Κώστας Μουτζούρης: Θεωρώ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού πρέπει να είναι απεξαρτημένη από χώρους κομματικούς

Στη Σάμο βρέθηκε πριν λίγες μέρες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης και παραχώρησε συνέντευξη στη Σαμιακή τηλεόραση, όπου στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των Δήμων Λέσβου και Σάμου για τη διάσπασή τους, με την κυβέρνηση ν΄αργοπορεί «Αυτό δημιουργεί νομίζω κακές συνθήκες εκλογών διότι το εκλεκτορικό σώμα πρέπει να σχηματίσει άποψη για τους εκλεγόμενους, ποιοι θα είναι οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι. Αυτό είναι εκλογές με ελλιπή πληροφόρηση». Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Κώστα Μουτζούρη ακολουθούν παρακάτω:

Θεωρώ ότι δεν είναι καλές οι συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών, γιατί δεν μπορεί 90 μέρες πριν, Δήμοι όπως ο Δήμος Σάμου, Δήμος Λέσβου και κάποιοι άλλοι, να μη έχουν την βεβαιότητα, να μην γνωρίζουν εάν θα είναι ένας ο δήμος την προσεχή τετραετία, δύο ή τρεις. Αυτό δημιουργεί νομίζω κακές συνθήκες εκλογών διότι το εκλεκτορικό σώμα πρέπει να σχηματίσει άποψη για τους εκλεγόμενους, ποιοι θα είναι οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι. Αυτό είναι εκλογές με ελλιπή πληροφόρηση.

Πρέπει να λυθεί άμεσα αυτό το θέμα, το οποίο έμμεσα επηρεάζει και τα ψηφοδέλτια τα περιφερειακά. Πολλά άξια στελέχη τα οποία θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο ένα ή στο άλλο ψηφοδέλτιο είναι σε αναμονή της οριστικής εικόνας.

Στη Σάμο αντιμετωπίζεται και πρακτικά αυτό, διότι οι Σαμιώτες ζουν με την ελπίδα, ειδικά η δυτική Σάμος, ότι θα υπάρξει νέος δήμος εκεί. Αυτό σημαίνει ότι στελέχη άξια τα οποία ενδεχομένως θα θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές τις περιφερειακές, περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τους δήμους. Αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα γιατί όπως προείπα, δημιουργεί άνισες συνθήκες εκλογών.

«Η ενασχόληση με την πολιτική προέκυψε από την πατρίδα μου τη Λέσβο, από τοπικά στελέχη που μου ζήτησαν να ενδιαφερθώ για την θέση του Περιφερειάρχου, διότι θεώρησαν ότι τα παρελθόντα έτη της περιφερειακής αρχής, δεν ήταν αυτά που θα ήθελε η Λέσβος και δεν ήθελαν να συνεχιστεί για τα επόμενα 5 έτη».

Σε ερώτηση αν με την υποψηφιότητα του, ο κ. Μουτζούρης θεωρεί ότι διασπά τη Ν.Δ. απάντησε «Θεωρώ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού πρέπει να είναι απεξαρτημένη από χώρους κομματικούς. Πρέπει να αποσαφηνίζει, να διαμορφώνει άποψη η τοπική κοινωνία για το πώς θα διοικηθεί άμεσα στον 1ο και 2ο βαθμό».

Τιμά και σέβεται τον κ. Πανουράκη που λόγω της επίμαχης φωτογραφίας μαζί του, διεγράφη από τη ΝΟΔΕ Σάμου και κάτι που δεν αποτελεί δημοκρατική διαδικασία. Ως υποψήφιος ο κ. Μουτζούρης είναι ανεξάρτητος και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και από άλλους χώρους, αλλά και ως πανεπιστημιακός έχει μάθει να συνδιαλέγεται με όλους τους χώρους, οπότε θεωρεί θετικό το γεγονός σύμπραξης με ανθρώπους άλλης ιδεολογίας. Αυτό θα φανεί και με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς, όπως είπε ο κ. Μουτζούρης, παρατηρείται μια αύξηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη και με το διαφωτισμό φρόντιζε την ευδαιμονία των πολιτών, αλλά πλέον είναι μόνο κοινωνίες αριθμών, ωθεί τα πράγματα σε αντιευρωπαϊκές και ακροδεξιές κατευθύνσεις. Στα νησιά υπάρχει μία τάση αυξήσεως της καταστάσεως λόγω μεταναστευτικού , με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε πιο ακραίες ιδεολογίες.

Ως προς τον ίδιο, ο κ. Μουτζούρης τοποθετεί τον εαυτό του κέντρο ως μετριοπαθή δεξιά ιδεολογικά. Για το μεταναστευτικό η θέση του είναι, πως ενώ είμαστε μία φιλόξενη χώρα, όμως αυτή η χώρα δεν μπορεί να γίνει αλλοιωμένη στη σύνθεση της, τη θρησκεία της, πράγμα που υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει .

Η Περιφερειακή αρχή θα έπρεπε να φτάσει σε ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας, για να πραγματοποιηθεί αυτό, θα πρέπει να υλοποιηθεί η υπάρχουσα νομοθεσία καθώς αναφέρεται σε πολλά πράγματα για την περιφέρεια και με την εφαρμογή του νόμου θα βελτιωθεί πολύ η λειτουργία της Περιφέρειας. Πρέπει να υπάρχει ανεξαρτησία κάτω από κάποιο συντονισμό και ανεξαρτησία κινήσεων και δράσεων ώστε να επιτευχθεί η αποκέντρωση.

Για τα ακτοπλοϊκά θέματα, στα νησιά με λιγότερους κατοίκους είναι θέμα και μόνο με επιδοτούμενες γραμμές μπορεί να λυθεί , ώστε να υπάρχει ενότητα και εδαφική συνέχεια των νησιών τα οποία ανήκουν σε μια περιφέρεια, η επιδότηση όμως απαγορεύεται από την ΕΕ.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου αυτή την στιγμή με τα τρία δρομολόγια είναι ανεπαρκή για τον πληθυσμό , αλλά δυστυχώς οι εταιρείες τείνουν να μειώσουν το κόστος δρομολογίων και έτσι βάζουν τα τελείως απαραίτητα δρομολόγια. Στο ανατολικό Αιγαίο παρατηρείται το φαινόμενο, ο κυρίως κορμός σύνδεσης να είναι με τα Μικρασιατικά παράλια, αν η Τουρκία ήταν μια χώρα της ΕΕ φιλικά προκείμενη, θα μπορούσαν να υπάρχουν πιο συχνά δρομολόγια και ανεφοδιασμός από εκεί, λόγω κόστους.

Για το θέμα της κρουαζιέρας, ότι και να κάνει κάποιος, η επιλογή γίνεται από τις εταιρείες, άσχετα αν υπάρχουν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές.« Αν θέλουμε να παράσχουμε πλήρη εξυπηρέτηση στους επιβάτες της κρουαζιέρας, πρέπει να κάνουμε έργα δαπανηρά, με πολύ προσωπικό για να φροντίζει την πύλη εισόδου».

Υπάρχει διαφοροποίηση των στόχων για κάθε νησί, ανάλογα τις ανάγκες και τις υποδομές, οπότε αλλάζει και η πολιτική κατά τόπο. Οι επιλογή δράσεων παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς θα ευνοήσουν κάποιες παραγωγικές δραστηριότητες. Η έννοια της Περιφέρειας είναι να μπορεί να προσαρμόζει την πολιτική στις τοπικές ανάγκες, τουρισμό, βιομηχανία, πρωτογενή τομέα κ.τ.λ.

Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να επιλυθεί το χωροταξικό στη Σάμο, καθώς είναι ανασταλτικός παράγοντας ανάπτυξης λόγω των περιορισμών που υπάρχουν.

dreams3

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του ΓΕΛ η ομιλία του εγκληματολόγου κ. Γιάννη Πανούση με θέμα  «Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες». Η εκδήλωση διοργανώθηκε

Περισσότερα »
ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών

Περισσότερα »