Μανώλης Βαρβούνης για την ονοματοδοσία του Δήμου Αν. Σάμου: «Η κατάλληλη στιγμή βρίσκεται στο παρελθόν, όχι στο μέλλον»

Μανώλης Βαρβούνης για την ονοματοδοσία του Δήμου Αν. Σάμου: «Η κατάλληλη στιγμή βρίσκεται στο παρελθόν, όχι στο μέλλον»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο καθηγητής και συγγραφέας κ. Μανώλης Βαρβούνης.

Συνεδρίασε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ανατολικής Σάμου η ανεξάρτητη Επιτροπή για την ονοματοδοσία του Δήμου, που έχει συσταθεί από επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων και φιλολόγους, στην οποία προεδρεύει ο φιλόλογος – ιστορικός κ. Γιώργος Αγγελινάρας, για να συζητηθούν οι προτάσεις ονοματοδοσίας του δήμου Ανατολικής Σάμου. Μέλη της Επιτροπής που βρίσκονται εκτός Σάμου, όπως οι καθηγητές κ.κ. Βαρβούνης και Καραγιαννίδης, συμμετείχαν τηλεφωνικώς. Μετά το πέρας της συνεδρίασης αιτιολογήθηκε και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να προταθεί η ονομασία Δήμος Σαμίων. Η απόφαση θα σταλεί στο Δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει ή να απορρίψει την πρόταση της Επιτροπής.

«Νομίζω ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή, η στιγμή θα έπρεπε να ήταν πριν ονομαστούν οι Δήμοι. Η κατάλληλη στιγμή βρίσκεται στο παρελθόν, όχι στο μέλλον. Έπρεπε να είχε γίνει αυτό από την αρχή».

Μια συζήτηση που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί «έγινε μια κατάτμηση του Δήμου Σάμου, η οποία στα δικά μου μάτια, εγώ δεν είμαι πολιτικός και δεν είναι πολιτικό το κριτήριο, στα δικά μου μάτια ήταν μια απόφαση που ήταν πρόχειρη, εσπευσμένη και εξυπηρετούσε μικροκομματικά και μικροπολιτικά συμφέροντα και ήταν λανθασμένη. Έγινε όμως και έγινε με αυτούς τους όρους, αυτό σημαίνει πως όσο πιο νωρίς ξεκαθαριστούν τα πράγματα, τόσο το καλύτερο».

Υπήρξαν πολλές προτάσεις καθώς υπήρχε και διαδικασία διαβούλευσης με το κοινό. Η πρόταση του κ. Βαρβούνη ήταν Δήμος Σαμίων καθώς ο χαρακτηρισμός Δήμος Σαμίων αναφέρεται σε μια δομημένη κοινωνία και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της αρχαίας Σάμου, το Πυθαγόρειο.

Για προχειρότητα και ατελείς προτάσεις από πλευράς κυβερνήσεως έκανε αναφορά ο κ. Βαρβούνης, αλλά το φαινόμενο λάθος ονοματοδοσίας προϋπήρχε. Η πρόταση θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου και εν συνεχεία θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς το αρμόδιο Υπουργείο.

00ManolisVarvounis

Νέος Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου ο Ε. Βαρβούνης

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την Συνεδρίαση Αυτής της 3ης μηνός Φεβρουαρίου 2020 όρισε ως νέο Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για την διοργάνωση των δέκα Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (2012 – 2021) της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος τον Ελλογιμώτατο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, Καθηγητή Λαογραφίας και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Επιστημονική Επιτροπή θα συνέλθει αύριο Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11.30 υπό την Προεδρία του κ. Βαρβούνη για να προβεί στις ανοικτές προσκλήσεις συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων στα δύο επόμενα Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια των ετών 2020 και 2021, που πραγματοποιεί από το 2012 η Εκκλησία της Ελλάδος, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

00manolisVarvounis01

Τα θέματα των δύο τελευταίων Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων έχουν ως εξής:

1. «Τα οικονομικά του Αγώνος – Η επίτευξη και η αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» (16 και 17 Οκτωβρίου 2020) και

2. «Η επίδραση του 1821 στη λογοτεχνία, την ποίηση και την τέχνη» (15 και 16 Οκτωβρίου 2021).

Ακολουθεί Βιογραφικό Σημείωμα του νέου Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής.

Ο Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης (Σάμος, 1966) είναι Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Έχει τιμηθεί με τα Οφφίκια του “Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων” του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του “Μεγάλου Άρχοντος Χαρτοφύλακος” του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Είναι κάτοχος τεσσάρων επίτιμων διδακτορικών τίτλων (ΗΠΑ, Ρουμανία, Ελλάδα) και τακτικό, αντεπιστέλλον ή επίτιμο μέλος οκτώ Ακαδημιών της αλλοδαπής (ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Γερμανία), καθώς και Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

Βιβλία και μελέτες του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί επίσης στην αγγλική, στη γαλλική, στην ισπανική, στην ιταλική, στη γερμανική, στη σερβική, στην τουρκική, στη ρωσική, στη γεωργιανή, στην αρμενική, στην αραβική, στη ρουμανική και στη βουλγαρική γλώσσα.

Με πρόσκληση ξένων πανεπιστημίων και επιστημονικών εταιρειών έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στη Δανία, στη Σουηδία, στην Αίγυπτο, στη Ρωσία, στη Σερβία, στη Λετονία, στη Φιλανδία, στην Τουρκία, στη Γεωργία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στην Αυστραλία, στις Η.Π.Α. και στη Βουλγαρία.

VKDMarketMegalo

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γιώργος Στάντζος: «Γενναία αποσυμφόρηση του ΚΥΤ και ο υπόλοιπος πληθυσμός στου «ΖΕΡΒΟΥ». Μην μας πανικοβάλλει το επίπεδο 2 ή 3..»

Γιώργος Στάντζος: Καθυστερούν οι αδειοδοτήσεις για τις κατεδαφίσεις με ότι αυτό συνεπάγεται

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γεώργιος Στάντζος και αναφέρθηκε στα

Περισσότερα »