Μανώλης Κάρλας: Για τα αρχαία λατομεία της Σάμου πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από τους φορείς

Μανώλης Κάρλας: Για τα αρχαία λατομεία της Σάμου πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από τους φορείς

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο ιατρός, περιφερειακός σύμβουλος και πρώην Nομάρχης, κ. Μανώλης Κάρλας.

«Ο αείμνηστος Γιώργος Σπυρόπουλος (Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου), ανέδειξε το θέμα με την ομάδα του και που έπεισε κι εμάς, τότε που ήμασταν στη νομαρχία να μπούμε στη λογική που εκείνος πίστευε σαν μοναδική και απαραίτητη, στην προστασία, στη διάσωση και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο χώρο τα αρχαία λατομεία ανάμεσα της περιοχής Πυθαγόρειο- Μυτιληνιοί και Χώρα.

Εκεί δώσαμε τη μάχη για να γίνουν οι πρώτες ενέργειες και να καθαριστεί ο χώρος, να αναδειχθεί όσο γίνεται και προσπαθήσαμε να δείξουμε την ανάγκη να προχωρήσουν οι εργασίες έτσι ώστε όπως έγινε για το Ευπαλίνειο Όρυγμα, το ίδιο να γίνει για τα αρχαία λατομεία.

Είχε μεταβεί στη Σάμο η Σπηλαιολογική Υπηρεσία από τη Θεσσαλονίκη με ειδικούς επιστήμονες, είχαν γίνει πολλές κινήσεις, όμως παρά το πείσμα του «Ευπαλίνου» και ιδιαίτερα του προέδρου του και το δικό μας δεν καταφέραμε σημαντικά πράγματα. Πέρασαν χρόνια και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν τα αρχαία λατομεία. Οι φωτιές που κατά καιρούς υπήρξαν εκεί, έχουν δώσει την δυνατότητα στα νερά να διαβρώνουν την οροφή τους και να πέφτουν πέτρες και αυτό είναι επικίνδυνο για όσους θέλουν να το επισκεφτούν. Γι’ αυτό το λόγο η αρχαιολογική υπηρεσία έχει βάλει εκεί πινακίδες.

Εκτιμούμε ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και σε συνεργασία βέβαια με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Πυθαγορείου η οποία ενδιαφέρεται, να προχωρήσουν τα πράγματα.

Αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν με έναν τρόπο που να σέβεται την παράδοση και βέβαια εκείνοι που θα δώσουν την καθοδήγηση είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και θα πρέπει να αναθέσουν να γίνουν οι μελέτες, όπως έγινε και με την περίπτωση του Ευπαλινείου, είτε στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ η οποία έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία από έργα σηράγγων, είτε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο».

Όπως τόνισε ο κ. Κάρλας θα μπορούσε ο Περιφερειάρχης να αναλάβει την διεκπεραίωση και με την βοήθεια του Δήμου να προχωρήσουν κάποια πράγματα. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν, αλλά το μόνο που θα βοηθήσει είναι η ενότητα ανάμεσα στους φορείς για να «περπατήσουμε» σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.   

00CharismaMikro

 

           

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Επίσκεψη Νότη Μηταράκη στη Σάμο: Οδεύουμε προς νέο αδιέξοδο στο μεταναστευτικό; (video)

Ν. Μηταράκης: «Η χώρα μας δεν ανέχεται την παράνομη μετανάστευση. Στόχος η μηδενική παραμονή μεταναστών σε Έβρο και νησιά»

Την προστασία των συνόρων της χώρας μας με σύννομο τρόπο με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά και την αποσυμφόρηση των νησιών και όλης της

Περισσότερα »
Νίκος Ζάχαρης: Το ίδιο το Υπουργείο θα έπρεπε να έχει προνοήσει για τους χώρους καραντίνας Covid-19 για τους μετανάστες- πρόσφυγες

Νίκος Ζάχαρης: Το ίδιο το Υπουργείο θα έπρεπε να έχει προνοήσει για τους χώρους καραντίνας Covid-19 για τους μετανάστες- πρόσφυγες

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Ζάχαρης, επικεφαλής του συνδυασμού « Η Σάμος αλλάΖΕΙ». Μεγάλη κουβέντα γίνεται

Περισσότερα »