Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου: Εκτιμήσεις από τις συναντήσεις για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών στο σοβαρό πρόβλημα του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο και στα άλλα νησιά, με επίκεντρο την επίσκεψη στην Αθήνα, «τάραξε τα νερά» της μονιμότητας του προβλήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση και ανέδειξε την αδιαλλαξία της.

Η συνάντηση της αντιπροσωπείας του δημοτικού συμβουλίου και των βασικότερων φορέων της Σάμου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ήταν ένα βήμα προβολής της κοινής γραμμής πάλης που υιοθέτησαν το δημοτικό συμβούλιο και οι φορείς του νησιού

Η ομόφωνη απόφαση για το κλείσιμο του hot spot, την μη λειτουργία νέου οπουδήποτε αλλού πάνω στο νησί, την άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα όπου εκεί να γίνονται οι διαδικασίες ασύλου και τη γρήγορη ολοκλήρωσή τους για να φεύγουν για τις χώρες προορισμού τους, είναι ένα δίκαιο αίτημα. Αίτημα που προτείναμε και στηρίζαμε από την πρώτη στιγμή με συνεχείς παρεμβάσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο.

Γιατί είναι η μόνη λύση που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των προσφύγων – μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες και του Σαμιώτικου λαού που δέχεται τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει  ότι,  οι δεσμεύσεις του υπουργού για

μεταφορά 2000 προσφύγων και ευάλωτων ομάδων μέχρι τις 16 Δεκέμβρη και ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου με συνεργείο 4 ατόμων, θα κριθούν σύντομα, αλλά ακόμη κι’ αν υλοποιηθούν, δεν μας ικανοποιούν. Αποτελούν ημίμετρα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον θεωρούμε κυνική και αποκαλυπτική την τοποθέτηση υποστήριξης του υπουργού  στην απαράδεκτη  συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας που οδηγεί στον εγκλωβισμό και στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Τοποθέτηση που επισφραγίστηκε με την  αδιάλλακτη στάση του και την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού εξεύρεσης χώρου για να ιδρύσει και λειτουργήσει νέο μεγαλύτερο hot spot  1200 ατόμων και άλλη κλειστή δομή – φυλακή για 300 άτομα. Δηλαδή μία από τα ίδια σε πιο ενισχυμένη εκδοχή με πολλαπλάσιες επιπτώσεις για όλους. Ενέργεια που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Όσον αφορά την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα αυτών των συναντήσεων, τις οποίες  κάποιοι βιάστηκαν να απαξιώσουν, θέλουμε από την πλευρά μας να υπογραμμίσουμε τα εξής:

α) Κανείς, πολύ περισσότερο εμείς, δεν είχε την αυταπάτη ότι μια συνάντηση με τον υπουργό και τα κόμματα θα έδινε άμεσα τη λύση που εμείς διεκδικούμε. Ήταν όμως ένα σημαντικό βήμα και μια έμπρακτη δήλωση αποφασιστικότητας πάνω σε ένα στόχο που απαντά ριζικά στο πρόβλημα. Και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω απ’ αυτόν. Οι συναντήσεις στην Αθήνα ήταν ένα σημαντικό μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση, αλλά και πλατιάς δημοσιότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Είναι χαρακτηριστική της πίεσης και της ενόχλησης, η απαράδεκτη ενέργεια του υπουργείου να διώξει το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ που περίμενε εκεί την Σαμιώτικη αντιπροσωπία. Πίεση η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, με ερωτήσεις και άλλες πρωτοβουλίες.

β) Η αποτελεσματικότητα έχει άμεση σχέση με τον πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων τόσο στο νησί μας όσο και γενικότερα στη χώρα. Αυτό μας δείχνουν:

Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το γεγονός ότι βρήκαμε «τοίχο» στο αίτημά μας από τη Ν.Δ και το ΠΟΤΑΜΙ και μόνο ευχές και υποσχέσεις ότι μπορεί να λυθεί από μια «σκληρή» κυβερνητική πολιτική ή από μια «καλή» τεχνοκρατική διαχείριση της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας.

Η υπεκφυγή από το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) το οποίο βλέπει τη λύση με επιστροφή στο προ του 2016 νομικό καθεστώς διαχείρισης του προσφυγικού. 

Η ολόπλευρη υποστήριξη του αιτήματός μας μόνο από το ΚΚΕ.

γ) και βασικότερο: Οι λύσεις δεν έρχονται και δεν θα έρθουν με την ανάθεση της υπόθεσης σε μια αντιπροσωπία και στις συναντήσεις με κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες. Αποτελεσματικότητα μπορεί  να υπάρξει – όπως σε όλες τις δίκαιες λαϊκές απαιτήσεις- μόνο με τον ανυποχώρητο και σταθερό αγώνα διεκδίκησης των αιτημάτων μας.

Στη συνέπεια , την επιμονή και την αποφασιστικότητα θα κριθούν παρατάξεις, φορείς και πρόσωπα.

Εκείνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα δώσει όλες τις δυνάμεις της σ’ αυτή τη κατεύθυνση.

Για τη μοναδική  λύση, που υπηρετεί:

Την αλληλεγγύη  στους πρόσφυγες και μετανάστες που είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και ζητούν ανθρώπινη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Την ανακούφιση  των νησιών μας από τις επιπτώσεις που αντικειμενικά προκαλούνται από τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων σε απάνθρωπες συνθήκες.  

dreams3

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Ραγδαία η εξάπλωση της πανδημίας. Ρεκόρ θετικών κρουσμάτων. 1 κρούσμα στη Σάμο

Σήμερα ανακοινώνουμε 935 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός

Περισσότερα »