ΚΙΝΑΛ: «Δεν αφήνουμε στην τύχη την υγεία των νησιωτών…»

ΚΙΝΑΛ: «Δεν  αφήνουμε στην τύχη  την υγεία των νησιωτών…»

Η υγειονομική θωράκιση των νησιών αποτελεί το μεγαλύτερο διακύβευμα της κυβέρνησης καθώς η διασφάλιση της υγείας των νησιωτών αλλά και των επισκεπτών αποτελεί την βασική προτεραιότητα μιας ευνομούμενης κοινωνίας. Κανείς δεν δικαιούται να βάζει σε κίνδυνοι την δημόσια υγεία!

Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του ΚΙΝΑΛ με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Λέσβου (Παναγιώτης Προβέτζας) , Λήμνου (Θωμάς Λούκας), Σάμου (Στράτος Καπώλης) και Χίου (Γιώργος Μανάρας), καταγράφηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν και οι αδυναμίες ως προς τη θωράκιση των νησιών με το άνοιγμα των προορισμών.

Έκδηλη η αγωνία και των 4 Προέδρων ως προς την υγειονομική θωράκιση των νησιών, συμπυκνώνεται στα εξής αιτήματα:

η στελέχωση της πρωτοβάθμιας υγείας με προσωπικό υγείας ( ιατρούς ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό )

00Kinal01

ενίσχυση της λειτουργίας των νοσοκομείων, με ειδική μνεία για το νοσοκομείο της Λέσβου καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά λόγω του μεγάλου όγκου μεταναστών.

να δοθούν κίνητρα στο προσωπικό υγείας προκειμένου να στελεχώσουν τις κενές θέσεις που υπάρχουν τόσο στα νοσοκομεία, όσο των ΠΕΔΥ και ΚΥ του Β.Αιγαίου.

δημιουργία ΜΕΘ σε πύλες εισόδου των νησιών και εξοπλισμένες με PRC (ταχείας ανίχνευσης του κορωναϊού), προκειμένου να ελέγχονται όσοι εισέρχονται στα νησιά είτε ακτοπλοϊκώς, είτε αεροπορικώς

αποσυμφόρηση των νησιών συνεχίζει να αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών καθώς με τον κορωναϊό COVID 19 το πρόβλημα γιγαντώνεται ως προς τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας

κινητές μονάδες ΕΟΔΥ σε κάθε νησί για δειγματοληπτικό έλεγχο του πληθυσμού

Ενίσχυση των μονάδων του ΕΚΑΒ που δυστυχώς είναι υποστελεχωμένες υπηρεσίες

ενίσχυση του τομέα αεροδιακομιδών καθώς η μεταφορά ασθενών από έναν νησιωτικό προορισμό στο πλησιέστερο νοσοκομείο απαιτεί εναέρια μεταφορά με ειδική κάψουλα. Όλο το Αιγαίο διαθέτει μόνο μια κάψουλα!

διορισμός διοικητή στο νοσοκομείο της Λήμνου που είναι ακέφαλο από το 2018 και σαφώς και στελέχωση του ιατρούς. Η υποστελέχωση με ιατρικό προσωπικό αποτελεί ένα οριζόντιο πρόβλημα όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

συνεργασία με τις Μονάδες Υγείας του Στρατού στα νησιά για τη λειτουργία της δημόσιας υγείας. Υπάρχει ανενεργό ιατρικό δυναμικό που στις παρούσες συνθήκες μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αδιεξόδων που υπάρχουν στα νησιά.

00Kinal02

Εν κατακλείδι, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Νησιωτικού Συστήματος Υγείας καθώς τα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας.

Το ΚΙΝΑΛ, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τον τομέα της υγείας, επεξεργάζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα εθνικό νησιωτικό σύστημα υγείας που θα απαντά στα προβλήματα των νησιωτικών κοινωνιών. Γιατί προέχει η διασφάλιση της υγείας των πολιτών.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από τον τομέα νησιωτικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ,, η Γραμματέας , Ελευθερία ΦΤΑΚΛΑΚΗ, οι αναπληρωτές γραμματείς, Δημήτρης ΚΑΠΕΤΑΝΑΣ και Γιώργος ΓΑΙΤΑΝΗΣ και η Βασιλική ΧΟΧΛΑΚΑ.

00VKDMarket1

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Το ΚΥΤ και το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου επισκέφθηκε ο Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης

Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Πιστεύω πως με τη μεταφορά των μεταναστών-προσφύγων στου «ΖΕΡΒΟΥ», θ’ απαλλαγεί το Βαθύ απ’ αυτή την αθλιότητα»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Βουλευτής Σάμου, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και μίλησε για τα θέματα που ταλανίζουν το νησί της

Περισσότερα »
Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου

Νότης Μηταράκης: Το σχέδιο αποσυμφόρησης θα επεκταθεί, πέρα από τα νησιά και σε ολόκληρη τη χώρα

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-2021. Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές της εθνικής

Περισσότερα »