Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου: Το προσφυγικό μεταναστευτικό και η αποκάλυψη της υποκρισίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου

Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου: Το προσφυγικό μεταναστευτικό και η αποκάλυψη της υποκρισίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου

Την Τετάρτη, 16-10-2019, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, ύστερα από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, με αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό, που είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη:

1) Τις αυξημένες αφίξεις των τελευταίων μηνών.

2) Την επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή της καταστροφικής, για τους πρόσφυγες-μετανάστες, καθώς και για τους κατοίκους των νησιών μας, συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

3) Τα άθλια hotspots – κολαστήρια, με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς τη στοιχειώδη υγιεινή, την ουσιαστική ανυπαρξία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

4) Την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και του Frontex στο Αιγαίο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών αφίξεων και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για τους κατοίκους της Περιφέρειας.

Στην εισήγηση του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου, Σταύρος Τάσσος, αναφέρθηκε επίσης στις τελευταίες δραματικές και τρομερά επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, που σηματοδοτούν τόσο τις αιτίες όσο και την εκρηκτικότητα του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος που λόγω αυτής της εισβολής μπορεί να οξυνθεί ακόμα περισσότερο. Είναι, πράγματι, γνωστό, τόνισε, ότι πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποιούνται ανάλογα με τα συμφέροντα, συχνά αντικρουόμενα, των αστικών τάξεων των χωρών, ή ομάδων χωρών που δημιούργησαν το πρόβλημα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκία, Ρωσία κλπ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος με το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά μέτρα, όπως η κατάργηση έκδοσης αριθμού ΑΜΚΑ, η κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου, η δημιουργία κλειστών κέντρων κ.τ.λ.

Να κλείσει η Μόρια και όλα τα hotspots των νησιών.

Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Δουβλίνου και των Οδηγιών και Συμφωνιών της ΕΕ.

Αντίθεση στη κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και στο νόμο 4540/2018 και ιδιαίτερα το άρθρο 7 που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά.

Διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης, και των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.

Να αποζημιωθούν 100% όλοι οι κάτοικοι των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές.

Αυτή η πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης που ανταποκρίνεται στα αιτήματα που προβάλουν δεκάδες φορείς και μεγάλη μερίδα κατοίκων των νησιών μας, δυστυχώς υπερψηφίστηκε μόνο από επτά (7) από τους παρόντες 23   (7 υπέρ, 6 κατά, 5 λευκά, 5 αποχές).

Οι παρατάξεις που καταψήφισαν την πρόταση-ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, ή κράτησαν αρνητικά ουδέτερη στάση ή απείχαν, ήταν οι παρατάξεις του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη (ΝΔ), της Κας Καλογήρου (ΝΔ), του κ. Χριστόφα (ΚΙΝΑΛΛ) και του κ. Μαναβή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Τόσο ο αριθμός των παρόντων κατά την ψηφοφορία, όσο και η θέση που πήραν για το ψήφισμα που καταθέσαμε, δείχνει τόσο την υποκρισία, όσο και την άρνηση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου να αντιταχθεί στις αιτίες που δημιούργησαν το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, και να στηρίξει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση, που σέβεται τόσο τα δικαιώματα των προσφύγων-μεταναστών, όσο και τα δικαιώματα των κατοίκων των νησιών, αλλά και όλης της χώρας, για το κλείσιμο όλων των hotspots, και το διπλό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.

Κινητοποιήσεις στη Σάμο

Την Παρασκευή 18-10-2019 στην Σάμο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Περιφερειακών συμβούλων της Π.Ε. Σάμου , ύστερα από πρόσκληση του αντί-περιφερειάρχη. Το θέμα συζήτησης ήταν η συμμετοχή ή μη της Π.Ε. Σάμου στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου την Δευτέρα 21-10-2019. Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης συμφώνησε την συμμετοχή της Π.Ε. Σάμου στην κινητοποίηση που πρότεινε ο   αντί-περιφερειάρχης με κλείσιμο των υπηρεσιών της Π.Ε. Σάμου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου. Πρότεινε η κινητοποίηση να γίνει με το διεκδικητικό πλαίσιο του ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Επίσης, ζήτησε να γίνει διάβημα προς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να εξασφαλιστούν σκηνές και χώρος τοποθέτησής τους,, προκειμένου να τερματιστεί η απαράδεκτη και απάνθρωπη κατάσταση, άνθρωποι, που έχασαν τις σκηνές και τα υπάρχοντας τους στην τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ Σάμου, να περιφέρονται στην πόλη προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο σε αυλές, υπόστεγα, πιλοτές αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αντιπαραθέσεων με τους κατοίκους της πόλης.

Η πρόταση   δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων της Π.Ε. Σάμου

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου καλεί τους κατοίκους της Περιφέρειας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους από τη στάση της πλειοψηφίας των περιφερειακών συμβούλων απέναντι στις προτάσεις της.

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, διένειμαν ένστολοι αστυνομικοί σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, διένειμαν ένστολοι αστυνομικοί σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, την 14-09-2020 στις περιφερειακές ενότητες Χίου και Σάμου, αλλά και τη Λήμνο και σήμερα (21-09-2020) στη Λέσβο,

Περισσότερα »
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Δημάρχου Α. Σάμου Γιώργου Στάντζου με τον Υπουργό Νότη Μηταράκη

Ν. Μηταράκης: «Μειώσαμε δραστικά τις ροές, υλοποιούμε ουσιαστική αποσυμφόρηση και στα νησιά και στην ενδοχώρα. Δίνουμε έμφαση στις απελάσεις, κλείνουμε δομές αντί να δημιουργούμε νέες»

“Oι υπαίτιοι του εμπρησμού στη Μόρια θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Ελληνική Δικαιοσύνη, θα εκτίσουν τις ποινές τους και θα απελαθούν” Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης ενημέρωσε τα μέλη της Διαρκούς

Περισσότερα »