Μάνος Λογοθέτης: «Έχω πει πολλές φορές και είμαι δυσάρεστος και το γνωρίζω, ότι η αποσυμφόρηση είναι και δικό μας αίτημα»

Μάνος Λογοθέτης: «Έχω πει πολλές φορές και είμαι δυσάρεστος και το γνωρίζω, ότι η αποσυμφόρηση είναι και δικό μας  αίτημα»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης.

Για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον τουρισμό από τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ο κ. Λογοθέτης είπε πως η χώρα έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια η οποία απέδωσε καρπούς και είναι γεγονός πως η χώρα είχε επιτυχία στο συγκεκριμένο θέμα και προσωπικά είναι αισιόδοξος.

Οι εργασίες για το νέο ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Είναι ένα έργο, μία τεχνική διαδικασία, ολοκληρώνεται, νομίζω ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη η εταιρεία που το έχει κατασκευάσει να το παραδώσει στο φορέα και ο φορέας στο κράτος και θα αφορά προφανώς τα 1.500 άτομα. Δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι ακριβώς η τακτική (για το αν θα γίνει άμεσα μεταφορά ατόμων εκεί), είναι πολυπαραγοντικό το σύστημα και δεν αφορά μονάχα τη Σάμο.

Ακούμε πολύ συχνά και έχουμε έντονη διαμαρτυρία από την Δημοτική αρχή αλλά και από άλλους παράγοντες και όχι μόνο στη Σάμο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, το αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση. Έχω πει πολλές φορές και είμαι δυσάρεστος και το γνωρίζω, ότι αυτό για άμεση αποσυμφόρηση είναι και δικό μας αίτημα. Όμως στο αίτημα για αποσυμφόρηση εμείς θα πρέπει να έχουμε και μια απάντηση στο τους παίρνω από την Σάμο, που ακριβώς τους πάω. Που έχω θέσεις διαθέσιμες ή πως θα έχω θέσεις διαθέσιμες; Θέσεις διαθέσιμες μπορώ να έχω εάν δημιουργήσω καινούργιες θέσεις ή αν αδειάσω τις υπάρχουσες.

Εμείς παλεύουμε και στα δύο μέτωπα, δηλαδή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και νέες θέσεις είτε με προγράμματα , ξενοδοχεία, είτε με περισσότερα διαμερίσματα ή σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και όλους τους δήμους της χώρας να δημιουργήσουμε θέσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας, είτε με το να δημιουργήσουμε καινούργια κέντρα ή να επεκτείνουμε την χωρητικότητα των υπαρχόντων κέντρων, όλες οι προσπάθειες γίνονται και γίνονται παράλληλα.

Επίσης σημαντικές προσπάθειες καταβάλλονται και στο κομμάτι που άνθρωποι που δεν δικαιούνται να είναι μέσα, να βγουν έξω. Υπάρχουν όμως και κάποιες δυσκολίες, αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στην Ηπειρωτική Ελλάδα, μπορεί να λέγεται κορωνοϊός και δυσκολία στην μετακίνηση, είναι δυστυχώς πολυπαραγοντικό».

Η υγειονομική επιτροπή δεν επέτρεψε να σπάσει το πρωτόκολλο λόγω κορωνοϊού και να γίνουν μαζικές μετακινήσεις προσφύγων- μεταναστών από τα νησιά. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 660 διαθέσιμα εισιτήρια από όλα τα νησιά, σύμφωνα με το προγραμματισμό της κυβέρνησης ως τις 24 Μαΐου.

Για την διασπορά στην Ηπειρωτική Ελλάδα, «προφανώς θα θέλαμε να υπήρχε αυτή η διασπορά αυτών που πρέπει στην Ηπειρωτική Ελλάδα, όμως υπάρχει και το φαινόμενο δημάρχων η οποίοι επώνυμα βγήκαν και είπαν ’’ ο Θεός μαζί σας εκεί στη Σάμο’’, αυτή ήταν η απάντηση όταν τους ρώτησαν.

Δεν είναι μόνο η μια πτυχή του προβλήματος, εδώ υπάρχουν πολλαπλές πτυχές και εργαζόμαστε πάνω σε αυτές. Όπως στη Χίο και τη Σάμο που έχουν το πρόβλημα, δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση μας να γίνει μεγαλύτερο κέντρο, μακριά από το υπάρχων, με άλλη δυναμική, με άλλους χώρους, με μικρότερη όχληση για την τοπική κοινωνία, αντίστοιχα παρατηρούμε τέτοια φαινόμενα σε άλλες περιοχές ».

Με το νέο ρυθμό και αλλαγή του νόμου πέτυχε η κυβέρνηση την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των γραφειοκρατικών διαδικασιών για το άσυλο, γίνονται παρεμβάσεις μόνο στην διαδικασία χωρίς παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο στόχος είναι η πρώτη απόφαση για το άσυλο να γίνεται σε 4 μήνες, ενώ έγινε επανεκκίνηση της υπηρεσίας ασύλου. Υπάρχει η σκέψη για παράταση των μέτρων περιορισμού στο ΚΥΤ, όπως έχει ζητήσει και η τοπική αυτοδιοίκηση.

00VKDMarket1

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου

Ν. Μηταράκης: Η εντυπωσιακή μείωση των ροών στα νησιά μας κατά 92% αποδεικνύει τη συστηματική προσπάθεια της χώρας μας για την καταπολέμηση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών

Μειωμένες κατά – 92% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, δηλαδή τους μήνες κατά τους οποίους είναι σε ισχύ τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, καταγράφηκαν οι

Περισσότερα »