Ξεπέρασαν τους 18.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου

Το…φράγμα των 18.000 ξεπέρασε ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου. 

Σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου, Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, καταγράφηκαν στα νησιά 18.099 πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι ενδεικτικό πως από τις 10 έως και τις 15 Ιουλίου, έφτασαν στα νησιά 407 άτομα.

Τα πολύπαθα νησιά της Λέσβου, Σάμου και Χίου είναι αυτά που κυρίως έχουν σηκώσει το βάρος του προσφυγικού. Μάλιστα, στη Λέσβο σήμερα βρίσκονται 9.678, εκ των οποίων οι 7.558 είναι «εγκλωβισμένοι» στον καταυλισμό της Μόριας. Υπενθυμίζεται πως στο camp της Μόριας η χωρητικότητα είναι 3.100 άτομα κι αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των διαμενόντων είναι υπερδιπλάσιος. 

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στη Σάμο, καθώς από τους 648 φιλοξενούμενους που θα έπρεπε να έχει – βάσει του Συντονιστικού Κέντρου – το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, σήμερα βρίσκονται σχεδόν 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες επιπλέον, δηλαδή 3.618. Όπως άλλωστε έχει επανελημμένως δηλώσει ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόκειται για μια πόλη πάνω από την πόλη της Σάμου. 

Στη Χίο, οι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τους 2.153, με τους περισσότερους (1.909) να φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, του οποίου η χωρητικότητα φτάνει τα 1.014 άτομα.

Πάντως, οι δήμαρχοι των νησιών επιμένουν σε όλους τους τόνους για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και εντατικοποίηση του μέτρου των επιστροφών προς την Τουρκία, όπως άλλωστε, προβλέπεται στην Κοινή Δήλωση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: www.tovima.gr

ds2

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »