτησε Ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος γιατί οι Σύριοι επιλέγουν να έρχονται στη Σάμο και δεν παραμένουν στην Τουρκία όπου οι συνθήκες των δομών φιλοξενίας είναι κατά πολύ καλύτερες αυτών που επικρατούν στο ΚΥΤ Σάμου;

Όταν του απάντησα πως εδώ αισθάνονται ελεύθεροι σε ελεεινές συνθήκες ενώ στην Τουρκία φυλακισμένοι σε χρυσά κλουβιά ξαφνιάστηκε και κατάλαβε ότι τα ανοικτά κέντρα υποδοχής είναι σημαντικός παράγοντας για την συνεχιζόμενη ροή μεταναστών-προσφύγων προς τα νησιά μας και μεγάλο στρατηγικό λάθος.

00Logo06

5) Με βάση την εμπειρία σας 3 ολόκληρα χρόνια στην κρίση αυτή πιστεύετε ότι υπάρχει καλύτερο μέλλον σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα ή είναι μια κατάσταση αδιέξοδη που θα ταλαιπωρεί το νησί μας για πολλά ακόμα έτη;

Μάνος Λογοθέτης: Για να μπορεί κανείς να πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι σχετικά με το μεταναστευτικό πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη αρχικά να διορθώσει τα λάθη που έχουν γίνει και περιγράψαμε παραπάνω, με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης απαραίτητο είναι να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης με ειλικρίνεια και θάρρος ώστε να γίνουν σεβαστές οι ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου και παράλληλα να υπάρχει το οικονομικό και επιχειρησιακό δυναμικό που θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος.

Ο στρουθοκαμηλισμός και η αέναη μετατόπιση των ευθυνών που πολιτικά κάνουν συχνά την εμφάνισή τους ποτέ δεν είχαν αποτέλεσμα και προφανώς δεν έχουν και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Κοινός στόχος όλων και καθημερινό ζητούμενο οφείλει να είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και η επίλυση των προβλημάτων τους με αξιοπρέπεια.

Ειδικότερα για το νησί μας έχω εδώ και πολύ καιρό τοποθετηθεί πως η μετεγκατάσταση του ΚΥΤ μακριά από το Βαθύ και από όποια άλλη πόλη του νησιού είναι επιβεβλημένη και οφείλει να γίνει σύντομα.

Άλλωστε είμαστε το μοναδικό νησί που το ΚΥΤ είναι στα όρια του αστικού ιστού και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητά των πολιτών. Η άμεση μείωση του πληθυσμού των 4.000 με μετακίνηση τουλάχιστον 3.000 προς την ενδοχώρα είναι επίσης βασική παράμετρος στην βελτίωση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Ένα κέντρο λοιπόν, μακριά από πόλεις και χωριά, με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο και μέγιστο αριθμό 1.000 ανθρώπων. Συνεργασία όλων των φορέων με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

00Varagiannis

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του ΓΕΛ η ομιλία του εγκληματολόγου κ. Γιάννη Πανούση με θέμα  «Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες». Η εκδήλωση διοργανώθηκε

Περισσότερα »
ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών

Περισσότερα »