Μάνος Λογοθέτης: Στα νησιά έπρεπε να είμαστε πιο επιθετικοί από την αρχή, για την πρόληψη του φαινομένου του κορωνοϊού

Μάνος Λογοθέτης: Στα νησιά έπρεπε να είμαστε πιο επιθετικοί από την αρχή, για την πρόληψη του φαινομένου του κορωνοϊού

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης.

Κρούσματα κορωνοϊού εμφανίστηκαν και σε δομές φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, ευχάριστο δε γεγονός η μη εμφάνιση κρουσμάτων σε δομές στα νησιά.

«Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι είχαμε υποψίες κρουσμάτων οι οποίες ελέγχθηκαν και βρέθηκαν αρνητικές. Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η αλήθεια ως το τέλος».

Δύο δομές στη Ηπειρωτική Ελλάδα μπήκαν σε καθολική καραντίνα με απαγόρευση εξόδου λόγω κρουσμάτων του ιού. Γεγονός όμως παραμένει ότι οι δομές στα νησιά δεν είναι δυνατόν να κλείσουν εντελώς λόγω του μεγάλου πληθυσμού που διαβιεί εκτός ΚΥΤ. Μέτρα πάντως, έχουν παρθεί και στη Σάμο με κλείσιμο και έλεγχο περιμετρικά του ΚΥΤ.

«Γι αυτό και το σχέδιο μας στα νησιά ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό το οποίο εφαρμόσαμε στις δύο δομές στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Στα νησιά έπρεπε να είμαστε πιο επιθετικοί από την αρχή, πάντα για την πρόληψη του φαινομένου. Επομένως ο φραγμός, με τις δυσκολίες του, τοποθετήθηκε πολύ πιο πριν από το να έχουμε κρούσμα. Η επιδίωξη αυτού του φραγμού ήταν να καταφέρουμε να μην εισέλθει ο κορωνοϊός εντός των δομών και νομίζω μέχρι τώρα πετυχαίνουμε στον στόχο μας. Φυσικά πάντα υπάρχει και ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.

Στη Σάμο, ευτυχώς δεν υπάρχει και κρούσμα σε ολόκληρο το νησί και ελπίζουμε όλοι να παραμείνει έτσι. Να ακολουθούν δηλαδή οι πολίτες όλες τις οδηγίες της πολιτείας και να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα με μετάδοση του ιού στο νησί. Στα υπόλοιπα νησιά όμως, τη Χίο και τη Μυτιλήνη υπήρξαν κρούσματα από ανθρώπους που μετακινήθηκαν προς τα νησιά αυτά και έφεραν τον κορωνοϊό. Αντιμετωπίστηκαν γρήγορα με αντίστοιχα μέτρα αλλά δεν έχουν ευτυχώς επηρεάσει καθόλου τις δομές μας. Αυτό σημαίνει πως προς το παρόν ο φραγμός που τοποθετήθηκε με τη συνδρομή της αστυνομίας και πάντα με τη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας έχει αποδώσει. Ελπίζουμε να μπορέσει να κρατήσει μέχρι τέλους».  

Μεγάλη αγωνία και καχυποψία στους πολίτες της Σάμου, για το αν υπάρχουν νέες αφίξεις μεταναστών –προσφύγων τις τελευταίες ημέρες.

«Η καχυποψία του κόσμου είναι κατά μία έννοια δικαιολογημένη. Αυτό το οποίο είναι δυστυχώς αδικαιολόγητο είναι η εύκολη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεως, όπου ο κόσμος πραγματικά κατακλύζεται από πληροφορίες καθημερινά και βρίσκεται συχνά στη δυσάρεστη θέση να έχει ο ίδιος πιστέψει πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Σε περίπτωση άφιξης νέων προσφύγων-μεταναστών γίνεται επεξεργασία διάφορων λύσεων, αλλά ως έσχατη λύση θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος πάνω από το λιμεναρχείο για την απομόνωσή τους και τον περιορισμό τους σε 14 ήμερη καραντίνα. Η Υπηρεσία Ασύλου είναι κλειστή λόγω πανδημίας επομένως το οποιοδήποτε αίτημα ασύλου δεν μπορεί να εξεταστεί.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μεταφορές μεταναστών-προσφύγων προς δομές της ενδοχώρας και ήδη έχει επιτευχτεί ο στόχος των 10.000 μεταφορών, όμως δεδομένων των συνθηκών έχει αλλάξει η τακτική.

Επίσης προχωρούν οι εργασίες στο νέο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού, αλλά και εκεί με μειωμένο ρυθμό λόγω πανδημίας. Η επίταξη ήταν μια πράξη γρήγορης ανάγκης για να προχωρήσουν τα έργα, εξετάζεται ακόμα ο σχεδιασμός καθώς έχει τροποποιηθεί η κατάσταση σχετικά με την ανάγκη που υπήρχε για 5.000+ άτομα. Έτσι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκμίσθωση των χώρων γύρω από το ΚΥΤ «προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κάποιοι χώροι πλησίον του Ζερβού και θα γίνει και άρση της επίταξης αφού ολοκληρωθεί η εκμίσθωση αυτών των περιοχών».

Παράλληλα από την κυβέρνηση εκπονούνται σχέδια για την τοποθέτηση ΑΤΜ μέσα στις δομές και προπληρωμένων καρτών για του διαμένοντες στα ΚΥΤ.

00VKDMarket1

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Χειροτονία του Διακόνου π. Πορφυρίου, Μοναχού της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Σάμου

Χειροτονία του Διακόνου π. Πορφυρίου, Μοναχού της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Σάμου

Τήν Δευτέρα 18η Ἰανουαρίου ἐ.ἔ., ἡμέρα τῆς ἑορτῆς τῶν δύο μεγάλων Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας μας,  Ἀθανασίου τοῦ Μεγάλου καί Κυρίλλου, Πατριαρχῶν Ἀλεξανδρείας, τελέσθηκε στόν Ἱερό

Περισσότερα »