Η Ύπατη Αρμοστεία επαινεί τις προσπάθειες της Ευρώπης για τη διάσωση ζωών στη Μεσόγειο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επαινεί τη διάσωση 1.500 περίπου ανθρώπων από σκάφη εκτεθειμένα σε ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο τις τελευταίες τρεις ημέρες. Οι διασώσεις έγιναν από την ιταλική ακτοφυλακή σε συντονισμό με την Frontex, τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Στον απόηχο ενός τουλάχιστον ναυαγίου, που έγινε γνωστό, για ένα υπερφορτωμένο και αναξιόπλοο σκάφος στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, τουλάχιστον οκτώ πτώματα ανασύρθηκαν από τις ευρωπαϊκές Αρχές. Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, το Σάββατο (14 Ιανουαρίου), ένα γαλλικό πλοίο που επιχειρούσε στην περιοχή υπό την Frontex, προέβη στον εντοπισμό και τη διάσωση τεσσάρων ατόμων στα ανοιχτά της θάλασσας, περίπου 30-40 ναυτικά μίλια (48- 64 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Λιβύης.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες από τους επιζώντες, μέσα στο πλοιάριο που ανετράπη σε απόσταση περίπου 30-40 ναυτικών μιλίων από τις λιβυκές ακτές μεταξύ της Τρίπολης και της Μισουράτα, βρίσκονταν τουλάχιστον 100 άτομα. Το Σάββατο το βράδυ, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε ακόμα 34 ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου σε απόσταση 55 περίπου ναυτικών μιλίων από τη λιβυκή ακτή.

Οι ιταλικές Αρχές ανέφεραν επιπλέον ότι τρεις επιζώντες από μια άλλη επιχείρηση διάσωσης, κατέληξαν τελικά από υποθερμία, ενώ άλλοι δύο πέθαναν από ασφυξία εν πλω σε ένα πλοιάριο.

Οι επιζώντες και τα θύματα από τις επιχειρήσεις διάσωσης των τελευταίων ημερών, μεταφέρθηκαν το Σάββατο στη Λαμπεντούζα και την Κυριακή στο λιμάνι της Μεσίνα, στη βορειοανατολική πλευρά της Σικελίας. Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας παρείχε στήριξη κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων και σε όσα χρειάστηκε να γίνουν για τους εκλιπόντες.

«Είναι ήδη μια τραγική αρχή για το 2017 στη Μεσόγειο. Όμως είναι ενθαρρυντικό να βλέπω στην πράξη ότι αποτελεί προτεραιότητα η διάσωση της ανθρώπινης ζωής, μέσα από τις προσπάθειες της ιταλικής ακτοφυλακής και της Frontex, που αψήφησαν τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες για να σώσουν τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο», αναφέρει ο Vincent Cochetel, Διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α.

«Οι επιζώντες- είτε πρόκειται για πρόσφυγες, είτε για μετανάστες- έχουν υποστεί ασύλληπτη σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία», προσθέτει ο κ. Cochetel, αναφέροντας ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεργαστεί με τις Αρχές προκειμένου να τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα.

Η περασμένη χρονιά ήταν η πλέον θανατηφόρα που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο, με περισσότερους από 5.000 καταγεγραμμένους θανάτους. Το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός καταγεγραμμένων θανάτων ήταν 3.771 άτομα.

Αυτό το θανατηφόρο ξεκίνημα του 2017 υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να ενισχύσουν τα κράτη τους νόμιμους τρόπους εισδοχής για τους πρόσφυγες, όπως η επανεγκατάσταση, οι ιδιωτικές χορηγίες και η οικογενειακή επανένωση, ώστε να μην αναγκάζονται να επιχειρούν τα επικίνδυνα αυτά ταξίδια και να καταφεύγουν σε δίκτυα διακινητών.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ορκίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος ο Δημήτρης Έλληνας

Δημήτρης Έλληνας: «Για το θέμα της αντιπολιτεύσεως που ανήκουμε, δεν είναι «ζωηρή», δεν είναι όπως την φανταζόμουνα, δεν είναι να συμφωνούμε σε όλα»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4 φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο τουριστικός πράκτορας και δημοτικός σύμβουλος , κ. Δημήτρης Έλληνας. Μια σειρά γεγονότων συμβαίνουν τον τελευταίο

Περισσότερα »
Κορονοϊός: 209 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. Δείτε που εντοπίστηκαν

Κορονοϊός: 342 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 5 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου

Σήμερα ανακοινώνουμε 342 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός

Περισσότερα »
Σε τηλεδιάσκεψη ο Κώστας Μουτζούρης με το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Σε τηλεδιάσκεψη ο Κώστας Μουτζούρης με το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο είχε σήμερα 24.09.2020 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, παρουσία και του Συμβούλου

Περισσότερα »