Μάνος Λογοθέτης: Διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπάρξει στη Σάμο δεύτερο ΚΥΤ. Σε τρείς μήνες θα είναι έτοιμο το ΚΥΤ στη θέση «Ζερβού» και αυτό στο Βαθύ θα δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση

Μάνος Λογοθέτης: Διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπάρξει στη Σάμο δεύτερο ΚΥΤ. Σε τρείς μήνες θα είναι έτοιμο το ΚΥΤ στη θέση «Ζερβού» και αυτό στο Βαθύ θα δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο βιοπαθολόγος κ. Μάνος Λογοθέτης.

Το νέο προαναχωρισιακό κέντρο μεταναστών κλειστού τύπου αφορά το «υπό κατασκευή» ΚΥΤ στην περιοχή «Ζερβού» και όχι στο υπάρχον ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου, συγκεκριμένα:

«ο σχεδιασμός για τη Σάμο έχει ένα καινούργιο κέντρο στην περιοχή «ΖΕΡΒΟΥ» και κλείσιμο του παλαιού κέντρου στο Βαθύ. Αυτός είναι ο σχεδιασμός, όταν κατασκευαστεί το καινούργιο στη θέση «Ζερβού», το οποίο θα έχει και κλειστό κομμάτι, γιατί σκοπεύουμε στο στρατηγικό μας σχέδιο να αυξήσουμε σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα επιστροφής των πολιτών τρίτων χωρών είτε στην Τουρκία, είτε στα κράτη τους, με τη θέσπιση ενός πλαισίου να είναι πιο γρήγορα από τα 4 χρόνια που διαρκεί».

Είναι επιτακτική η ανάγκη τέτοιων κλειστών δομών, όπως υπάρχει και στη Μόρια και στην Κω που λειτουργούν παραπλεύρως των Κ.Υ.Τ, οπότε θα χτιστεί και στο νέο κέντρο κλειστή δομή, ενώ η υπόλοιπη θα είναι ελεγχόμενη.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάνος Λογοθέτης θα υπάρξει μια μικρή περίοδος όπου και τα δύο κέντρα (Βαθύ και Ζερβού) θα λειτουργούν παράλληλα, διότι πρέπει να μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι τόσο στην ενδοχώρα, όσο και στο νέο ΚΥΤ. Επίσης διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι «πρόθεση του Υπουργείου αλλά και δέσμευση, ο χώρος του ΚΥΤ στο Βαθύ ν’ αποδοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για να αξιοποιηθεί κατάλληλα για τις δικές της ανάγκες. Το έχουμε πει πολλές φορές και υπάρχει μια κυβέρνηση που τηρεί αυτά που λέει. Εγώ είμαι υπεύθυνος και σας διαβεβαιώνω ότι δεύτερο ΚΥΤ στη Σάμο δεν θα υπάρξει. Και σε περίπου 3 μήνες από σήμερα θα είναι έτοιμο το νέο ΚΥΤ».

Η νέα κυβέρνηση δεν θεωρούσε ποτέ ότι η κατάσταση αυτή είναι εύκολη και είχε πλήρη γνώση των δυσκολιών του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Αυτό που επιχειρείται τώρα από τη ΝΔ, είναι η νόμιμη διαδικασία και εκεί στοχεύουν με το νέο νομοσχέδιο. Το γεγονός ότι οι διαδικασίες στην Ελλάδα διαρκούν γύρω στα 4 χρόνια, αυτό είναι και ένα είδος «έλξης» όπως τόνισε ο κ. Λογοθέτης, γεγονός που τους εξασφαλίζει την παραμονή στη χώρα, δημιουργώντας και τεράστια κατάχρηση στο σύστημα καθώς υπάρχουν αλλοδαποί που υποβάλλουν μαζικά αιτήματα περί προσφυγικού.

Η έλλειψη προσωπικού επίσης δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα, γι’ αυτό η κυβέρνηση προχωρά σε άμεση πρόσληψη 400 ατόμων για το άσυλο. Η αποσυμφόρηση βρίσκεται σε στρατηγικό σχεδιασμό λόγω χειμώνα, ώστε να δοθεί στέγη σε όσους γίνεται περισσότερους, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες για να αναδειχτεί το θέμα και η ανάγκη για αναλογικότητα ως προς τον κόσμο που βρίσκεται στα νησιά και στην ενδοχώρα.

«Είναι δυσανάλογο αυτό, δεν μπορούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να έχουν 10% του πληθυσμού τους που είναι αλλοδαποί, όταν πουθενά στην ενδοχώρα δεν ξεπερνά το 0,7%. Αυτό είναι κάτι που ένα κράτος οφείλει να το αναδείξει, να το υποστηρίξει και να το αλλάξει. Και επειδή δεν είμαστε ένα κράτος επιβολής, αλλά ένα δημοκρατικό κράτος, καλέσαμε τους Περιφερειάρχες για να συζητήσουμε ακριβώς αυτό».

Οι προσπάθειες ξεκίνησαν από το να υπάρξει κατανόηση από τους ίδιους τους αλλοδαπούς που φιλοξενούνται στην ενδοχώρα και κατ’ επέκταση από τους Έλληνες της ενδοχώρας να κατανοήσουν το δράμα που ζουν τα νησιά.

Υπάρχει στήριξη στο Λιμενικό Σώμα, αναμένονται νέα σκάφη και άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων ως ενίσχυση, ενώ ο στόχος είναι να κινηθεί η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο ώστε να αναλάβει και η Τουρκία το ποσοστό που της αναλογεί.

Για την προσφυγή στο ΣτΕ και τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κάτοικοι των Μυτιληνιών για το νέο Κ.Υ.Τ («Ζερβού»), ο κ. Μάνος Λογοθέτης είπε πως είναι καθαρά απόφαση του ΣτΕ.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Χριστιάνα Καλογήρου: «Ναι στην κλειστή ελεγχόμενη δομή»

Χριστιάνα Καλογήρου: «Ναι στην κλειστή ελεγχόμενη δομή»

«Η δημιουργία κλειστής, ελεγχόμενης δομής είναι η λύση στο ακραίας συνθετότητας μεταναστευτικό ζήτημα» αναφέρει σε ανάρτησή της η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου.

Περισσότερα »
Με ποδηλατικό αγώνα και ηλεκτρικό ποδήλατο συνεχίσθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην πόλη της Σάμου

Με ποδηλατικό αγώνα και ηλεκτρικό ποδήλατο συνεχίσθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην πόλη της Σάμου

Με επιτυχία συνεχίσθηκε η 4η ημέρα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στον Δήμο Ανατολικής Σάμου και συγκεκριμένα στην πόλη της Σάμου. Παράλληλη εκδήλωση για τον Δήμο

Περισσότερα »
Μήνυμα του Δημάρχου Αν. Σάμου Γιώργου Στάντζου για τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων

Πίεση στον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργο Στάντζο από ΜΚΟ για «συνεργασία» και εξεύρεση εξωτερικής δομής για Covid-19

Στον προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος έγραψε «Με ποιό δικαίωμα παρουσιάζεται ΜΚΟ στο Δήμο και ζητά “συνεργασία” υποδεικνύοντας

Περισσότερα »
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Οι δράσεις μέχρι τώρα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Οι δράσεις μέχρι τώρα

Με απόλυτη επιτυχία και με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της διασποράς από τον Covid-19 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η παρουσίαση του παραδοτέου του Σχεδίου

Περισσότερα »