Κώστας Κρυσταλλίδης για τον βιολογικό της πόλεως Σάμου (ηχητικό)

Κώστας Κρυσταλλίδης για τον βιολογικό της πόλεως Σάμου (ηχητικό)

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο ηλεκτρολόγος – μηχανικός κ. Κώστας Κρυσταλλίδης.

Χρόνιο το πρόβλημα με το βιολογικό καθαρισμό στην πόλη της Σάμου, με τα προβλήματα κάθε χρόνο να μεγαλώνουν.

«Αυτή την στιγμή δεν λειτουργεί ο βιολογικός γιατί παρουσιάζει πρόβλημα ο καταθλιπτικός αγωγός. Δηλαδή ο αγωγός ο οποίος στέλνει τα λύματα από την παραλία στον Κότσικα. Ο οποίος κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας ενός 15μήνου περίπου, δημιούργησε την εντύπωση στην αρχή ότι κάτι είχε αστοχήσει, όσον αφορά το κατασκευαστικό υλικό των σωλήνων και βέβαια εκ των υστέρων είδαμε ότι όντως με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσε να δουλέψει ο βιολογικός ο οποίος περνούσε μέσα από ένα κομμάτι της πόλης κεντρικότατο.

00Viologikos01

Είχαν προσπαθήσει δύο εταιρείες πριν από εμένα, η Δικτύωση πρωτίστως και η Επίγειος μετά και στο τέλος για να μην χαθεί όλο το πακέτο, γιατί εκτός από τον αγωγό αυτό, ήταν ο βιολογικός που ήδη κατασκευαζόταν, ήταν ο διαχωρισμός όμβριων εντός της πόλεως, συνολικά ήταν έργα 8.500.000€ και προσπάθησα να περισώσω ό,τι μπορούσε να σωθεί.

Έκανα κομμάτια τα όποια δεν είχαν κατασκευαστεί λόγω κυρίως των δυσκολιών που είχαν προκύψει, όπως στην παραλία τα ρέματα και από εκεί και πέρα μπήκε σε λειτουργία με τις τότε συνθήκες και παρουσίασε αυτό το πρόβλημα ο καταθλιπτικός αγωγός.

Ο βιολογικός είναι το εργοστάσιο λυμάτων που βρίσκεται στον Κότσικα. Είχαν σταλεί λύματα για μια μεγάλη περίοδο, τώρα αν έχουν προκύψει άλλα θέματα λόγω του ότι δεν λειτουργεί αυτό είναι άλλο. Το αποχετευτικό είναι ο συλλεκτήριος της παραλίας και τα αντλιοστάσια τα οποία είναι από το περίπτερο του Ζαχαράκη, μέχρι το εμπορικό λιμάνι και τα δύο κεντρικά μπροστά στην Φραγκόκλησα και το άλλο στο Καλάμι.

Αυτή η μελέτη είχε γίνει πριν 20 χρόνια, τώρα έχουν σταματήσει να λειτουργούν 2 χρόνια αυτά τα αντλιοστάσια. Είναι ευκαιρία εάν γίνουν κάποιες παρεμβάσεις να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις».

Η πρόταση για τον «μανδύα- κάλτσα» φαίνεται να εγκαταλείπεται και να προτιμάται μια συνολικότερη παρέμβαση. «Υπάρχει ένα κονδύλι, γίνεται μια μελέτη από τον κ. Ηλία Βασιλείου, που αφορά τα αντλιοστάσια για να μαζευτεί ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει το όλο σύστημα. Τώρα το γιατί άλλαξαν γνώμη όσον αφορά την μέθοδο αποκατάστασης του αγωγού δεν το γνωρίζω.

Πριν από 7-8 χρόνια όταν προέκυψαν κάποια προβλήματα με την στεγανοποίηση κυρίως του αγωγού του συλλεκτηρίου κάτω στην παραλία, κοιτάξαμε να βρούμε κάποιες λύσεις. Καινοτόμες ιδέες, τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό 25 χρόνια, αλλά στην Ελλάδα ελάχιστα χρησιμοποιούνταν. Εκεί λοιπόν εμείς για πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε την λεγόμενη «κάλτσα» σε παρεμβάσεις τοπικής εφαρμογής. Όπου είχε διαρροή ή εισροή ο αγωγός με θάλασσα, κάναμε μία επισκευή χωρίς να σκάψουμε και στεγανοποιήσαμε έτσι τον παραλιακό αγωγό.

Από εκεί και πέρα κοιτάξαμε να δούμε αν μπορούσαμε να βρούμε και λύσεις γα τον καταθλιπτικό. Τότε θυμάμαι είχαμε προτείνει 2-3 λύσεις στην τότε τεχνική υπηρεσία, ένας από αυτούς ήταν και ο λεγόμενος αυτοφερόμενος, δηλαδή να τοποθετηθεί ένας σωλήνας μέσα στον άλλον, που ήταν μια λύση εφικτή, γρήγορη, ασφαλής και σου έδινε περισσότερες εγγυήσεις ασφαλούς λειτουργίας από το να έβαζες έναν άλλον συμβατικό σωλήνα. Κάποια στιγμή μας ζητήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες να τους φέρουμε σε επαφή (με Γερμανική εταιρεία), ήρθαν και έκαναν μια παρουσίαση για το πώς θα γινόταν η αντικατάσταση του αγωγού από την εταιρεία τους».

00Viologikos02

Πλέον υπάρχουν οι μέθοδοι όπου μπορούν να αντικατασταθούν κομμάτια του αγωγού, βλάβες, βάζοντας μέσα νέους αγωγούς και καλό θα ήταν να επιλεγεί η παρέμβαση να γίνει χωρίς ανοιχτό σκάμμα, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις τόνισε ο κ. Κρυσταλλίδης.

«Το όλο σύστημα είναι τόσο απλό που θα μπορούσε να λειτουργεί ήδη, δηλαδή εάν γινόταν η αποκατάσταση του αγωγού με τη διαπίστωση του προβλήματος, ίσως σε 5-6 χρόνια ακόμα και αν υπολογίζαμε κάτι απρόβλεπτο από την αρχή του έργου, θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα εάν γίνει μια σωστή κατασκευή. Οπωσδήποτε θα πρέπει να απευθυνθούν και να αποφανθούν οι τεχνικοί ».

Οι φωτογραφίες είναι από το aegaio.blogspot.gr

00CharismaMikro

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Δήμος Αν. Σάμου: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2022

Δήμος Α. Σάμου: «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2024»

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό της όχλησης εξαιτίας των κουνουπιών, υλοποιεί «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2024»

Περισσότερα »