Κώστας Μουτζούρης: Αν δεν υπάρξει θετική αντίδραση της Κυβέρνησης, προς αυτά που ζητά η τοπική κοινωνία του Αιγαίου, θα αντιδράσουμε πολύ σκληρά, πολύ δυναμικά

Κώστας Μουτζούρης: Αν δεν υπάρξει θετική αντίδραση της Κυβέρνησης, προς αυτά που ζητά η τοπική κοινωνία του Αιγαίου, θα αντιδράσουμε πολύ σκληρά, πολύ δυναμικά

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος για δύο μέρες βρίσκεται στη Σάμο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων στη ΠΕ Σάμου. Ο κ. Κώστας Μουτζούρης πριν τη συνέντευξη τύπου, είχε συνεργασία με το Σύλλογο Αλιέων Ηραίου και τους ενημέρωσε για την πορεία του έργου του αλιευτικού καταφυγίου στο Ηραίον. Αναλυτικά:

«Για ακόμη μία φορά βρισκόμαστε στο Βαθύ της Σάμου όπου μόλις τελειώσαμε μία σύσκεψη εργασίας, όπου παρευρίσκονταν τεχνικοί της περιφέρειας και κάτοικοι από το Ηραίον και δρομολογήσαμε την πρόοδο της κατασκευής του λιμένα στο Ηραίον.

Από εδώ και μπρός αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μονιμοποιηθεί η υφιστάμενη δομή ώστε να ενταχθεί στο λιμενικό ταμείο και να μπορούν να γίνουν τα στοιχειώδη έργα. Το λιμενικό ταμείο θα αρχίσει άμεσα τις ενέργειες για την μονιμοποίηση αυτή.

Με την ευκαιρία αυτή έχω να σας ανακοινώσω ότι, σήμερα ολοκληρώσαμε ποιες μελέτες θα εκπονηθούν το 2020 για τα διάφορα νησιά, για τη Σάμο προβλέπεται να ανατεθούν οι εκπονήσεις των μελετών, η ανακατασκευή του θεάτρου του Πυθαγορείου, η αντιμετώπιση βραχωδών κατολισθήσεων στην επαρχιακή οδό Δρακαίων-Σάμου, η βελτίωση του δρόμου Αεροδρόμιο-Ηραίον, η βελτίωση της οδού από τους Μυτιληνιούς στο Κοκκάρι. Όλα αυτά είναι ένας συνολικός προϋπολογισμός της τάξεως του 1.200.000€.

Η κατανομή των πόρων έγινε με βάση την αναλογία του πληθυσμού, ελπίζουμε ότι οι αναθέσεις θα ολοκληρωθούν εντός του νέου έτους. Αύριο (Σάββατο 14/12), θα κάνουμε μια εκπόνηση για το master plan του λιμένα Βαθέος, στο οποίο αναλαμβάνει η νέα διοίκηση του λιμένα και με πολύ χαρά θα βοηθήσω με τις γνώσεις που έχω στην εκπόνηση του master plan.

00Moutzouris02

Στην Ικαρία, είναι μια περιοχή πολύ σημαντική για το Β. Αιγαίο και την Ελλάδα, στην οποία δεν καταφέραμε να έχουμε εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο ώστε να του αναθέσουμε και καθήκοντα επάρχου, αυτό που προχωράμε, προχθές τελείωσε η προθεσμία που είχαμε θέσει για να προσλάβουμε έναν έμμισθο ειδικό σύμβουλο, κατατέθηκε αίτηση και θα προχωρήσουμε στο διορισμό ώστε να είναι μονίμως στην Ικαρία και να είναι το μάτι και το αυτί της περιφέρειας και ο βραχίονας της δράσεως εκεί.

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, θα έρθω τρεις μέρες εδώ στη Σάμο, να επισκεφθώ τα διάφορα έργα , γιατί και εγώ ελκύομαι πολύ από το εργοτάξιο, να δούμε που βρισκόμαστε. Θα έρθει και ο αρμόδιος του ΕΣΠΑ από την Μυτιλήνη μαζί μου και ταυτόχρονα θα πάμε και στην Ικαρία και με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου τον Βασίλη Πανουράκη, να εγκαταστήσουμε το νέο σύμβουλο και ενδεχομένως ένα νέο έπαρχο.

Ένα θέμα που απασχολεί πολύ την περιφέρεια είναι το μεταναστευτικό. Η τελευταία ανακοίνωση από την κυβέρνηση πριν από 20-25 ημέρες από τον πρωθυπουργό, ότι θα χτιστούν κλειστές δομές, μία ανά νήσο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, θα υπάρξει μία κλειστή δομή η οποία θα αντικαταστήσει όλες τις υπόλοιπες. Στο Βαθύ έχουμε μία δομή, στην Μυτιλήνη έχουμε τέσσερεις, στη Χίο είναι μία δομή. Η νέα κλειστή δομή (5.000+) θα καταργήσει όλες τις υπάρχουσες οι οποίες θα ισοπεδωθούν».

Ο κ. Μουτζούρης εξήγησε ότι σε αναλογία πληθυσμού δεν μπορεί η Λέσβος και η Σάμος να έχουν τον ίδιο πληθυσμό σε δομές , αν η Μυτιλήνη έχει 5.000 στη Σάμο αντιστοιχούν γύρω στα 1.700 άτομα και στη Χίο 2.800.

«Αντιδράσαμε σε αυτό και την πρόταση του κ. Πρωθυπουργού την βρήκαμε ενδιαφέρουσα, διότι θα είχαμε απομακρυσμένες δομές και πολλή μικρότερο πληθυσμό από τον υπάρχοντα. Στη Λέσβο τώρα φτάνουμε στις 20.000 και έχουμε βάλει και κάποιες προϋποθέσεις.

00Moutzouris03

Η όποια θέση επιλεγεί για την κατασκευή της δομής θα πρέπει να είναι με την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. Δεν μπορεί να επιβληθεί, βέβαια εδώ στη Σάμο έχει επιβληθεί μια θέση, προχωράνε κάποιες εργασίες, στη Χίο και τη Λέσβο δεν υπήρχε καμιά. Πρέπει να επιλεγούν θέσεις που θα τύχουν της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας.

Το άλλο σημαντικό είναι ότι δεν έχει νόημα να λέμε αν θα συνεχίσει να είναι κλειστή ή ανοιχτή δομή, όταν συνεχίζεται η αθρόα προσέλευση οικονομικών μεταναστών. Σήμερα στη Λέσβο παρά το δυσμενή καιρό εισήλθαν 264. Οι αριθμοί αυτοί όπως λένε οι εμπιστευτικές υπηρεσίες, θα εντατικοποιηθούν. Επίσης το δυσμενές σημείο είναι ότι η ακτοφυλακή της Τουρκίας έχει πάψει να συνεργάζεται» .

Μέχρι πριν από 20 ημέρες παρενέβαινε η τουρκική ακτοφυλακή ενώ πλέον αυτό δεν υπάρχει, είναι ένα παιχνίδι της ηγεσίας της Τουρκίας αυτό, όπως είπε ο κ. Μουτζούρης.

«Σημαντικό να υπάρξει μια πληθυσμιακή αναλογία στο δυναμικό της κάθε δομής. Την Τετάρτη που πέρασε κάναμε μια κρούση κινδύνου στην κυβέρνηση. Κλείσαμε την περιφέρεια σε όλα τα νησιά και οι πέντε δήμοι σε αυτά τα νησιά και αυτοί έκλεισαν τις υπηρεσίες τους. Αυτή είναι μια πρώτη ενέργεια και περιμένουμε τις επόμενες μέρες να αντιδράσει η κυβέρνηση.

Αν δεν υπάρξει θετική αντίδραση της κυβερνήσεως, προς αυτά που ζητά η τοπική κοινωνία του Αιγαίου, θα αντιδράσουμε πολύ σκληρά, πολύ δυναμικά. Θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι, να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές, αν θα είναι μία δομή θα πρέπει να είναι με τη συναίνεση του τοπικού πληθυσμού και να μειωθούν δραστικά οι εισερχόμενοι μετανάστες. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει σχέδιο».

Αν υπάρξει εξέλιξη μέχρι την Δευτέρα από την κυβέρνηση για το θέμα του μεταναστευτικού, ο κ. Μουτζούρης έχει σκοπό να προβεί σε άμεσες κινητοποιήσεις καθώς δεν βλέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο από την κυβέρνηση. Στα αιτήματα επίσης είναι και ο έλεγχος των Μ.Κ.Ο οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτα και οφείλει η κυβέρνηση να τις ελέγξει.

00Nefeli00

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορωνοϊός: Πρώτο «καμπανάκι» ΕΟΔΥ -2 νεκροί & 97 νέα κρούσματα το τετραήμερο. ΠΟΥ: Η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι διασωληνωμένοι – 2.186 νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ

Περισσότερα »
Νίκος Στεφανής: Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με προσοχή και ευθύνη

Νίκος Στεφανής: Όσοι θέλουν να κάνουν κριτική στη λειτουργία του Νοσοκομείου, θα ήταν καλύτερο πρώτα να ενημερώνονται από τη Διοίκησή του

Ως απάντηση στη συκοφαντική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί λειτουργίας των προγραμματισμένων ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι τα ραντεβού

Περισσότερα »