«Καμπανάκι» από Σύψα: Φοβόμαστε ότι ο συνωστισμός θα προκαλέσει μεγάλη διασπορά – Στ. Πέτσας: Υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown

«Καμπανάκι» από Σύψα: Φοβόμαστε ότι ο συνωστισμός θα προκαλέσει μεγάλη διασπορά - Στ. Πέτσας: Υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown

Ανησυχητικές χαρακτήρισε τις εικόνες που είδαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε με τον συνωστισμό στα μπιτς μπαρ της Μυκόνου και άλλων περιοχών της Ελλάδας ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και στον Βασίλη Αδαμόπουλο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, γνωρίζουμε ότι το πετρέλαιο που πυροδοτεί τη φωτιά της επιδημίας είναι ο συνωστισμός. «Αυτός είναι ο χειρότερος παράγων με τον οποίο ο ιός εξαπλώνεται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

Όπως εξήγησε, όταν οι ειδικοί βλέπουν συνωστισμό σε μπαράκια, παραλίες και πλατείες, ανησυχούν πάρα πολύ. «Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει διασπορά γιατί ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και οι Έλληνες πολίτες δεν είναι άνοσοι, άρα έχουμε όλο το υλικό για να έχουμε επιδημία. Αν έχουμε και συνωστισμό τότε ενδεχομένως να έχουμε κακά αποτελέσματα που μπορεί να φανούν σε 1-2 εβδομάδες, με αύξηση των κρουσμάτων», πρόσθεσε.

«Ήδη είχαμε ένα δείγμα γι’ αυτό στη Θράκη, όπου δύο εβδομάδες περίπου μετά τις γιορτές του Ραμαζανιού είχαμε μια συρροή κρουσμάτων στα χωριά των Ελλήνων μουσουλμάνων και την Ξάνθη. Ελπίζω να μη συμβεί κάτι τέτοιο και σε τουριστικές περιοχές», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι φέρονται σαν να μην υπήρξε ποτέ καραντίνα, έδωσε την εξής απάντηση: «Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική πρώτη αντίδραση μετά από μια μεγάλη περίοδο εγκλεισμού, δεδομένης και της ηλιοφάνειας αλλά και της τάσης μας όταν ξανασυναντάμε τους παλιούς μας φίλους μετά από καιρό να τους αγκαλιάζουμε και να τους φιλάμε για να τους χαιρετίσουμε. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αλλά θέλω να πιστεύω ότι είναι μόνο μια πρώτη αντίδραση, δεν θα είναι συνέχεια. Μετά από την πρώτη αντίδραση, πρέπει να περάσουμε στη νέα κανονικότητα, η οποία επιβάλλει να τηρούμε αποστάσεις. Πιστεύω ότι όταν ξεπεραστεί αυτή η πρώτη ανθρώπινη αντίδραση σιγά σιγά θα επέλθει η λογική. Αν ο συνωστισμός συνεχίσει να υπάρχει, δυστυχώς θα έχουμε συνέπειες που θα αφορούν όχι μόνο τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία.»

Σε συνθήκες συνωστισμού έχουμε υπερμετάδοση

Ερωτηθείς τι μπορεί να συμβεί από τον συνωστισμό σε ένα μπαρ, ο λοιμωξιολόγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου φέρνοντας ένα τρομακτικό παράδειγμα.

«Στη Νότια Κορέα ένας άνθρωπος χωρίς συμπτώματα πήγε σε μια περιοχή με μπαράκια στη Σεούλ και τελικά στο τέλος της ημέρας μετέδωσε τον ιό σε 85 άτομα, όπως διαπιστώθηκε από το άριστο σύστημα ιχνηλάτησης που έχουν εκεί.

Σε συνθήκες συνωστισμού έχουμε υπέρμετάδοση, δηλαδή ο ιός δεν μεταδίδεται σε 1 έως 3 άτομα όπως συνήθως αλλά σε δεκάδες. Γι’ αυτό οι μεγάλες επιδημίες σε άλλες χώρες ακολούθησαν μεγάλα γεγονότα συνωστισμού, όπως ποδοσφαιρικά ματς ή πορείες».

Για το αν είναι πρακτικό να ζητάμε να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου σε μπαρ είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ μείναμε στα σπίτια μας κλεισμένοι και φυλακισμένοι για δύο μήνες και δεν μπορούμε να κρατήσουμε απόσταση ενός μέτρου σε μπαρ; Ας είμαστε λογικοί, κάναμε πολύ πιο δύσκολα πράγματα και τα κάναμε με πολύ μεγάλη συνείδηση. Αυτά είναι τα εύκολα, να απέχουμε από τους γύρω μας. Όλα γίνονται, αρκεί να υπάρχει κοινή λογική.»

Όσο αφορά το σενάριο να υπάρχουν νέα lockdown αν αυξηθεί ο R0, είπε τα εξής: «Ο σχεδιασμός είναι να μην έχουμε lockdown. Αν αρχίσουν τα lockdown εν μέσω τουρισμού δεν κάνουμε τίποτα. Θέλουμε να έχουμε ένα ολόκληρο περιοριστικό σχέδιο έτσι ώστε να μπορούμε να απομονώσουμε το κρούσμα και τις επαφές του παρά να κάνουμε lockdown όχι σε πόλεις και περιοχές αλλά ούτε καν σε ξενοδοχεία. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας αλλά πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες. Εάν δεν βοηθήσουν είναι πάντα δεδομένα ότι θα προηγείται η δημόσια υγεία και επομένως μπορεί να υπάρξουν τοπικά lockdown».

Στ. Πέτσας: Υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown

Επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδίου για τοπικό lockdown σε περίπτωση εμφάνισης αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή ακόμη και νομούς ή νησιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας τόνισε πως στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε ο ιός να μην κυκλοφορήσει στην κοινότητα.

Όπως είπε, σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν και οι πτήσεις από τη Ντόχα όταν εντοπίστηκαν τα 12 κρούσματα.

“Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε” υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας στις επικρίσεις για το δίμηνο λουκέτο σε beach bar στη Μύκονο, όπου διοργανώθηκε πάρτι χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστή.

“Αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον, εδώ είμαστε να το δούμε” ανέφερε, και συμπλήρωσε πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία.

Ακολουθούν τα βασικά αποσπάσματα από την συνέντευξη:

Για τις παραβιάσεις των μέτρων αποτροπής του συγχρωτισμού

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε όλοι ότι ο ιός δεν έχει φύγει. Γι’ αυτό λαμβάνονται όλα τα μέτρα. Αν είχε φύγει, πρώτοι εμείς θα λέγαμε ότι  ναι, τελείωσε το θέμα. Αλλά δεν τελείωσε. Γι’ αυτό, ανοίγουμε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας προσεκτικά. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών.

Τώρα, που μόλις ξεκινήσαμε να ξεμπλοκάρουμε την οικονομία μας και να δεχόμαστε κόσμο, δεν μπορούμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα. Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται πάντα. Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται. Από κει και πέρα, όποια θέματα του σχεδίου μας χρειάζονται αναθεώρηση στην πορεία, θα αναθεωρηθούν. Αλλά το κύριο μέλημά μας είναι η δημόσια υγεία.

Είπε κανείς ότι είναι εύκολα τα πράγματα; Είπε κανείς ότι έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση, όπως αυτή που ζούμε τώρα; Μεγάλη ευθύνη έχουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να φροντίσουν για την τήρηση των κανόνων. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι όλων των Ελλήνων και όλων των επισκεπτών. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας. Αυτοί πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες.

Πάμε σε αχαρτογράφητα νερά, πάμε βήμα βήμα. Αν, όμως εμείς που θέλουμε να επισκεφθούμε διαφορετικά μέρη στην Πατρίδα μας, ή θέλουμε να προσκαλέσουμε ξένους επισκέπτες, αν εμείς, από τώρα, από αρχές Ιουνίου, δεν τηρούμε τους βασικούς μας κανόνες, πώς θα είμαστε αξιόπιστοι και πώς  θα συνεχίσουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα να λέμε ναι, ελάτε;

Για ενδεχόμενο τοπικό lock down

Φυσικά και υπάρχει. Προσέχουμε  και προς τα έξω και προς τα μέσα. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να είναι σίγουρος, που μπορεί να υπάρξει μια εστία. Σκοπός είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Όπως  κλείσαμε τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε 12 κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα. Είτε το τοπικό επίπεδο αφορά μια γειτονιά, είτε μια υγειονομική δομή, ένα σχολείο, ή οτιδήποτε. Μπορεί να αφορά ακόμη μια γεωγραφική περιοχή, όπως ένα νησί ή ένα Νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί. Πρέπει να το προφυλάξουμε.

Για τον τουρισμό

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις  ευρωπαϊκές Αρχές και όλες τις χώρες. Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα γενικότερο άνοιγμα, σε πολλές χώρες από 1ης Ιουλίου, αρκεί τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά να συνεχίσουν να είναι αυτά που βλέπουμε τώρα. Δηλαδή, καθοδική πορεία παντού σε όλη την Ευρώπη και σποραδικά κρούσματα, όχι γενικευμένα, και στη χώρα μας και αλλού. Άρα, εάν αυτό το διαφυλάξουμε τώρα -γι’ αυτό είναι κρίσιμος ο Ιούνιος- θα είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο.

Για το σποτ του τουρισμού

Έχω απαντήσει από το Σάββατο ότι αυτά είναι fake news, και είναι κρίμα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση τα υιοθετεί. Δεν υπάρχουν πουθενά  32 εκατομμύρια, γι’ αυτό το σποτ. Το σποτ είναι δωρεάν. Η Marketing Greece είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, θυγατρική των κοινωνικών εταίρων που ασχολούνται με τον τουρισμό, δηλαδή του ΣΕΠΕ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έχει δώσει τα δικαιώματα του σποτ στον ΕΟΤ.

Θέλουμε να ταυτίσουμε στη συνείδηση όσων παρακολουθήσουν αυτό το σποτ ότι το ελληνικό Καλοκαίρι είναι διαφορετικό. Είναι ένα συναίσθημα. Και το συναίσθημα μπορείς να το έχεις μέσα στην καρδιά σου και να επισκέπτεσαι την Ελλάδα, ταυτίζοντάς την με το Καλοκαίρι. aftodioikisi.gr

Groomers01

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κώστας Μουτζούρης: Στο δεύτερο έτος η Περιφερειακή αρχή, ισχυρότερη, με μεγαλύτερη εμπειρία και αποφασιστικότητα

Πρόσκληση για την Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

H Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ανακοινώνει την προδημοσίευση της Πρόσκλησης “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19

Περισσότερα »
Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αναστασία Αντωνέλλη, εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης και υιοθέτησης των αιτημάτων για την στήριξη των

Περισσότερα »
Εργατικό Κέντρο Σάμου: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους άστεγους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των μαθητών για το δικαίωμα στη μόρφωση και την υγεία

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου χαιρετίζει και στηρίζει το δίκαιο αγώνα και τις κινητοποιήσεις των μαθητών της Σάμου και της χώρας για μόρφωση και

Περισσότερα »