Μάνος Λογοθέτης: «Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει τρεις βαθμούς ασύλου». Μία διαδικασία η οποία έπρεπε να ολοκληρώνεται σε 27 μέρες ολοκληρώνεται σε 2 χρόνια

Ο απολογισμός του Δημήτρη Σεβαστάκη για τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά o Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, βιοπαθολόγος Μάνος Λογοθέτης.

Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές το τελευταίο διάστημα στα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που προκαλεί αρκετά ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι, ειδικά στη Σάμο.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα και δεν μπορεί να πει κάποιος ότι φταίει ένα πράγμα, φταίνε δύο πράγματα ή τρία. Μπορεί να φταίει το γεωπολιτικό σύστημα, το παρατηρούμε, βλέπουμε τις απειλές των γειτόνων οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με εμάς, έχουν να κάνουν με την Ευρώπη. Αλλά απλά περνούν δυστυχώς από εμάς και τις επιπτώσεις των απειλών τις έχουμε εμείς. Ένα κομμάτι που μπορεί να φταίει.

Έχουμε μία αλλαγή κυβέρνησης η οποία έχει εξαγγείλει ότι θα αλλάξει η τακτική της. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί μία επιπρόσθετη πίεση στις ροές. Γιατί λέει ο πρόσφυγας-μετανάστης που είναι απέναντι στη γείτονα χώρα ότι πρέπει να προλάβω πριν γίνει αλλαγή.

Ένα τρίτο που μπορεί να φταίει είναι μία δημόσια ανακοίνωση που λέει ότι ξέρεις αυτή τη στιγμή στα νησιά βρίσκονται 5.000 έτοιμοι να φύγουνε. Έχουν ανοιχτά χαρτιά, είναι πολυπαραγοντικό το σύστημα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του να αυξηθούν οι ροές».

Σύμμαχος, όπως είπε ο κ. Λογοθέτης κάποιες φορές είναι και ο καλός καιρός.

«Η αλήθεια είναι ότι επειδή ακριβώς το μεταναστευτικό επηρεάζεται πάρα πολύ από τις δημόσιες δηλώσεις η γραμμή είναι, νομίζω, να μην κάνουμε δημόσιες δηλώσεις. Θυμάστε κατά το παρελθόν σας το είχα ξαναπεί ότι όταν είχε έρθει ο τότε υπουργός κ. Βίτσας και είχε πει ότι έχουμε τόσους να φύγουν, εγώ θα πάρω κατευθείαν 2.000, θα φέρω τα αρματαγωγά για να φύγουνε, την ίδια εβδομάδα που το είπε αυτό, αυξήθηκαν κατά πολύ οι ροές. Οπότε οτιδήποτε κάνουμε, να γίνεται πριν το ανακοινώσουμε».

Συνεχίζοντας ο κ. Λογοθέτης είπε: «φυσικά πρέπει να πούμε σε όλους ότι με το υπάρχον σύστημα ασύλου, καταγραφής, φιλοξενίας και τα λοιπά λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει… σε άλλο επίπεδο προκειμένου να μπορέσουμε να αφήσουμε τους γείτονές μας ότι πρέπει και αυτοί να αναλάβουν το κομμάτι που τους αναλογεί».

Ως παράδειγμα έφερε ο κ. Λογοθέτης την Ιταλία, η οποία έχει πλέον 180 με 200 άτομα τη βδομάδα τα οποία μεταφέρονται με επίσημα σκάφη για αυτό και μπορεί και κάνει αποτροπή, είναι επίσημο σκάφος με καπετάνιο, είναι πολύ διαφορετικό το Ναυτικό δίκαιο σε ένα μεγάλο σκάφος που μεταφέρει 200 άτομα με μια πνευστή λέμβο που διέρχεται τα στενά της Σάμου.

«2ον η παρέμβαση της Ε.Ε. στο πρόβλημα της Ιταλίας, έγινε στη Λιβύη. Εκεί βγήκε καινούργιο σώμα το οποίο περιφρουρεί στα διεθνή ύδατα έναντι των δυτικών και εκεί γίνεται η όλη διαδικασία το ίδιο επιδιώκουμε και εμείς με το να εντάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιφρούρηση της Τουρκίας περισσότερο. Να μην φεύγουν δηλαδή, γιατί άμα φύγουν από την τουρκική ακτή, και σας λέω με την συμμετοχή που έχω το συγκεκριμένο κομμάτι το τελευταίο διάστημα, όπως περιγράφουν όλες οι αρχές ασφαλείας δεν είναι πολλές οι εναλλακτικές που έχεις».

Η FRONTEX είναι μία συνδρομή σε υλικά και σκάφη και ανθρώπινο δυναμικό, συνδρομή όμως προς το Ελληνικό λιμενικό σώμα. Δεν λειτουργεί ανεξάρτητα, λειτουργεί υπό τις οδηγίες του Ελληνικού Λιμενικού σώματος, του αρχηγείου και μέσα στο σκάφος της FRONTEX υπάρχει Ελληνικός σύνδεσμος αξιωματικός ο οποίος κατευθύνει.

Οι εναλλακτικές που υπάρχουν για τη φύλαξη των συνόρων με αποτροπή, δεν είναι πολύ μεγάλες υπό τις συνθήκες που γίνεται αυτή τη στιγμή η μετακίνηση των ανθρώπων από την Τουρκία προς τα εδώ.

Σε λίγο καιρό, όπως τόνισε ο κ. Λογοθέτης θα δει ο κόσμος μία νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα προσπαθεί να αλλάξει λίγο το πεδίο της μετανάστευσης. «Νομίζω ότι με αυτά τα πρώτα στοιχεία που έχω δει θα έχει ένα σημαντικό αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία ή σε οποιαδήποτε αλλαγή δεν μπορεί να είναι ορατό την επόμενη μέρα, θέλει συγκεκριμένο χρόνο επίσης έχει σημασία, εμείς προχωράμε μπροστά όπως έχει πει ο πρωθυπουργός μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δεν ξεχνάμε κιόλας και δεν αναφερόμαστε στο παρελθόν αλλά θέλω να σας πω ότι έχει μεγάλη επιρροή πάνω στο αποτέλεσμα αυτό στο τι ακριβώς παραλαμβάνεις σε μία διαδικασία».

Για σταθερές δομές και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης μίλησε ο κ. Λογοθέτης, οι οποίες συνάδουν με μία ευρωπαϊκή χώρα σύγχρονη.

Οι επαναπροωθήσεις είναι πάρα πολύ μικρές, είναι σταγόνα στον ωκεανό, αλλά αρχίζει να αποδίδει το σύστημα. «Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει τρεις βαθμούς ασύλου. Έχει 1ο, 2ο και 3ο, δεν υπάρχει άλλη χώρα. Έχει την αρχή του από την υπηρεσία ασύλου, την αρχή προσφυγών και διοικητικά δικαστήρια. Αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι πως αυτή η πολυτελής μοναδική δαιδαλώδης και δύσκολη διαδικασία θα γίνει πολύ πιο γρήγορα.

Μία διαδικασία η οποία έπρεπε να ολοκληρώνονται σε 27 μέρες ολοκληρώνεται σε 2 χρόνια και έτσι περιγράφεται στο νόμο.

«Μια κοινή δήλωση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο καθότι η επαναπροώθηση θα ήταν ένας παράγων ο οποίος θα έλεγε στους ανθρώπους αποτρεπτικός, μην έρθετε. Αυτή είναι η έννοια της κοινής δήλωσης, ότι πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα γρήγορα ανθρώπους πίσω στην Τουρκία προκειμένου να υπάρχει μία αποτροπή όσον αφορά την είσοδο. Έτσι και πολύ λίγοι να μπαίνουν και να εντάσσονται στο σύστημα. Αυτό ήταν η αίσθηση που υπήρχε μετά την κοινή δήλωση από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους και τα λοιπά και κάποιες δυσκολίες προσπαθούμε να τις αντιπαρέχουμε, νομικά όμως. Υπάρχει νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο εφαρμόζεται οποιαδήποτε απόφαση εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου και αυτό το πλαίσιο εκτός από το νομικό πολιτισμό μας η δημοκρατία όπως είπαμε η χώρα μας την ίδια και την υπόσταση της, έχει και το σύνταγμά μας».

Θα πρέπει να υπάρξει κατανομή του πληθυσμού, ενώ η κυβέρνηση δουλεύει σε δύο επίπεδα. Μείωση των εισόδων σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους εντός και εκτός Ελλάδας και καλύτερη κατανομή των ανθρώπων στην ενδοχώρα. Για γρηγορότερη μετακίνηση δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα transit, για συντομότερη αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ θα εφαρμοστούν μέτρα για τις Μ.Κ.Ο.

Για το νέο Κ.Υ.Τ. Σάμου, ο κ. Λογοθέτης είπε πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Garden

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γιάννης Αρχοντούλης: Ξέρω ότι προσπάθησα και έδωσα τα πάντα σε όλες τις ομάδες μου. Δεν θα χαθούμε

Γιάννης Αρχοντούλης: «Κανείς δεν θα παίξει με τα παιδιά, όπως επίσης κανείς δεν θα παίξει με τους δασκάλους»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, κ. Γιάννης

Περισσότερα »