Κώστας Αμυρσώνης: Στην πολιτική και τοπική αυτοδιοίκηση που όλοι γνωριζόμαστε, κρίνονται όλα

Στο πρωϊνό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, μίλησε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Αμυρσώνης. Ο κ. Αμυρσώνης αναφέρθηκε στο θέμα των απολύσεων των συμβασιούχων υπαλλήλων του Δήμου, για το θέμα της στέγασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, καθώς και για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου. Επίσης αναφέρθηκε και στην αποχώρηση των Δημοτικών Συμβούλων κας Μαστροκωνσταντή και του κ. Διακοσταμάτη. Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για το θέμα των συμβασιούχων υπαλλήλων του Δήμου Σάμου είπε:  «Ήταν ένα πάρα – πάρα πολύ δύσκολο θέμα, πρωτόγνωρο για μένα, να πάρουμε μια σκληρή απόφαση και νομικά μπερδεμένη. Να επιλέξουμε κάποιους υπαλλήλους και κάποιους άλλους να τους απολύσουμε, βρήκαμε μια λύση με τη σύμφωνη οδηγία του Υπουργείου γι’ αυτούς που είχαν παραταθεί οι συμβάσεις τους και με την απόφαση την τελευταία του ελεγκτικού συμβουλίου εκρίθησαν μη νόμιμες αυτές οι συμβάσεις. Ο νόμος μας δίνει την δυνατότητα να προκηρύξουμε για αργότερα διαγωνισμό για μόνιμο προσωπικό. Εγκρίθηκαν 16 θέσεις που θα παρθούν με την διαδικασία του ΑΣΕΠ αργότερα. Ήδη μέχρι 31/8 κάποιοι πρέπει να  απολυθούν. 

Τέθηκε το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα και αν πρόκειται να προσληφθούν κάποια άτομα. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είπε: «Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχει ένα ποσό που ευελπιστούμε ότι θα μας καλύψει γιατί το βασικότερο όλων είναι πως καταλήξαμε να μείνει αυτός ο αριθμός. Είναι βάσει των ανταποδοτικών εισπράξεων, των εσόδων που έχει ο Δήμος.  Άν βελτιωθούν τα έσοδα με αύξηση τελών θα μπορούμε να έχουμε τον αριθμό εργατών που χρειαζόμαστε, αλλά αυτό δεν το βλέπω να γίνεται. Επομένως έχουμε μια αποσύνδεση με υπουργική απόφαση της ανταποδοτικότητας , και πρέπει από άλλους κωδικούς να πληρωθεί το κόστος των εργατών στην καθαριότητα. Από την ανταποδοτικότητα δεν υπάρχει περίπτωση. Βάσει των στοιχείων της οικονομικής υπηρεσίας καλύφθηκε ο αριθμός των 16 συν 8».

00Amirsonis01

«Αυτή την στιγμή δεν αποκλείεται τίποτα, αν καλυφθεί το ποσό από κάπου άλλου δεν μπορεί να το πούμε αυτή την στιγμή αλλά υπάρχει μια καλή πληροφόρηση ότι θα καλυφθεί λόγω του μεταναστευτικού επειδή υπάρχουν αυξημένες ροές μήπως καλυφθούν κάποιες θέσεις, αυτό είναι ένα ανοιχτό παράθυρο, περιμένουμε. Ήμασταν υποχρεωμένοι από τον νόμο να πάρουμε αυτή την σκληρή απόφαση, έγινε με ονομαστική ψηφοφορία επί συνόλου 20, ήταν υπέρ 12 και 8 κατά. Παρά την αναγκαστική απόφαση που πήραμε για μένα το θέμα αυτό δεν έχει λήξει θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε γιατί κρεμόμαστε στις αποφάσεις του υπουργείου και τον νόμο, μας είπαν πρέπει να γίνουν αυτές οι απολύσεις. Η επιλογή των προσώπων που παραμένουν έγινε βάσει κάποιων κριτηρίων που είχαν προσληφθεί με κανόνες ΑΣΕΠ μοριοδότηση, εντοπιότητα, πολυτεκνία, εμπειρία αυτά υπερτέρησαν και παραμένουν τα άτομα αυτά.

Στο ερώτημα αν προτίθεται ο Δήμος Σάμου να αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιωτική εταιρεία είπε: «Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα ούτε σε προκαταρκτικές επιτροπές ούτε σε πολιτικές αποφάσεις επ’ αυτού αν στο μέλλον είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε αυτό είναι άλλο θέμα. Εμείς πάμε με το προσωπικό που  μπορούμε να καλύψουμε βάσει νόμου.  Είναι θέμα καθαρά ερμηνείας και μόνο, όπως είδατε είχαν παραταθεί οι συμβάσεις με νόμιμο τρόπο παρόλα αυτά με υπουργικές αποφάσεις μας εκρίθησαν μη νόμιμες».

Του τέθηκε η ερώτηση για τη στέγαση του 2ου Δημοτικού σχολείου Σάμου. «Πρέπει να τα δούμε διότι η πόλη της Σάμου με τα παλιά κτίρια σχολεία κλπ. από την στιγμή που έχουμε την χρηματοδότηση και έχουν δημοπρατηθεί, όπως ξέρετε δεν είναι μόνο το σχολείο αυτό είναι και τα δύο Γυμνάσια που έχουν στατικά προβλήματα και αυτά έχουν χρηματοδοτηθεί και είναι στο στάδιο της δημοπράτησης είναι και το 1ο δημοτικό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι χρηματοδοτηθεί. το θέμα είναι που θα στεγαστούν, είναι προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε επιτροπές καθημερινά στην τεχνική μας υπηρεσία, δεν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι αφού δεν έχουμε αποφασίσει πως και που. Εντός της εβδομάδας θα έχουν τελειώσει με τα θέματα στέγασης και αναπλήρωσης του χώρου για το 2ο Δημοτικό είναι θέμα τρέχον.

00Amirsonis03

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στις αποχωρήσεις των Δημοτικών Συμβούλων κας Μαστροκωνσταντή και του κ. Διακοσταμάτη. Η κα Μαστροκωνσταντή για λόγους λειτουργικούς, ζήτησε τον λόγο και δεν της δόθηκε και ο κ. Διακοσταμάτης με την γνωστή του επιστολή όσο αφορά το θέμα του Πολυτεχνείου. Για τα δύο συμβάντα ο κ. Αμυρσώνης απάντησε:

«Είστε γνώστης των συνθηκών της αίθουσας του συμβουλίου, ένας πρόεδρος δεν μπορεί να ελέγξει την αίθουσα γιατί κάποιες φορές το ακροατήριο έχει ξεχάσει για ποιο λόγο βρίσκεται εκεί, ότι πρέπει να συνεισφέρει με διάλογο και απόψεις. Γιατί στο ακροατήριο υπάρχουν άτομα παράγοντες που αναμένουν την σειρά τους να μιλήσουν, να δώσουν εξηγήσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Η αίθουσα δεν προσφέρεται γιατί ο αιρετός που κάθεται δίπλα με τον επισκέπτη, δημιουργείται θόρυβος και οχλήσεις οι οποίες δεν συνεισφέρουν και έχουμε άσχημη εξέλιξη στην διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου. Αν κάποιος δημοτικός σύμβουλος αποφασίσει να φύγει δεν τον παίρνουμε είδηση, εγώ δεν το αντιλήφθηκα ότι έγινε αυτό.

Ο κ. Διακοσταμάτης πριν καν μπούμε στην διαδικασία της συζήτησης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης αποχώρησε. Αυτό είναι δικό του θέμα. Το γιατί φεύγεις ή δεν έρχεσαι καθόλου ή έρχεσαι να κάνεις μια  θεαματική παρουσία 10 λεπτών, να θίξεις ένα θέμα και να το ρίξεις σαν φωτοβολίδα μόνο και μόνο για να κουβεντιάζουμε και να έχουμε θέματα να συζητάμε χωρίς ουσία αυτό είναι στην κρίση του καθενός.

Το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα, αυτοί που έχουν υψηλή αίσθηση του καθήκοντος δεν αποχωρούν, δεν είναι τουρίστες. Κάποιος θα βρει κάποια αφορμή για να φύγει. Αλλά με παρατεταμένο ωράριο 5-6 ωρών, με νόμιμη πλήρη απαρτία στη μία τα μεσάνυχτα είχαμε 17 άτομα.

00Amirsonis02

 

Μετά 10 δημοτικοί σύμβουλοι απ’ όλες τις παρατάξεις. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται,  ο κόσμος γνωρίζει ποιοι έρχονται για να έρχονται και ποιοι έχουν διαθέσει ελάχιστο χρόνο μέσα στην αίθουσα. Είναι δημοτικοί σύμβουλοι που ο χρόνος τους είναι απειροελάχιστος, κάνουν 2 απουσίες και έρχονται στην 3η για να μην υπάρξει θέμα παραπομπής τους στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Στην πολιτική και τοπική αυτοδιοίκηση που όλοι γνωριζόμαστε, κρίνονται όλα.  Αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι σωστές. Αν δεν δόθηκε ο χρόνος, έχει το δικαίωμα ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να διαμαρτυρηθεί.

Όταν πάμε σ’ ένα θέμα που πρέπει να το κλείσουμε ρωτάω “είναι κανείς άλλος που θέλει να μιλήσει;” ή προειδοποιώ ότι είναι ο τελευταίος που μιλάει επί του θέματος και πάμε στο επόμενο. Νομίζω ότι θέλουν να δημιουργούν τεχνικά έναν καπνό που σβήνει μετά από πέντε λεπτά γύρω από το όνομά τους.

Κάποιοι μένουν μέχρι να ολοκληρωθεί το συμβούλιο και να εξαντληθεί η ημερήσια διάταξη και ας είναι από απομακρυσμένες περιοχές, ενώ κάποιοι αποχωρούν».

00Amirsonis05

Και ο κ. Κώστας Αμυρσώνης κατέληξε: Είναι κάποια θέματα που θα πρέπει να ειπωθούν κάνουμε κάθε μήνα συμβούλιο και όλη η πολιτική του δήμου ελέγχεται μέσα στις δύο ώρες από την συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση. Είναι ένας ζωτικός χρόνος που θα τον παρατείνω όσο μπορώ περισσότερο. Η ημερήσια διάταξη είναι κάτι διαφορετικό από αυτά τα θέματα που πρέπει να δούμε. Δεν μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργούν καθημερινά πρόβλημα, είναι εκ συστήματος αυτό.

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος. Μεγάλο

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Πρώτο «καμπανάκι» ΕΟΔΥ -2 νεκροί & 97 νέα κρούσματα το τετραήμερο. ΠΟΥ: Η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι διασωληνωμένοι – 2.186 νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ

Περισσότερα »