Κατάθεση αιτήματος ασύλου με τη βοήθεια γραφείου και… 480 ευρώ

Βοήθεια για να τα βγάλεις πέρα με την ελληνική γραφειοκρατία προσφέρει εταιρεία που αναλαμβάνει υποθέσεις μεταναστών και προσφύγων για την κατάθεση αιτήματος ασύλου, με το αζημίωτο φυσικά. Ο «Οργανισμός Υποστήριξης Μεταναστών» (ΟΠΥΚΕ), όπως ονομάζεται, έχει αναλάβει περισσότερες από 17.000 υποθέσεις μεταναστών (κατά δήλωση εκπροσώπου τους) που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ η χρέωση για τις υπηρεσίες που παρέχονται ξεκινάει από 480 ευρώ.
Όπως δηλώνει στην «Κ» η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου, στην υπηρεσία φθάνουν εκατοντάδες εξώδικα, στα οποία φαίνεται το όνομα των ιδιωτών που καταθέτουν το αίτημα, «οπότε δεν γνωρίζουμε ποιος τα έχει συντάξει». Διευκρινίζει πάντως ότι «για να καταθέσει κάποιος αίτημα ασύλου πρέπει να έρθει στην υπηρεσία αυτοπροσώπως. Απαντάμε λοιπόν στους ενδιαφερόμενους να κλείσουν ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας της υπηρεσίας ασύλου σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, ώστε να υπάρχει διερμηνεία. Το εξώδικο δεν είναι αίτημα ασύλου και δεν παίζει κανένα ρόλο στη διαδικασία που ακολουθείται», εξηγεί η κ. Σταυροπούλου.
Στις 10 Ιανουαρίου 2017 το Ειρηνοδικείο Καλλιθέας αποφάσισε τη σφράγιση των γραφείων της εταιρείας ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Επέβαλε επίσης την κατάργηση της σχετικής ιστοσελίδας με πρόστιμο 2.000 ευρώ και απαγόρευσε τη δημιουργία νέας.
Ωστόσο στην ιστοσελίδα Oym.gr η εταιρεία υποστηρίζει ότι διαθέτει το μυστικό της επιτυχίας. «Διαθέτουμε όλη τη γνώση και την εμπειρία που χρειάζεται για να αποκτήσετε εύκολα την ελληνική ιθαγένεια, την ελληνική ταυτότητα ή την άδεια διαμονής και το άσυλο», αναφέρουν συνοδεύοντας τον ισχυρισμό με φωτογραφίες γελαστών ανθρώπων από κάθε γωνιά της γης.
Η «Κ» επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρείας, για την περίπτωση Αφγανού που έφτασε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2016 και θέλει να υποβάλει αίτημα ασύλου. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας μάς ενημέρωσε ότι η περίπτωση των Αφγανών είναι πιο δύσκολη, καθώς η Υπηρεσία Ασύλου δίνει προτεραιότητα στους Σύρους. Στη συνέχεια πρότεινε τη λύση του εξώδικου προς την Υπηρεσία Ασύλου, ώστε να πιεστεί η υπηρεσία να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάθεση αιτήματος ασύλου. Οταν η ημερομηνία κλειστεί (ενδέχεται αυτό να γίνει σε 3-6 ή και περισσότερους μήνες) τον αιτούντα θα συνοδεύσει εκπρόσωπος της εταιρείας, ώστε να «γίνουν όλα σωστά». Πάντως, ο εκπρόσωπος δεν δεσμεύτηκε για το αποτέλεσμα, ενώ η καταβολή των χρημάτων θα γίνει σε δύο δόσεις, μας ενημέρωσε.
Βεβαίως, τα στοιχεία από την Υπηρεσία Ασύλου δείχνουν ότι ο ισχυρισμός πως οι Αφγανοί δεν έχουν πρόσβαση στο άσυλο δεν είναι ακριβής: Το 2016 έχουν καταγραφεί 4.371 αιτήσεις ασύλου Αφγανών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εξυπηρετεί και όσους νόμιμους μετανάστες και πρόσφυγες θέλουν να καταθέσουν αίτηση για κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης «που φτάνει τα 200 ευρώ τον μήνα».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κοινή απόφαση των Δ.Σ. των φορέων υγείας με αφορμή τη σύσκεψη φορέων που κάλεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου

Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου: Τα γάντια για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου είναι είδος πολυτέλειας, αφού δίνονται με το σταγονόμετρο και δεν επαρκούν

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου καταγγέλλει για άλλη μια φορά την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική που ασκείται στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, βάζοντας καθημερινά

Περισσότερα »
Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Συνελήφθη ο προπονητής - Μεταφέρεται Αθήνα από Σάμο

Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου: Διασύρονται ανεπανόρθωτα και οι δύο Ναυτικοί όμιλοι του νησιού μας και φυσικά το ίδιο το νησί μας η Σάμος

Το Διοικητικό συμβούλιο του Ναυταθλητικού ομίλου Καρλοβάσου, εκτάκτως συνεδρίασε με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την καταγγελία βιασμού της 11χρονης τότε, αθλήτριας της ιστιοπλοΐας

Περισσότερα »