Λουκέτο στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Μόριας! Επίσης και στο αντίστοιχο έξω από το ΚΥΤ Σάμου

Λουκέτο στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Μόριας! Επίσης και στο αντίστοιχο έξω από το ΚΥΤ Σάμου

Σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους, με την πανδημία του κορονοϊού να επανέρχεται στην επικαιρότητα, έκλεισαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης τα τρία εξωτερικά ιατρεία- εξεταστήρια ιχνηλάτησης για πιθανά κρούσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες που λειτούργησε με χρηματοδότησή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έξω από τα τρία Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

Την άμεση επαναλειτουργία και πλήρη στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης  με μόνιμο προσωπικό ζητά η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. Και προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, και Υγείας ρωτά ποια μέτρα θα λάβουν για την άμεση επαναλειτουργία και την πλήρη στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων των ΚΥΤ με μόνιμες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επιστημόνων υγείας, καθώς και τι χρηματοδότηση θα προβλέψουν για τη διαρκή λειτουργία με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή των εξωτερικών ιατρείων των ΚΥΤ.

Ο Νάσος Γαλής

Θυμίζουμε ότι με πρωτοβουλία της Περιφερειακής στις 28 Μαρτίου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους έξω από τους καταυλισμούς τα τρία εξωτερικά ιατρεία. «Ήταν ένας απαραίτητος και καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα μιας πρώτης εξέτασης των αιτούντων άσυλο, πριν τα ύποπτα κρούσματα μεταφερθούν στα νοσοκομεία των νησιών» εξηγεί στο «Ν» ο γιατρός, Νάσος Γαλής που υπηρετούσε στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Λέσβου.

Τρεις γιατροί και μία νοσηλεύτρια εργάζονταν στο εν λόγω ιατρείο, δύο γιατροί στο ΚΥΤ Χίου στη ΒΙΑΛ και ένας γιατρός στη Σάμο, και όλοι οι ιδιώτες γιατροί προσελήφθησαν με βάση το κριτήριο της εντοπιότητας, εν μέσω των καθολικών μέτρων ανά την επικράτεια κατά του κορονοϊού.

00Karantina01

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται»

Το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε περί τις 173.000 ευρώ για σκοπούς απολύμανσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και σύμφωνα με δήλωση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη στο «Ν» «αντί να σπαταλήσουμε τα χρήματα για γάντια και αντισηπτικά μόνο, τα διαθέσαμε για να στελεχωθούν ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ, ώστε να οχυρωθούν καλύτερα οι νησιώτες».

Η περίπτωση της Λέσβου, όπου οι αιτούντες άσυλο είναι περισσότεροι από κάθε άλλο νησί, είναι χαρακτηριστική. Μετά το άνοιγμα του ιατρείου έξω από το ΚΥΤ Μόριας, ενεργοποιήθηκαν και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, λειτουργώντας χώρους καραντίνας, αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημιούργησε ακόμη έναν χώρο. Θυμίζουμε ότι το είχε εγκαινιάσει ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ο οποίος είχε αναρτήσει και φωτογραφία από το ιατρείο της Περιφέρειας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Εντός του ΚΥΤ Μόριας παραμένουν μόνο τρεις γιατροί του ΕΟΔΥ που εξετάσουν τους νεοεισερχόμενους σε καθημερινή βάση πλην Σαββατοκύριακου- τρεις γιατροί που εργάζονταν και πριν την πανδημία!

Το ιατρείο της Περιφέρειας λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με τον κ. Γαλή να εξηγεί ότι εξέταζε και τα έκτακτα περιστατικά και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί σημαντικά το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και να μειωθούν τα δρομολόγια του ΕΚΑΒ.

Τα χρήματα εξαντλήθηκαν και τα ιατρεία έκλεισαν στα τέλη του περασμένου Μαΐου, πλην της Χίου έξω από τη ΒΙΑΛ που λειτούργησε εθελοντικά από τους γιατρούς για 10 ημέρες ακόμα, καθώς στη ΒΙΑΛ δεν υπάρχουν γιατροί σε ΜΚΟ. Για την εξέλιξη έχουν ενημερωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και το υπουργείο Μετανάστευσης και η αδυναμία λήψης απόφασης, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας των πληθυσμών των νησιών. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.

Νίπτει τας χείρας του… επιμελώς

Ευθύνες στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιρρίπτει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων έξω από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών.

Το θέμα έφερε στο φως με σημερινό ρεπορτάζ η ιστοσελίδα «Στο Νησί», στο οποίο ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου με δηλώσεις του, κάνει λόγο για έλλειψη χρηματοδότησης και αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εξηγούν ότι με επιστολή στις 27 Μαΐου προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το υπουργείο προσφέρθηκε να αναλάβει τη χρηματοδότηση των εξωτερικών ιατρείων σε νησιά, όπου λειτουργούν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, με σκοπό τη συνέχιση λειτουργίας τους για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται οι έκτακτες ανάγκες δημοσίας υγείας.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, για το σκοπό αυτό «θα αξιοποιείτο η έκτακτη επιχορήγηση των δήμων με τους οποίους η Περιφέρεια δύναται να συμπράξει» και διευκρινίζουν ότι η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει την χρηματοδότηση μόνο προς δήμους, για δράσεις που σχετίζονται με την μεταναστευτική κρίση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, «δεν υπήρξε ανταπόκριση της Περιφέρειας» στην πρωτοβουλία αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – stonisi.gr

00Karantina02

Σχόλιο Samostoday: Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι είχε δηλώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης για τη λειτουργία του προσωρινού ιατρείου έξωθεν του ΚΥΤ Σάμου:

01 Απριλίου 2020

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης.

Οικίσκοι τοποθετήθηκαν έξω από το ΚΥΤ Σάμου, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως προσωρινό ιατρείο για να εξετάζονται μετανάστες-πρόσφυγες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πιθανά κρούσματα κορωνοϊού.

Ήδη εγκαταστάθηκαν ένα γιατρός και δύο νοσηλευτές, είναι εξοπλισμένοι οι οικίσκοι, ενώ λείπουν θερμόμετρα μετώπου που είναι δύσκολο να βρεθούν στην αγορά λόγω της κατάστασης.

«Αναμένονται να τοποθετηθούν άλλοι δύο οικίσκοι και τα οποία εύχομαι να μην λειτουργήσουν σαν καραντίνα. Πάντα βέβαια για κάθε ενέργεια σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και τον διευθυντή του νοσοκομείου για να δούμε πως θα χειριστούμε το κάθε περιστατικό».

Υπάρχουν ενστάσεις για το μέρος που τοποθετήθηκαν τα κοντέινερ, καθώς είναι κοντά οι χημικές τουαλέτες και οι κάδοι απορριμμάτων. Είναι δύσκολη η μεταφορά των τουαλετών, όμως ίσως υπάρξει αλλαγή θέσης στους κάδους. Τοποθετήθηκαν σε αυτό το σημείο λόγω μη ύπαρξης άλλου κατάλληλου χώρου, ενώ αναμένονται και επιπλέον νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ενώ τα έξοδα αναλαμβάνει αποκλειστικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.    

RadioCafe

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Πυρκαγιά εντός του ΚΥΤ Σάμου στη νότια πλευρά

Συνελήφθησαν (3) ανήλικοι αλλοδαποί στη Σάμο, για το αδίκημα του εμπρησμού σε εγκαταστάσεις του ΚΥΤ

Συνελήφθησαν την Κυριακή (20/09) στη Σάμο, μετά από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, τρείς (3) ανήλικοι αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική

Περισσότερα »