Κόντρα Αντιπεριφέρειας – ΚΤΕΛ Σάμου για τις σχολικές μεταφορές

Κόντρα Αντιπεριφέρειας – ΚΤΕΛ Σάμου για τις σχολικές μεταφορές

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ της Σάμου ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης, σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, για τη μη πραγματοποίηση των σχολικών μεταφορών, λόγω χρηματικής οφειλής της Περιφέρειας προς το ΚΤΕΛ. Ο κ. Βασίλης Πανουράκης ανέφερε σχετικά:

«Το παράπονό μου είναι ότι έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι άλλοι και μέσω websites και η Περιφέρεια που στην ουσία είναι ο εργοδότης του ΚΤΕΛ, στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει ενημερωθεί καθόλου. Από την ενημέρωση στα websites ενημερώθηκα και για εμένα είναι λυπηρό αυτό. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών και τη συνεργασία που υπάρχει εδώ και χρόνια με το ΚΤΕΛ Α.Ε, καθώς είναι ανώνυμη εταιρεία».

Ο κ. Πανουράκης έδωσε κάποια στοιχεία: 2019, από 05\2\19-31\12\19 το ποσό το οποίο έχει εισπράξει το ΚΤΕΛ είναι γύρω στα 360.000€. Από το Σεπτέμβριο με τη νέα Περιφερειακή αρχή έχουν δοθεί περίπου 100.000€.

«Πράγματι οφείλουμε και κάποια άλλα χρήματα αλλά στις 31\12\19 παίρνουμε ένα εξώδικο με κάποια τιμολόγια τα οποία είχαν κοπεί την ίδια ημερομηνία. Όπως καταλαβαίνεται το δημόσιο δεν μπορεί αυτόματα να πληρώνει, υπάρχει μία χρονοβόρα διαδικασία. Είχαν την απαίτηση όλα αυτά τα τιμολόγια (σημ. κάποια από αυτά έχουν ήδη πληρωθεί) να πληρωθούν εντός 3 ημερών. Το δημόσιο για να πληρώσει χρειάζεται από το κάθε εργολάβο, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Όμως ενώ είχαν την απαίτηση να πληρωθούν εντός 3 ημερών, την φορολογική τους ενημερότητα την έφεραν 07\1\20 , απλά έτσι για να γνωρίζει ο κόσμος».

Συνεχίζοντας ο κ. Πανουράκης « τα τιμολόγια είναι σε διαδικασία εξόφλησης αλλά χρειάζεται να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο γνωρίζουν και οι ίδιοι. Δεν αρνηθήκαμε λοιπόν ούτε πληρωμές , ούτε όλα αυτά που λένε». 

Όπως είπε ο κ. Πανουράκης δεν ισχύει ότι δεν υπάρχει σύμβαση, στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως γράφει ρητά και υπάρχει η απόφαση του περιφερειάρχη 11\09\19 για παράταση των συμβάσεων.

Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνονται αυτά τα ’’παιχνίδια’’ από το ΚΤΕΛ και δεν είναι εις βάρος του, αλλά εις βάρος των παιδιών. Εμένα με ενδιαφέρει να μετακινούνται τα παιδιά, να πηγαίνουν στα σχολεία τους. Αύριο ο νομικός μας σύμβουλος καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα και θα δούμε τι θα προκύψει από εκεί και πέρα. Άμεση προτεραιότητα όλων είναι τα παιδιά να μετακινούνται στο σχολείο τους».

Αυτό που δίνει το κράτος ως λύση είναι το γονικό επίδομα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, δηλαδή αναλαμβάνουν την μεταφορά οι γονείς και ευθύνη δική τους και με τα ανάλογα χιλιόμετρα θα πληρωθούν, εφόσον υπάρχει η βεβαίωση από το σχολείο.    

00KtelSamou

Μερικές ώρες πριν και στην ραδιοφωνική εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές αναζητήσεις» με τη Βιολέτα Τριπόδη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Σάμου κ. Βαγγέλης Χατζηφωτίου αναφέροντας τα εξής:

«Εμείς κάθε χρόνο, με την εμπειρία μας ξεκινάμε την μεταφορά των μαθητών, χωρίς να ξέρουμε υπεύθυνα πόσους μαθητές κουβαλάμε και επί της ουσίας πολλές φορές στην αρχή της σεζόν βάζουμε και δεύτερα δρομολόγια τα οποία στην ουσία δεν τα πληρωνόμαστε διότι υπάρχουν μαθητές παραπάνω σε κάποια σημεία λόγω καλοκαιρινής σεζόν. Εμείς τους μεταφέρουμε για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα, αλλά στο τέλος δεν πληρωνόμαστε γιατί δεν αντιπροσωπεύουν τους μαθητές που δικαιούνται μετακίνηση.

Δεν καθόμαστε να κοιτάξουμε γιατί θέλουμε να κάνουμε μία μεταφορά και το καλύτερο για τον τόπο μας. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία, να βγουν πίνακες από την Περιφέρεια, να βγουν τα τιμολόγια που θα πληρωθούμε, γιατί ξεκινάμε μια δουλειά και δεν ξέρουμε τι θα πληρωθούμε.

Ξέροντας λοιπόν την όλη διαδικασία, είχαμε συναντήσεις ξανά και ξανά, γιατί βλέπαμε ότι το θέμα καθυστερεί σε ανησυχητικό βαθμό, με αποτέλεσμα όταν κατά περίπου τις 25 Νοεμβρίου τα υπόλοιπα νησιά της περιφέρειας είχαν υπογράψει συμβάσεις , εμείς δεν ξέραμε ούτε από τις συμβάσεις τι γίνεται και δεν είχαμε κόψει ούτε ένα τιμολόγιο για να λογιστούν τα χρήματα που πρέπει να λάβουμε.

Στις 3 Δεκεμβρίου δόθηκε μία υπόσχεση  από την Αντιπεριφέρεια ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες γρήγορα για να μπορούν να υπογραφούν και οι συμβάσεις και να μπορέσουμε και εμείς να εξοφληθούμε. Ξέρουμε όλοι ότι κάποια πράγματα υπολειτουργούν στις γιορτές διότι πρέπει να υπάρχουν και κάποιες άδειες και το είχαμε τονίσει».  

Όπως είπε ο κ. Χατζηφωτίου, ξεκίνησε η εταιρεία να κόβει τιμολόγια  και να στέλνονται στους αποδέκτες, όμως περνούσε ο καιρός και το πρόβλημα διογκώνονταν και αναγκάστηκαν να στείλουν τα τιμολόγια με εξώδικο και δικαστικό επιμελητή. Για αδιαφορία, απαξίωση και ένα οικονομικό χρέος ανάφερε ο κ. Χατζηφωτίου, προς το ΚΤΕΛ χωρίς να γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν, καθώς με τον προϋπολογισμό θα πάει Μάρτιος για την εξόφληση.  

« Για να λυθεί το πρόβλημα και να υπάρχει απρόσκοπτη μεταφορά μαθητών είναι να πληρώνετε ο κάθε μεταφορέας όπως πρέπει». 

Zarbanis340X230

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γιάννης Βέττας: Παραιτήθηκα από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν μπορούσα να είμαι «γλάστρα»

Γιάννης Βέττας: Παραιτήθηκα από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν μπορούσα να είμαι «γλάστρα»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρώην Νομαρχιακός και Δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Βέττας. «Δεν βλέπω καμιά διαφορά προς το καλύτερο

Περισσότερα »