Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί για την ικανότητα διάσωσης ζωών στη Μεσόγειο

ΠE Σάμου: Δωρεάν πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης και ενημέρωσης των αγροτών

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) καλωσορίζει την απόφαση της Μάλτας να επιτρέψει την αποβίβαση των 58 διασωθέντων από το πλοίο Aquarius, βάζοντας ένα τέλος στη δοκιμασία τους να μείνουν για μέρες εν πλω. Είμαστε επίσης ευγνώμονες για το γεγονός ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία προσφέρθηκαν να υποδεχθούν τους ανθρώπους αυτούς από τη Μάλτα.

Το κλειδί για την επίλυση της κατάστασης αυτής ήταν το ηγετικό πνεύμα και η αλληλεγγύη που επέδειξαν και οι πέντε χώρες, κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και σε άλλους. Η ανθρωπιά, η συμπόνοια και η ακλόνητη δέσμευση στη διάσωση ζωών, καθώς και η διασφάλιση της πρόσβασης στη διεθνή προστασία για όσους έχουν ανάγκη, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης για το πώς διαχειρίζεται η Ευρώπη τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της.

Η Υ.Α. συνεχίζει να ενθαρρύνει τη δημιουργία προβλέψιμων μηχανισμών στη Μεσόγειο για την αποβίβαση των διασωθέντων στη θάλασσα. Καλούμε τα κράτη να επιταχύνουν άμεσα τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση των μηχανισμών αυτών, γιατί έτσι μπορούν να σωθούν ζωές.

Η επιτυχής εύρεση λύσης για όσους βρίσκονταν στο πλοίο Aquarius συνέβη σε μια περίοδο με όλο και μεγαλύτερη αβεβαιότητα ως προς την μελλοντική ικανότητα έρευνας και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο.

Πέρυσι αυτή την εποχή, πέντε ΜΚΟ διεξήγαγαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο. Το 2017, οι ΜΚΟ διέσωσαν πάνω από 46.000 ανθρώπους σύμφωνα με την Ιταλική Ακτοφυλακή. Η ακύρωση της εγγραφής στο νηολόγιο του ναυλωμένου από ΜΚΟ πλοίου Aquarius είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και θα μειώσει δραματικά τη δυνατότητα έρευνας και διάσωσης ακριβώς τη στιγμή που πρέπει να αυξηθεί.

«Η ενίσχυση της ικανότητας έρευνας και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο και η αποβίβαση σε ασφαλείς περιοχές θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi. «Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν μπορούν να μπαίνουν συνεχώς σε κίνδυνο ενώ τα κράτη μαλώνουν για τις ευθύνες που τους αναλογούν.»

Η Υ.Α. συνεχίζει να καλεί σθεναρά για την αύξηση της ικανότητας έρευνας και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο και για την παροχή της δυνατότητας στις ΜΚΟ να συνεισφέρουν με συντονισμένο τρόπο στις προσπάθειες αυτές. Πρόκειται για μια συλλογική ευθύνη με πρωταρχικό μέλημα τη διάσωση ζωών.

00Navagos

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ορκίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος ο Δημήτρης Έλληνας

Δημήτρης Έλληνας: Η Σάμος πιστεύω βρίσκεται σε μια κατάσταση «γαρνιτούρας» στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4 φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο τουριστικός πράκτορας και δημοτικός σύμβουλος, κ. Δημήτρης Έλληνας. Ο τουρισμός στη Σάμο τελείωσε απότομα λόγω

Περισσότερα »
Συνελήφθη ημεδαπός στη Σάμο, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη ημεδαπός στη Σάμο, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη την Κυριακή (25/10) στην ευρύτερη περιοχή του Καρλοβασίου στη Σάμο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καρλοβασίου, ημεδαπός, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ειδικότερα,

Περισσότερα »