Κρεμμύδι με Σαμιώτικο κρασί;

Κρεμμύδι με Σαμιώτικο κρασί;

Ταιριάζει αλήθεια το κρεμμύδι με το Σαμιώτικο κρασί; Απ΄ ότι φαίνεται ταιριάζει, ειδικότερα αν πρόκειται για τα ονομαστά «κρεμμύδια Κουμέϊκων» και την έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, από τις 8 το βράδυ, η Κοινότητα Κουμέικων υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Σάμου.

00EossKremmydi04

Στην έκθεση φωτογραφίας, που είναι ανοικτή στο κοινό αλλά τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, θα συμμετέχει και ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου που θα προσφέρει τα υπέροχα, ξηρά και γλυκά, κρασιά παραγωγής του.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Σαμιώτες έτρεφαν και τρέφουν μεγάλη αγάπη για το κρεμμύδι γι αυτό και παλαιότερα τους έλεγαν «κριμμδάδις», ιδίως τους κατοίκους της περιοχής Βελανιδιάς Κουμέικων και Μαραθοκάμπου για τις μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιών που καλλιεργούσαν κι εξήγαγαν στα νησιά και τα μικρασιατικά παράλια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας Έλσα Χίου στο βιβλίο «Πατριδογευσία» εκδόσεως της εφημερίδας «Χαραυγή».

00EossKremmydi01

«Το κρεμμύδι το ταχύ, κάνει άντερο παχύ.

Και το σκόρδο την ημέρα δίνει στην καρδιά αγέρα…»

Οι μνήμες της κρεμμυδοκαλλιέργειας, κυρίως στην περιοχή της «Βελανιδιάς» αναβίωναν με ξεχωριστό τρόπο τα τελευταία χρόνια στα Κουμέικα, όπου η τοπική κοινότητα διοργάνωνε με επιτυχία «γιορτές κρεμμυδιού».

00EossKremmydi03

Φέτος, λόγω covid 19, οι εκδηλώσεις θα περιοριστούν σε ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ με δημιουργίες του φωτογράφου Χρυσόστομου Γαλαθρή, ο οποίος επιλέχτηκε να συμμετάσχει στην ομάδα φωτογραφίας της σειράς «Crown» που παρουσιάζεται στο Netflix. Αξίζει να σημειωθεί πως για την εκτύπωση των έργων που θα παρουσιαστούν στην έκθεση φωτογραφίας, είχε μεριμνήσει η πρ. πρόεδρος ΔΟΠΠΟΝΑΣ, Άννη Ανδρεάδη.

00EossKremmydi02

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, διένειμαν ένστολοι αστυνομικοί σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, διένειμαν ένστολοι αστυνομικοί σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, την 14-09-2020 στις περιφερειακές ενότητες Χίου και Σάμου, αλλά και τη Λήμνο και σήμερα (21-09-2020) στη Λέσβο,

Περισσότερα »
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Δημάρχου Α. Σάμου Γιώργου Στάντζου με τον Υπουργό Νότη Μηταράκη

Ν. Μηταράκης: «Μειώσαμε δραστικά τις ροές, υλοποιούμε ουσιαστική αποσυμφόρηση και στα νησιά και στην ενδοχώρα. Δίνουμε έμφαση στις απελάσεις, κλείνουμε δομές αντί να δημιουργούμε νέες»

“Oι υπαίτιοι του εμπρησμού στη Μόρια θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Ελληνική Δικαιοσύνη, θα εκτίσουν τις ποινές τους και θα απελαθούν” Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης ενημέρωσε τα μέλη της Διαρκούς

Περισσότερα »