Κουραμπιές ή μελομακάρονο;

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Κοινωνικές δράσεις της ΣΑΕΚ (Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Σάμου)

Κοινωνικές δράσεις της ΣΑΕΚ (Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Σάμου)

Άλλη μια κοινωνική δράση της ΣΑΕΚ – Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης  Σάμου (πρώην ΙΕΚ) συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα όπου σπουδαστές και καθηγητές του τμήματος Τεχνικός

Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των γιορτών και της παράδοσής μας. Ποιο από τα δυο όμως είναι προτιμότερο να τρώμε και πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας γλυκά χωρίς το άγχος των θερμίδων;

Σπιτικά ή αγοραστά;
Τα σπιτικά γλυκά, ανεξάρτητα από το είδος τους, είναι συνήθως προτιμότερα αφού όχι μόνο επιλέγουμε εμείς τα υλικά και την ποιότητα, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε κάπως τη συνταγή ώστε να κερδίσουμε σε θερμίδες. Επιπλέον, καθώς τα ετοιμάζουμε και οι μυρωδιές που θα γεμίσουν το σπίτι θα μας “βάλουν” καλύτερα στο πνεύμα των γιορτών. 

Πόσες θερμίδες έχουν;
Κουραμπιές (ένα κανονικό κομμάτι) = 150 – 160 θερμίδες. 
Ο κουραμπιές έχει κατά μέσο όρο 11,7 mg χοληστερόλης και αρκετά κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο, αν όμως αντικαταστήσουμε ένα μέρος του με ελαιόλαδο τότε αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε. 
Η παραδοσιακή ζύμη του κουραμπιέ γίνεται με βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη. Όσο πιο απλή η συνταγή τόσο πιο υγιεινό και διαιτητικό θα είναι το αποτέλεσμα. Αν θέλουμε να μειώσουμε τα κορεσμένα λίπη μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος βουτύρου με ελαιόλαδο και για να μειώσουμε τις θερμίδες να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη άχνη αντί για κανονική. 

Μελομακάρονο (ένα κανονικό κομμάτι) = 200 θερμίδες το κομμάτι
Η παραδοσιακή συνταγή για τα μελομακάρονα περιέχει αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού, μέλι, καρύδια και κανέλα για το μέλωμα. Τα μελομακάρονα θεωρούνται πιο υγιεινά από τους κουραμπιέδες αφού δεν περιέχουν κορεσμένα λιπίδια. Επιπλέον, η συνταγή τους μας προσφέρει τη δυνατότητα να μειώσουμε θερμίδες ελαττώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης και του μελιού για το σιρόπι. Επίσης, θα είναι λιγότερα παχυντικά αν μειώσουμε τα καρύδια με τα οποία τα πασπαλίζουμε. Από την άλλη πλευρά, το μέλι, τα καρύδια και η κανέλα περιέχουν όλα σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία, υγιεινά λιπαρά (τα καρύδια) και ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. 

Ο νικητής: Παρότι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες, το μελομακάρονο θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή αφού έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Πηγή: www.capital.gr

dreams3

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ