Λαμπερά εγκαίνια στο κολυμβητήριο Καρλοβάσου, γιατί έπρεπε να γίνουν… Σήμερα τι γίνεται; Βάλτος και αγριόπαπιες!!!

Λαμπερά εγκαίνια στο κολυμβητήριο Καρλοβάσου, γιατί έπρεπε να γίνουν… Σήμερα τι γίνεται; Βάλτος και αγριόπαπιες!!!

Με κάθε επισημότητα και «μετά από 14 χρόνια, 6 μήνες και 15 μέρες εγκαινιάσθηκε το κολυμβητήριο Καρλοβάσου. Πρέπει να δημιουργούμε υποδομές που να μας οδηγούν στο δρόμο της ανάπτυξης». Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, έδωσε το σύνθημα για τα εγκαίνια του κολυμβητηρίου Καρλοβάσου και την κοπή της κορδέλας στις 22 Οκτωβρίου 2018.

Ο πρώην Δήμαρχος Καρλοβάσου κ. Παναγιώτης Λυμπέρης είπε ότι «είναι μεγάλη η χαρά που γίνονται τα εγκαίνια αυτού του έργου. Είναι ένα στολίδι για την πόλη του Καρλοβάσου και τη Σάμο και ιδιαίτερα για τη νεολαία. Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα το 2003. Πάση θυσία πρέπει να λειτουργήσει το συγκεκριμένο κολυμβητήριο, ώστε να βλέπουμε τα παιδιά μας ν’ αθλούνται και όχι να είναι μέσα στις καφετέριες».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες δόθηκαν στο πρόσωπο του κ. Παναγιώτη Μαργαρώνη (εργολάβος του έργου), ο οποίος τον τελευταίο καιρό έτρεξε αρκετά το έργο, βάζοντας και αρκετά χρήματα από την τσέπη του.

Αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν στις 22 Οκτωβρίου 2018 στα «λαμπερά εγκαίνια» του κολυμβητηρίου Καρλοβάσου. Κάποιοι όμως τότε γνώριζαν πολλά και μπορούμε να πούμε ότι το βλέμμα τους έβγαζε μια μεγάλη ανησυχία. Ανησυχία ότι αυτό το έργο ήταν ένα πυροτέχνημα και ότι ποτέ δεν θα λειτουργούσε με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια του κολυμβητηρίου ο τέως Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος σε συνέντευξή του στο Radio Café 102.4 είχε πει:

«Οριστική παραλαβή δεν έχει γίνει, θα κάνουμε πιλοτική χρήση, θα πρέπει να γίνουν όλες οι μετρήσεις, ένα μήνα περίπου υπολογίζω ότι θα δοκιμασθεί από το Στρατό, επειδή υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τις μετρήσεις και μετά θα πάμε στη διαδικασία της κανονικής αδειοδότησης, όπως θα συντάξουμε τον κανονισμό λειτουργίας και θα υπάρξουν οι αναλογίες προσλήψεις για τη σωστή λειτουργία του κολυμβητηρίου. Άνθρωποι θα είναι μόνιμα εκεί και θα υποστηρίζουν τη λειτουργία του κολυμβητηρίου, είναι ένα πλήρες έργο και προβλέπουμε και ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης στην πάνω πλευρά του κολυμβητηρίου». Και συνέχισε:

00KolimvitirioKarlovasi01

«Αυτόν το χειμώνα το κολυμβητήριο δεν θα δοθεί σε λειτουργία. Θ’ αρχίσει να λειτουργεί πάλι το Μάρτιο (2019), όταν θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι. Το κόστος λειτουργίας είναι μεγάλο και είναι ένα έργο πνοής. Λίγο πριν το τέλος του χρόνου (2019), θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε το κόστος, έχουμε προβλέψει τα περισσότερα αλλά δεν έχουμε προβλέψει το κόστος της θέρμανσης. Άλλο το κόστος λειτουργίας τους μήνες της άνοιξης-καλοκαιριού και άλλο το κόστος λειτουργίας τους μήνες φθινοπώρου και χειμώνα».

Επίσης για άλλη μια φορά ο τέως Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον εργολάβο του έργου κ. Παναγιώτη Μαργαρώνη λέγοντας τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Παναγιώτη Μαργαρώνη που ως επικεφαλής του τεχνικού έργου, έκανε παραπάνω από τα οφειλόμενα που όφειλε να κάνει και να είμαστε στο ευτυχές σημείο να δηλώνουμε τη Δευτέρα (22/10 – 19:30) πως θα κάνουμε τα εγκαίνια».

Η πρώτη αντίδραση για τα τεκταινόμενα στο κολυμβητήριο Καρλοβάσου έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο από το Δημοτικό Συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» όπου ανέφερε:

00KolimvitirioKarlovasi02

«Δυστυχώς η δημοτική αρχή προχωρά στα εγκαίνια του έργου χωρίς να έχει φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Γεγονός που μας οδηγεί στην εκτίμηση, ότι πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού και προεκλογικής σκοπιμότητας. Εκτίμηση που επιβεβαιώνεται από δηλώσεις του δημάρχου σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «δεν έχει γίνει η οριστική παραλαβή του έργου», ότι «θα λειτουργήσει πειραματικά» κλπ. Όσο για τις νεφελώδεις δηλώσεις περί προσωπικού, για ανθρώπους που «θα βρίσκονται εκεί και θα επιβλέπουν τη λειτουργία του» παραπέμπουν στην «ανταποδοτικότητα» ή σε ανάθεση στον λεγόμενο εθελοντισμό, με σοβαρό αντίτιμο για τα σωματεία και το λαϊκό οικογενειακό προϋπολογισμό».

Αντίδραση υπήρξε και από τον Δημοτικό Συνδυασμό «Δράση – Ενότητα – Προοπτική»:

«Προγραμματίζουν φιέστες και εγκαίνια σε έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν είναι λειτουργικά όπως  κολυμβητήριο Καρλοβάσου κλπ.

– Αφήνουν τα κλειστά γυμναστήρια  να μπάζουν συνεχώς νερά ενώ πρόσφατα με  θριαμβευτικές δηλώσεις του δήμου υποτίθεται ότι επισκευάσθηκαν.  Η αλήθεια είναι ότι κινδυνεύει η ασφάλεια των αθλητών και  γινόμαστε ρεζίλι σε αθλητές ομάδων από άλλα μέρη».

Αρκετούς μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου 2019 ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου με δελτίο τύπου διαμαρτύρεται έντονα για τη μη λειτουργία του κολυμβητηρίου αναφέροντας τα εξής:

«Φτάσαμε στα χειμωνιάτικα εγκαίνια στα οποία παρευρέθησαν οι στρατιωτικές, πολιτικές και θρησκευτικές αρχές του τόπου μας, αλλά έλειπε η κοινωνία μας ……

Και φτάνουμε στο σήμερα όπου έχουν σταματήσει να δουλεύουν τα μηχανήματα, το νερό είναι πράσινο σαν βάλτος, ο χώρος εγκαταλελειμμένος και ουδείς αρμόδιος δεν ασχολείται. Και ο κοσμάκης πληρώνει και να ήταν το μόνο….

Στο δια ταύτα.

00KolimvitirioKarlovasi03

Κύριοι

1.Απαιτούμε σαν φορολογούμενοι πολίτες, αλλά και σαν αθλητικός φορέας να ενημερωθούμε άμεσα σε εύλογο χρονικό διάστημα εγγράφως, για την κατάσταση του έργου.

2.Γιατί από την στιγμή που γέμισε η δεξαμενή και πέρασαν τα εγκαίνια, σταμάτησαν να δουλεύουν τα μηχανήματα καθαρισμού με αποτέλεσμα να θυμίζει βάλτο.

3.Γιατί και που κωλυσιεργεί η ολοκληρωτική και όχι μερική παράδοση του έργου από τον εργολάβο στον δήμο.

4. Ποιος θα αναλάβει – πληρώσει τις ζημίες που θα υποστούν τα μηχανήματα για να καθαρίσουν αυτό το χάλι του νερού που εσείς δημιουργήσατε.

5.Υπάρχει κάποιος αρμόδιος και ποιος είναι αυτός που θα μας πει αν αυτό το έργο έχει μέλλον στην Σάμο ή όχι, διότι σε άλλα μέρη, του ιδίου πακέτου (2004) λειτουργούν εδώ και χρόνια.

Τέλος, τόσο ο όμιλός μας, όσο και η κοινωνία μας περιμένει με ενδιαφέρον την απάντηση σε όλα τα παραπάνω ελπίζοντας ότι αυτή θα είναι άμεση όπως προβλέπεται και δεν θα μπει στον αστερισμό των εκλογών όπου κανείς δεν είναι καθόλα αρμόδιος».

Φυσικά όπως γίνεται πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο ΝΑΟΚ δεν πήρε καμία απάντηση, όπως τουλάχιστον καμία απάντηση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από πλευράς Δήμου για τα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Μια μέρα αργότερα στις 11 Ιουνίου 2019 η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ κα Άννη Ανδρεάδου σε συνέντευξή της στο Radio Café 102.4, είχε πει:

««Εδώ και μήνες είχε ετοιμαστεί ένας φάκελος που αφορούσε το κολυμβητήριο και στάλθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο τμήμα περιβαλλοντικής υγιεινής. Ο φάκελος αυτός, στάλθηκε πίσω στον Δήμο Σάμο, με την ένδειξη να γνωστοποιηθεί ποιος θα είναι ο φορέας λειτουργίας του κολυμβητηρίου».

Όπως εξήγησε η κα Ανδρεάδου, για να είναι φορέας λειτουργίας ο ΔΟΠΠΟΝΑΣ και να αναλάβει την ευθύνη, έπρεπε να είχαν γίνει κάποιες προεργασίες και να είχαν ληφθεί αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποφάσεις ως προς την λειτουργία, τον υπεύθυνο, αν θα υπάρχει αντίτιμο, πρόσληψη ναυαγοσωστών, γιατρών κ.τ.λ.

00KolimvitirioKarlovasi05

Η κα Ανδρεάδου τόνισε πως οι μόνοι υπεύθυνοι για να δώσουν απαντήσεις σε αυτό το θέμα, είναι ο Δήμαρχος και ο κ. Καραγιαννίδης, προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει οριστική παραλαβή του έργου και από το Δ.Σ. να ορισθεί ο ΔΟΠΠΟΝΑΣ ως κύριος φορέας λειτουργίας του κολυμβητηρίου.

Και όπως καταλαβαίνει κανείς αυτή τη στιγμή το κολυμβητήριο Καρλοβάσου, είναι ένα συγκρότημα κτιρίων χωρίς νομική υπόσταση, χωρίς καμία άδεια λειτουργίας και ακόμα χειρότερα το μέλλον να φαντάζει δυσοίωνο.

Για το τέλος αφήσαμε τον εργολάβο του έργου κ. Παναγιώτη Μαργαρώνη, έναν άνθρωπο που δείχνει πάνω απ’ όλα να έχει φιλότιμο, αναλαμβάνοντας μάλιστα να τρέξει το έργο βάζοντας πολλά χρήματα από την τσέπη του. Στα τέλη του 2018, ο κ. Παναγιώτης Μαργαρώνης είχε φιλοξενηθεί στο Radio Café 102.4 και είχε πει τα εξής:

00Egkainiakolimvitiriou

«Το κολυμβητήριο Καρλοβάσου είχε δημοπρατηθεί πολλά χρόνια πριν, με διακοπές εργασιών ολοκληρώθηκε το έργο, ενώ από το 2011 είχαν σχεδόν τελειώσει οι εργασίες. Αν και υπήρχε μια οφειλή περίπου στις 150.000€, έγιναν τα απαραίτητα όταν ζητήθηκε από την Δημοτική Αρχή να μπει σε λειτουργία, ενώ όπως συμπλήρωσε ο κ. Μαργαρώνης, η άδεια των εγκαταστάσεων θα είναι στο όνομα του Δήμου, δημιουργώντας παράλληλα και τον κατάλληλο οργανισμό.

Η πισίνα είναι θερμαινόμενη, αλλά το κόστος θέρμανσης είναι πολύ μεγάλο, αλλά υπάρχει η πρόθεση να δουλεύει για 7 μήνες. Το κόστος είναι βατό ως προς τη συντήρηση, όπως είπε ο κ. Μαργαρώνης θεωρεί πως θα μπει κάποια μικρή εισφορά που θα καθοριστεί από τον Δήμο.

Ως ουσιαστικό και εντυπωσιακό έργο χαρακτήρισε το κολυμβητήριο κ. Μαργαρώνης , ειδικά για τη νεολαία του νησιού, ενώ υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές απολύμανσης των χρηστών της πισίνας. Αν βρεθούν κονδύλια για τη θέρμανση, το καλύτερο θα ήταν να σκεπαστεί η πισίνα με ειδικό στέγαστρο, ενώ το βασικό είναι να δουλέψει μέχρι το καλοκαίρι. Το έργο ήταν προϋπολογισμού περίπου 1.300.000€ και ο κ. Μαργαρώνης διαπίστωσε ενδιαφέρον για τη λειτουργία του από τον κόσμο».

Περίπου πάνω κάτω αυτή είναι η ιστορία του κολυμβητηρίου Καρλοβάσου. Μια ιστορία δακρύβρεχτη. Από τα «λαμπερά εγκαίνια» φτάσαμε στην απραξία, στην ερήμωση, στα λιμνάζοντα νερά βάλτου όπου επάνω στα νερά βρήκαν το φυσικό τους χώρο, οι αγριόπαπιες. Το λαμπερό κολυμβητήριο πλέον δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι, αλλά είναι ένας βάλτος μέσα στην πόλη.

Υποσχέσεις, μεγάλες κουβέντες, βεβιασμένες ενέργειες εγκαινίων επειδή κάποιοι έπρεπε να γεμίσουν το βιογραφικό τους.

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το Κολυμβητήριο δεν έχει παραδοθεί, το έργο δεν έχει αποπληρωθεί (ούτε σεντ του ευρώ). Στον εργολάβο οφείλεται το ποσό των 150.000 – 180.000 ευρώ.

Η καινούργια Δημοτική αρχή του Δήμου Δυτικής Σάμου, θα βρεί μπροστά της ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο. Αυτό της συντήρησης και της λειτουργίας του κολυμβητηρίου Καρλοβάσου. Μακάρι να τα καταφέρει.

Και θα είμαστε εκεί κοντά της, δίπλα της, να φωτογραφίσουμε τα πραγματικά εγκαίνια.

00Elia

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ορκίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος ο Δημήτρης Έλληνας

Δημήτρης Έλληνας: Η Σάμος πιστεύω βρίσκεται σε μια κατάσταση «γαρνιτούρας» στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4 φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο τουριστικός πράκτορας και δημοτικός σύμβουλος, κ. Δημήτρης Έλληνας. Ο τουρισμός στη Σάμο τελείωσε απότομα λόγω

Περισσότερα »
Συνελήφθη ημεδαπός στη Σάμο, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη ημεδαπός στη Σάμο, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη την Κυριακή (25/10) στην ευρύτερη περιοχή του Καρλοβασίου στη Σάμο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καρλοβασίου, ημεδαπός, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ειδικότερα,

Περισσότερα »